Επαναρχίζουν οι προσπάθειές μας, προς κάθε κατεύθυνση, για επίλυση του συνταξιοδοτικού

Πριν από 10 μέρες ζητήσαμε συνάντηση με το Υπ. Οικονομικών

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ* 

Οι απρόσμενες  εξελίξεις και οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που όλοι βιώσαμε και βιώνουμε από τις 10 Μαρτίου 2020, λόγω κορωνοϊού, διέκοψαν αναγκαστικά κάθε συζήτηση που βρισκόταν σε εξέλιξη για διάφορα σημαντικά εκπαιδευτικά/εργασιακά ζητήματα. Μεταξύ αυτών, έχουν διακοπεί και οι συζητήσεις για το πολύ σοβαρό ζήτημα των συνταξιοδοτικά ανασφάλιστων εκπαιδευτικών και γενικά των κρατικών υπαλλήλων, που εκκρεμεί εδώ και εννέα ολόκληρα χρόνια με ευθύνη, βεβαίως, της Κυβέρνησης.

Από τον Ιούνιο του 2017, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ-ΠΟΕΔ-ΟΛΤΕΚ, θέσαμε το ζήτημα αυτό ως ένα από τα κορυφαία που θα έπρεπε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια  για την επίλυσή του. Στην προσπάθειά μας αυτή συμπτύξαμε μέτωπο με την ΠΑΣΥΔΥ και τον ΣΑΚ (Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου). Οι συζητήσεις που αρχίσαμε με το Υπουργείο Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2017,  εντάθηκαν, όπως όλοι γνωρίζουν, τον τελευταίο χρόνο με τις πολυάριθμες συναντήσεις μεταξύ των πέντε Οργανώσεων αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών. Επιπρόσθετα, οι  συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε και με τα οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα, από τις 29.8.2019 μέχρι και τις 23.9.2019, για να καταθέσουμε τις θέσεις μα ς για το σοβαρό αυτό ζήτημα, καταδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ότι, δηλαδή, το μακροχρόνιο αυτό ζήτημα, που βαραίνει το Υπ. Οικονομικών, βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της ΟΕΛΜΕΚ και θα συνεχίσει να βρίσκεται μέχρι την επίλυσή του.

Το συνταξιοδοτικό ζήτημα είναι αναμφισβήτητα σύνθετο και πολύπλοκο. Η επίλυσή του, απαιτεί συνεχή προσπάθεια, επιμονή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα . Απαιτεί ταυτόχρονα συμπόρευση και των πέντε Οργανώσεων (ΟΕΛΜΕΚ-ΠΟΕΔ-ΟΛΤΕΚ-ΠΑΣΥΔΥ-ΣΑΚ), για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την αδιαλλαξία του Υπουργείου Οικονομικών και το μακροχρόνιο εμπαιγμό  της Κυβερνητικής πλευράς.

Η σταδιακή άρση των μέτρων, μας επιτρέπει πλέον την επανέναρξη εντατικών συζητήσεων  για επίλυση του συνταξιοδοτικού ζητήματος.  Στο πλαίσιο αυτό, επικοινωνήσαμε ήδη (δύο φορές τις τελευταίες 10 ημέρες) με το Υπουργείο Οικονομικών και ζητήσαμε συνάντηση, το συντομότερο δυνατόν, για συζήτηση του ζητήματος αυτού. Ταυτόχρονα, για το θέμα αυτό, αναμένεται εντός των ημερών να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ-ΠΟΕΔ-ΟΛΤΕΚ,  ενώ βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την ΠΑΣΥΔΥ και τον ΣΑΚ.

Πηγή: Paideia New