ΔΗΚΙ Καθηγητών: Η πρόταση του ΥΠΠ για την Αξιολόγηση χαρακτηρίζεται από αυξημένο επιθεωρητισμό

dhki crop
Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών, με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θεωρεί ότι «το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών είναι ισοπεδωτικό και αδιαμφισβήτητα δεν προωθεί τους πιο ικανούς και πιο αποτελεσματικούς εκπαιδευτικούς στις διευθυντικές θέσεις. Κυριότερη πηγή αξιολόγησης των καθηγητών για σκοπούς  προαγωγής είναι ο επιθεωρητής και ο επιθεωρητισμός, που μονοδιάστατα ασκεί, παραμελώντας τα συμβουλευτικά του καθήκοντα, όπως αυτά  απορρέουν από την Εκπαιδευτική Νομοθεσία»
Επίσης:
«Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών θεωρεί ότι η σημερινή διαδικασία αξιολόγησης των  Εκπαιδευτικών, όπου κυριαρχεί ο επιθεωρητισμός, χρήζει σημαντικών αλλαγών και βελτιώσεων, όπως την αξιοποίηση πολλαπλών πηγών αξιολόγησης που θα διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού για το διδακτικό και εξωδιδακτικό του έργο.
Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών θεωρεί ότι η πρόταση του ΥΠΠ για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης είναι ελλιπής, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί στην ΟΕΛΜΕΚ το οικονομικό παράρτημα που αφορά, όπως αναφέρεται στην πρόταση, την ανακατανομή των υφιστάμενων διευθυντικών θέσεων, τις κλίμακες αντιμισθίας και τα σχέδια υπηρεσίας τους. Περαιτέρω η πρόταση εμπεριέχει πολλές ασάφειες και αδιευκρίνιστα σημεία, που χρήζουν επεξηγήσεων, όπως π.χ. τα λεπτομερή καθήκοντα του Διοικητικού Β.Δ. και του Παιδαγωγικού Συμβούλου.
Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της αλλά και τη δυσαρέσκειά της  γιατί η πρόταση του ΥΠΠ για την αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών, χαρακτηρίζεται από αυξημένο επιθεωρητισμό, αφού σύμφωνα με την πρόταση ο κάθε εκπαιδευτικός θα αξιολογείται 4-6 φορές τον χρόνο από τον Παιδαγωγικό Σύμβουλο και τον Ανώτερο Παιδαγωγικό Σύμβουλο (σημερινό επιθεωρητή), έστω και υπό τη μορφή διαμορφωτικής-συμβουλευτικής αξιολόγησης. Επιπλέον στα πλαίσια της συγκριτικής αξιολόγησης ο Εκπαιδευτικός θα αξιολογείται άλλες δύο φορές από 2 διαφορετικούς  Αξιολογητές (σημερινοί επιθεωρητές). Η εντατικοποίηση αυτή του επιθεωρητισμού,  δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εκπαιδευτικούς  και συνεπώς απορρίπτεται.
 Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών εκφράζει, επίσης, την έντονη αντίθεσή της στην πρόθεση του ΥΠΠ να μειώσει τον αριθμό των Β.Δ. και Β.Δ.Α΄, όπως προκύπτει από την πρότασή του για ανακατανομή του ήδη υπάρχοντος αριθμού των θέσεων των Β.Δ. και Β.Δ. Α΄,  σε  Διοικητικούς Βοηθούς, σε Παιδαγωγικούς Συμβούλους, αλλά και σε Ανώτερους Εκπαιδευτικούς. Εάν μάλιστα λάβουμε υπ’ όψιν και το επιπλέον έργο των Παιδαγωγικών Συμβούλων, αυτό σημαίνει την κατακόρυφη αύξηση των καθηκόντων των Διοικητικών Βοηθών Διευθυντών, σε μια περίοδο κατά την οποία απαιτείται αυξημένος αριθμός Β.Δ. προς αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων και απαιτήσεων μιας σχολικής μονάδας και όχι μείωση των θέσεων των Β.Δ.
Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών θεωρεί ότι καμία ουσιαστική συζήτηση δεν μπορεί να αρχίσει με το ΥΠΠ για τις πρόνοιες της πρότασής του για την αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών, προτού το ΥΠΠ δώσει στην ΟΕΛΜΕΚ το οικονομικό παράρτημα (αριθμό Διοικητικών Β.Δ., Παιδαγωγικών Συμβούλων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών καθώς επίσης τα σχέδια υπηρεσίας τους και τα λεπτομερή καθήκοντά τους).
Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών θεωρεί ότι την ΤΕΛΙΚΗ απόφαση για την έγκριση ενός νέου σχεδίου αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών θα πρέπει να την λάβει η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ και ότι κανείς δεν μπορεί να διαπραγματεύεται  από μόνος του ένα τόσο σοβαρό θέμα».