Όλα κινούνται στο σκοτάδι χωρίς καμιά διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους

mavratsas_optcrop

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΑΤΣΑ*

Έχει ήδη τελειώσει εδώ και μέρες το πολυδάπανο έργο που έχει αναλάβει  η Παγκόσμια Τράπεζα για την παιδεία. Όλες οι εισηγήσεις  παραμένουν στο σκοτάδι και όλες οι συζητήσεις γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, διατηρώντας τα ενδιαφερόμενα μέρη σε απόσταση. Εκ μέρους  της ΔΗ.ΚΙ,  ως γενικός αντιπρόσωπος στο Κ.Δ.Σ της Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ, έχω ζητήσει να μεταφραστεί η περιβόητη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ελληνική γλώσσα, για να τύχει της μελέτης των εμπλεκομένων, και ώστε αυτοί να είναι προετοιμασμένοι για διαβούλευση επί του θέματος. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η μετάφραση της εν λόγω έκθεσης  δεν έχει γίνει ακόμα  λόγω εξοικονόμησης χρημάτων, μιας και μέχρι τώρα δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι και την ολοκλήρωση της.

Διαβάζοντας κάποιος την έκθεση (στην αγγλική γλώσσα), μπορεί πολύ εύκολα να αντιληφθεί ότι πρόκειται για κάποιες πολύ επικίνδυνες θέσεις-προτάσεις, οι οποίες μπορεί να ταρακουνήσουν ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα. Θα αναφέρω μόνο μερικές από τις «θέσεις» αυτές, οι οποίες χρειάστηκαν πολύ μεγάλη «σοφία» για να ετοιμαστούν, αλλά παραμένει ακόμα άγνωστος και μυστήριος ο τρόπος που θα εφαρμοστούν.

Μία πολύ επικίνδυνη θέση που προτείνουν οι «οικονομολόγοι» της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αμείβονται αναλόγως των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης τους. Αυτό βέβαια  είναι  υποκειμενικό και ανοίγει την πόρτα της ευνοιοκρατίας. Η νέα αυτή διαδικασία θα εφαρμόζεται και για τις προαγωγές. Γίνεται επίσης σύνδεση των μισθών των διευθυντών σχολείων, αναλόγως των «επιδόσεων» τους.

Η έκθεση προτείνει επίσης το συνολικό επαναπροσδιορισμό των όρων εργασίας, του διδακτικού χρόνου διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, ανοίγοντας την πόρτα για περαιτέρω απολύσεις και περικοπές, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της εκπαίδευσης. Προτείνεται επίσης η αύξηση του χρόνου διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουν σήμερα ορισμένες μειώσεις,  ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους.  Συστήνεται η μείωση  των δαπανών για την εκπαίδευση, και μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών.

Όλα αυτά προτείνονται την ίδια ώρα που στην Ευρώπη γίνεται εκστρατεία,  η οποία αφορά την πρωτοβουλία που αναλήφθηκε σε επτά ευρωπαϊκά κράτη (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία Πορτογαλία και Βουλγαρία), για συλλογή 1.000.000 υπογραφών από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη προώθηση νομοθεσίας στο Ευρωκοινοβούλιο δια του οποίου οι δαπάνες για την παιδεία θα εξαιρούνται από τις περικοπές.

Όλες οι προτάσεις  της  «Παγκόσμιας Τράπεζας» έχουν  συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, τα οποία λήγουν σύντομα. Καλούμε,  λοιπόν,  το Υπουργείο Παιδείας να διαβουλευτεί σύντομα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις πριν την λήξη των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο όλος χειρισμός του θέματος  «Παγκόσμια Τράπεζα» μέχρι τούδε είναι απαράδεκτος. Συνεπώς, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους στο εξής για την εκπαίδευση και τη χώρα μας.

*Γενικός Αντιπρόσωπος ΔΗ.ΚΙ καθηγητών στο Κ.Δ.Σ της Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ

Δημοσίευση στο Paideia News 10/7/14