Υπουργικό: Το Νικολαΐδειο Γυμνάσιο μεταστεγάζεται στο Λύκειο Κύκκου Πάφου

Νικολαιδιο

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού  ανακοινώνει ότι, με  απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Νικολαΐδειο Γυμνάσιο Πάφου, λόγω ακαταλληλότητας του σχολικού κτιρίου, μεταστεγάζεται από το προσεχές σχολικό έτος 2014-2015 στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Λυκείου Κύκκου Πάφου. Το Λύκειο Κύκκου Πάφου θα συστεγάζεται με το Γυμνάσιο για τα επόμενα δύο έτη και στη συνέχεια το Λύκειο θα καταργηθεί.

Με την απόφαση αυτή αντιμετωπίζεται μια εκκρεμότητα που υφίσταται για δέκα σχεδόν χρόνια, αφού η μεταστέγαση του Νικολαΐδειου Γυμνασίου Πάφου αποτελεί υλοποίηση παλαιότερης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου που λήφθηκε ομόφωνα το 2005, σύμφωνα με την οποία το Λύκειο Κύκκου Πάφου θα έπρεπε «να μετατραπεί σε Γυμνάσιο μετά τη συμπλήρωση της ανέγερσης των δύο νέων Λυκείων στη Γεροσκήπου και στην Έμπα».

Για την οριστικοποίηση της τελικής απόφασης λήφθηκαν υπόψη όλες οι εναλλακτικές προτάσεις που τέθηκαν σε δημόσιο διάλογο που διεξήχθη παρουσία του Υπουργού, τόσο στο γραφείο του όσο και κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψής του. Κατά το διάλογο αυτό διαφάνηκε ότι καμία από τις λύσεις που εξετάστηκαν ή προτάθηκαν από τους παρευρισκόμενους δε θα μπορούσε να ικανοποιήσει όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Αξιολογήθηκαν συνολικά έξι (6) εναλλακτικές προτάσεις, για καθεμιά από τις οποίες το ΥΠΠ μελέτησε διεξοδικά τα θετικά και αρνητικά τους στοιχεία. Η αξιολόγηση των εναλλακτικών προτάσεων έγινε στη βάση καθαρά αντικειμενικών κριτηρίων και πρωτίστως του τι είναι καλύτερο για τα παιδιά. Συγκεκριμένα, τα κριτήρια που τέθηκαν ήταν: η ποιότητα ζωής και φοίτησης των μαθητών στο σχολείο (αποφυγή της χρησιμοποίησης λυόμενων αιθουσών), το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της κάθε προτεινόμενης λύσης (ανάγκη για εφαρμογή της λύσης από τον επόμενο Σεπτέμβριο), τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων σχολικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή (αξιοποίηση αχρησιμοποίητων χώρων σχολείων και αντιμετώπιση του προβλήματος υπερπληθυσμού άλλων σχολείων) και το κόστος της κάθε προτεινόμενης λύσης. Η λύση που τελικά επιλέγηκε υπερτερεί των υπόλοιπων σε όλα τα πιο πάνω κριτήρια.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα παρακολουθεί συστηματικά τους αριθμούς των μαθητών στην Πάφο με προβλέψεις πενταετίας και όποτε κριθεί αναγκαίο θα προγραμματίσει την ανέγερση άλλου σχολείου στην περιοχή.