Σχέδιο προώθησης του εθελοντισμού στα σχολεία εξήγγειλε σήμερα ο Καδής

kadis

Από τη νέα σχολική χρονιά θα ενθαρρυνθούν τα σχολεία να προωθήσουν πιο σημαντικά τον εθελοντισμό και να αδράξουν τις ευκαιρίες που προσφέρει το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού για ενημέρωση, δικτύωση και εκπαίδευση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε από κοινού με τον Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννη Γιαννάκη, εξαγγέλθηκαν πολιτικές για την καλλιέργεια του εθελοντισμού στα σχολεία.

Συγκεκριμένα, σε κάθε σχολική μονάδα θα οριστεί ένας/μια εκπαιδευτικός και ένας/μια μαθητής/τρια, οι οποίοι να είναι υπεύθυνοι για προώθηση θεμάτων εθελοντισμού/ενεργού πολίτη και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην σχολική μονάδα.

Ακόμη θα ενταχθεί στον ετήσιο προγραμματισμό της σχολικής μονάδας τουλάχιστον μια δράση, η οποία να προωθεί τον εθελοντισμό ενώ θα επιδιωχθεί να αξιοποιούνται οι εκπαιδευτικές εκδρομές  ώστε να έρχονται οι μαθητές σε επαφή με το έργο μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και με τον Εθελοντισμό.

Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Καδής, σε συνεργασία με τον Επίτροπο Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανισμών, καθώς και με άλλα Υπουργεία και φορείς, θα ξεκινήσουμε πιο συγκεκριμένες προσπάθειες για την επικύρωση της μη τυπικής και άτυπης μάθησης που αποκτάται μέσα από εθελοντικές δραστηριότητες και δράσεις του τομέα νεολαίας και γενικότερα μέσα από την ενεργό εμπλοκή στην κοινωνία των πολιτών.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη, αναφερόμενος στην επένδυση στη νέα γενιά, σημείωσε ότι “τους νέους τους θέλουμε ενεργούς εταίρους στον εκσυγχρονισμό του Κράτους και της κοινωνίας. Πρέπει να τους οπλίσουμε με τις άξιες και αρετές του Εθελοντισμού, τις αξίες της προσφοράς, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αγάπης προς τον συνάνθρωπο μας, και όλα αυτά που πρεσβεύει ο Εθελοντισμός”.

Είπε πως με τον καθορισμό εκπαιδευτικού σε κάθε σχολική μονάδα για θέματα εθελοντισμού και ενεργού πολίτη δημιουργείται ένα δίκτυο, το οποίο θα μπορεί να συντονίζεται και να είναι πιο αποτελεσματικό στην εφαρμογή των πολιτικών μας.

Ανέφερε ότι κάθε σχολική μονάδα θα πρέπει να διοργανώνει τουλάχιστον μια σημαντική δράση στα πλαίσια του εθελοντισμού και ενεργού πολίτη ανά έτος ενώ θα δημιουργηθεί και βιβλίο καλών πρακτικών για θέματα εθελοντισμού και ενεργού πολίτη.

“Σημαντικό επίσης εργαλείο για την ενίσχυση του εθελοντισμού είναι η αναγνώριση τη μη τυπικής και άτυπης μάθησης. Δηλαδή η αναγνώριση των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτά ο πολίτης και ειδικότερα οι νέοι μέσω του εθελοντισμού. Βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια αυτής της διαδικασίας αλλά θεωρούμε ως πολύ σημαντική πολιτική, η οποία θα ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο τους νέους να ενταχθούν στο εθελοντικό κίνημα”, πρόσθεσε.