Η ΔΗΚΙ δημοσιοποιεί την πρόταση της που κατέθεσε στην ΠΣΓΑ για το σύστημα διορισμών

dhki logo png
Η ΔΗΚΙ Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ) δίνει στη δημοσιότητα την πρόταση που κατέθεσε στη ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ της 18ης  Δεκεμβρίου 2014, σχετικά με την πρόταση του ΥΠΠ για νέο σύστημα διορισμών στη Δημόσια Εκπαίδευση. Όπως αναφέρει η ΔΗΚΙ, η  απόφαση που λήφθηκε στη ΠΣΓΑ διαφέρει από τη θέση της, «είναι κατά την άποψη μας γενική και αόριστη και δεν ανταποκρίνεται  στις προσδοκίες των μη μόνιμων συναδέλφων μας».
Ακολουθεί η πρόταση:
«Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών θεωρεί ότι το υφιστάμενο σύστημα διορισμών με βάση τον κατάλογο διοριστέων, αποτελεί την πιο δημοκρατική και αξιοκρατική διαδικασία διορισμού των εκπαιδευτικών στο Δημόσιο Σχολείο. Στον κατάλογο διοριστέων εγγράφονται προσοντούχοι και υπέρ-προσοντούχοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι και γραπτά σε δεκάδες μαθήματα αξιολογήθηκαν αλλά και από άλλες σκληρές δοκιμασίες πέρασαν μέχρις ότου αποκτήσουν το/τα πτυχίο/α τους. Ο κατάλογος διοριστέων δημιουργήθηκε με στόχο τον τερματισμό του κομματικού ρουσφετιού και των παρεμβάσεων που κυριαρχούσαν στο διορισμό των εκπαιδευτικών, στόχος ο οποίος επιτεύχθηκε πλήρως.
Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών δεν αντιτίθεται στον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου συστήματος διορισμών – παρόλο που η σημερινή κρίση αξιών και θεσμών μας προβληματίζει έντονα-νοουμένου ότι ένα νέο σύστημα διορισμών θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας  με τη συμμετοχή των άμεσα επηρεαζομένων, δηλαδή των εκπαιδευτικών και των συνδικαλιστικών τους οργάνων, και όχι μονομερών αποφάσεων, που θα θυματοποιούν μη μόνιμους συναδέλφους που απασχολούνται ή και απασχολούνταν στο Δημόσιο Σχολείο.
Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών υπογραμμίζει  ότι προ της εφαρμογής  οποιουδήποτε νέου συστήματος διορισμών, θα πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθούν οι διορισμοί, με παράλληλη  σταδιακή μονιμοποίηση, των συναδέλφων που παρακολούθησαν το Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης (ΠΠΚ) καθώς και των συναδέλφων, που εργάζονται ή εργάστηκαν με το καθεστώς του έκτακτου ή του αντικαταστάτη και έχουν συμπληρώσει υπηρεσία στο Δημόσιο Σχολείο ένα  εκπαιδευτικό έτος ή θα έχουν συμπληρώσει ένα  εκπαιδευτικό έτος μέχρι την ημερομηνία έναρξης του νέου συστήματος διορισμού. Οι καθηγητές που εργάζονται με το καθεστώς του έκτακτου/αντικαταστάτη  και πληρούν την πιο πάνω προϋπόθεση, θα πρέπει να παρακολουθήσουν παιδαγωγικά μαθήματα στη βάση του Προγράμματος Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης, ανεξάρτητα από τις όποιες πρόνοιες ενός νέου σχεδίου διορισμών.
Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών καλεί  το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ να προβεί σε κάθε ενέργεια προς κάθε κατεύθυνση, ΥΠΠ , Κόμματα , Βουλή , προς  υλοποίηση της πιο πάνω απόφασης.
Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών καλεί παράλληλα το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ να μην εμπλακεί σε κανένα διάλογο με το ΥΠΠ για συζήτηση των επιμέρους προνοιών της πρότασης του ΥΠΠ για νέο σύστημα διορισμού, προτού συζητηθεί και διασφαλιστεί η κατοχύρωση των μη μόνιμων  συνάδελφοι στη βάση της πιο πάνω απόφασης».