Η πρόταση για το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα και η όψιμη αντίδραση της ηγεσίας της Νέας Κίνησης

100_1859_opt
Προσωπικά δυσκολεύομαι πλέον να σε παρακολουθήσω κύριε Πολυβίου. Τα βάζεις   με τη ΔΗΚΙ και χαρακτηρίζεις τα στελέχη της  με τέτοιους χαρακτηρισμούς που εκείνο ακριβώς που πετυχαίνεις (με τις επιπόλαιες τοποθετήσεις σου) είναι ακριβώς  το αντίθετο αποτέλεσμα και επίδειξη του γνωστού επιπέδου  συνδικαλισμού που εσύ ασκείς. Διερωτώμαι όμως, γιατί δεν τα βάζεις και με το Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσης, βασικό στέλεχος της Κίνησής σου(Ν.Κίνηση), ο οποίος σε πρόσφατο άρθρο του  κατηγόρησε τον Ταλιαδώρο για απαράδεκτη συμπεριφορά και υποστήριξε περίπου αυτά που και εμείς είπαμε; Γιατί δεν τα έχεις με την Κίνησή σου η οποία περίπου στο τελευταίο συμβούλιο υποστήριξε λίγο ή πολύ αυτά που και εμείς υποστηρίξαμε;
Εμείς κύριε Πολυβίου δεν απορρίψαμε την εισήγηση στην ολότητά της αλλά ως έχει, το ίδιο πράξατε και εσείς. Είπαμε ότι η εισήγηση στηρίχτηκε σε λάθος δεδομένα και ελλιπές επιστημονικό υπόβαθρο, το ίδιο είπατε και εσείς. Είπαμε ότι θυματοποιεί αχρείαστα κλάδους και συναδέλφους όπως και εσείς. Η μοναδική ίσως διαφορά μας είναι οι θέσεις που μέχρι σήμερα εσείς στηρίξατε, ή που σαν συμπολίτευση Ν.Κίνηση και Αλλαγή στην ΟΕΛΜΕΚ παραλείψατε να κάνετε και που οδηγείτε με τις αλλοπρόσαλλες ενέργειές σας εκατοντάδες μάχιμους καθηγητές στην ανεργία. Καταγγείλατε σήμερα την ενεργό εμπλοκή του πρόεδρου της ΟΕΛΜΕΚ στη διαδικασία. Τι κάνατε όμως προηγουμένως; Μήπως δεν ήταν με την ανοχή της Ν. Κίνησης που ενεργούσε ο πρόεδρος της Αλλαγής ; Και αν δεν ήταν σε γνώση σας οι κινήσεις του προέδρου της Αλλαγής, που εσείς τον στηρίξατε πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, τι έλεγχο ασκείτε στις διάφορες ενέργειές του;
Εμείς γιατί να έχουμε πρόβλημα με τις δέσμες; Είμαστε από τους πρώτους που τις εισηγηθήκαμε και  δηλώνουμε ότι αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι κλάδοι θα επηρεαστούν, όχι όμως αυτό που έχει γίνει. Έχουμε πολλά ερωτήματα, γιατί το ένα και όχι το άλλο… Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα μαθήματα έχουν τη χρησιμότητά τους και πιθανώς αυτή, αρκετές φορές να έρχεται σε αντίθεση με την αξιολογική βαρύτητα που εμείς οι εκπαιδευτικοί δίνουμε στο καθένα. Για παράδειγμα σε μια χώρα που οι θεσμοί πάσχουν και βρίσκονται σε αντιδιαστολή με την κοινωνική αντίληψη δυσκολεύομαι να αντιληφθώ την όποια αποδυνάμωση της Πολιτικής Αγωγής, η οποία ενδεχομένως οφείλει να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες, και σε πολλά άλλα που θα αποφύγω τώρα να αναφερθώ.
Οι κλάδοι αντέδρασαν δυναμικά, είναι πραγματικότητα. Τι ανέμενες;Nα έμεναν σιωπηλοί; Nα μην υποστηρίξουν τις θέσεις τους, έτσι όπως οι ίδιοι θεωρούν ορθό; Εμείς κ. Πολυβίου θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια, όπωςέχουμε μάθει,  στους συνάδελφούς μας έστω και αν σε σας προσωπικά δεν αρέσει. Οι συνάδελφοι είναι έξαλλοι με την πρόταση του ΥΠΠ για την οποία είστε συνυπεύθυνοι ως Ν.Κίνηση με την Αλλαγή. Οι φωνές διαμαρτυρίας των διάφορων ειδικοτήτων συλλογικά αλλά και ατομικά είναι συνεχείς και έντονες. Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση που έχετε βρεθεί λόγω αμέλειας άσκησης ελέγχου στο πρόεδρο της Αλλαγής ή αν θέλετε λόγω ρυμούλκησής σας από την Αλλαγή. Γι΄ αυτό εξάλλου επιδόθηκες κ. Πολυβίου σε αγώνα δρόμου τηλεφωνικών διευθετήσεων. Όποιος αντιδρά του προτείνουμε τώρα και κάτι. Αν μπεις εκεί τι λες;
Αυτές οι προχειρότητες κ. Πολυβίου δεν γίνονται. Θα φτιάξουμε <<πιστόλες με τα ράμματα>> για να έρθουμε σε 2-3 χρόνια και να διερωτόμαστε τι κάναμε.
Η σύγκλιση της ΠΣΓΑ τι σε ενόχλησε; Μέσα στο χάος που επεκράτησε, η ΠΣΓΑ εκείνο που θα κάνει είναι να επαναφέρει και να επιβεβαιώσει τις αρχές και όχι να καταπιαστεί με τα επιμέρους, τι θα μπει και τι θα βγει, διότι δεν είναι αυτός ο ρόλος της. Δεν θα έπρεπε να σε ενοχλεί αυτό. Η εισήγηση του ΥΠΠ δημιούργησε δικαιολογημένες διαμαρτυρίες και τις έχουμε δεχτεί όλοι. Σίγουρα όμως σε σας πιο έντονες κι αυτό ήταν αναμενόμενο μέσα στα πλαίσια της συμπολιτευτικής σας δράσης στην ΟΕΛΜΕΚ με την Αλλαγή. Σήμερα βεβαίως διατείνεστε ότι ο Ταλιαδώρος δε σας ενημέρωνε ούτε και σας και δεν έχουμε λόγο να μη σας πιστέψουμε αν κρίνουμε από το μέγεθος των πρόσφατων τηλεφωνικών εμπλοκών σας. Αντιδράσατε βεβαίως έγκαιρα και τα υποδείξατε αυτά, έτσι δεν είναι;
Εμείς επιδιώκουμε  λύση που να εξυπηρετεί το δημόσιο σχολείο, τους μαθητές και βεβαίως τους εκπαιδευτικούς. Αυτό είναι δυνατό και εξάλλου ήταν πάντοτε. Αρνούμαστε όμως τις όποιες λύσεις οι οποίες σε λίγα χρόνια θα αποδειχθούν ότι έλυσαν μεν κάποια προβλήματα αλλά δημιούργησαν νέα. Ζητούμε νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα με διαφάνεια και επιστημονικά δεδομένα και όχι συμβιβασμούς των τηλεφωνημάτων και βολεμάτων.
Δυστυχώς τα προβλήματα που επιδιώκουμε να επιλύσουμε δεν είναι μονοδιάστατα και εμείς υποστηρίζουμε ότι η δημιουργία δεσμών από μόνη της δε θα τα επιλύσει. Ίσως να ήταν  η γενεσιουργός αιτία αλλά σήμερα έχουμε παρενέργειες πολύ πέραν αυτής της αρχικής. Γι αυτό και εισηγούμαστε:
  • Τη δημιουργία δεύτερης εξεταστικής περιόδου μετά το 1ο τετράμηνο και διαμερισμό της ύλης στα δύο.
  • Τη λειτουργία παγκύπριων εξετάσεων και στη Β΄ λυκείου, στο πρότυπο της Γ΄λυκείου με εξέταση σε όλα τα επιλεγόμενα μαθήματα.
  • Την αναθεώρηση της βαρύτητας εξετάσεων και προφορικής βαθμολογίας.
  • Τη θεσμοθέτηση σε όλα τα αντικείμενα ορθότερης διαδικασίας αξιολόγησης του μαθητή.
  • Την επαναφορά της αριθμητικής βαθμολογίας στο γυμνάσιο.
  • Την αναθεώρηση της ύλης και των αναλυτικών προγραμμάτων αναλόγως του νέου ωρολογίου με στόχο την καλύτερη κατανόηση και εμπέδωση της ύλης.
  • Το σπάσιμο της στεγανότητας  μεταξύ των αντικειμένων και τη διαθεματική ένταξη επιλεγμένης θεματολογίας.
  • Την αναθεώρηση των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας και των μαθησιακών αποτελεσμάτων.
Όλα τα πιο πάνω και σίγουρα κάποια άλλα είναι απαραίτητοι συντελεστές, οι οποίοι μπορεί να μην είναι τα μεγάλα κεφάλαια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, είναι όμως οι απαραίτητες ψηφίδες για ένα αποδοτικότερο σχολείο.
Επισημαίνω πάντως την προσωπική μου έντονη άποψη, ότι  και εκπαιδευτικούς ικανούς  και ορεξάτους  και μαθητές  με δυνατότητες έχουμε. Αυτό που λείπει είναι οι σωστές δομές.
*Πρόεδρος Δημοκρατικής Κίνησης Καθηγητών