Ποιος κυβερνά τελικά, η Κυβέρνηση ή η ΟΕΒ;

ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΑΥΡΑΤΣΑΣ*

Πότε επιτέλους θα γίνουμε σύγχρονο κράτος, με Κυβερνήσεις υπεύθυνες να ασκούν εξουσία για χάρη του λαού και όχι για χάρη του κεφαλαίου.

Οι επιχειρηματίες και η ΟΕΒ έχουν υποτάξει ολοκληρωτικά την Κυβέρνηση η οποία εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές τους. Η ΟΕΒ, με επιστολές και δημόσιες παρεμβάσεις έπεισε τελικά την Κυβέρνηση ότι πρέπει εδώ και τώρα να ανοίξουν όλα τα σχολεία, ούτως ώστε να γίνει επανεκκίνηση της Οικονομίας, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι  προκλητικές δηλώσεις της ΟΕΒ είχαν στόχο να επηρεάσουν τόσο τις αποφάσεις της εκάστοτε Κυβέρνησης αλλά ακόμη και τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Εδώ να θυμίσω την πρόσφατη παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα, μετά από σωρεία δηλώσεων αξιωματούχων της ΟΕΒ αλλά και άλλων πολιτικών, ο οποίος έκανε τότε έκκληση σε όλους να σταματήσουν τις δημόσιες δηλώσεις, αφήνοντας το δικαστήριο απερίσπαστο στο έργο του, ενόψει της  απόφασης του Ανωτάτου δικαστηρίου  που αφορούσε τις αποκοπές μισθών των εργαζομένων. Η περίπτωση αυτή όμως δεν αφορά ούτε μισθούς, ούτε αυξήσεις, αλλά ανθρώπινες ζωές, γι’ αυτό θα περίμενε κάποιος να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία.

Περαιτέρω, μέλος της επιστημονικής συμβουλευτική ομάδας της Κυβέρνησης, ο κ. Κωστρίκης είχε ακριβώς αντίθετη άποψη, όπως δήλωσε στα Μ.Μ.Ε, η απόφαση ήταν πολιτική και ότι ο ίδιος είχε εκπλαγεί στο άκουσμα της, για το άνοιγμα όλων των σχολείων στις 21 Μαΐου, μια απόφαση που δεν ήταν όπως είπε στον οδικό χάρτη της Κυβέρνησης. Ο κ. Κωστρίκης  έκρινε την συγκεκριμένη απόφαση πρόχειρη και βεβιασμένη, μια απόφαση που λήφθηκε αιφνιδιαστικά χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους.  

Μια τέτοια απόφαση λοιπόν δικαιολογημένα δημιουργεί έντονες ανησυχίες  στους γονείς, στους μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι βλέπουν την Κυβέρνηση να πραγματοποιεί τελικά το πείραμα της «ανοσίας της αγέλης».  Πραγματικά, δεν αξίζει σε καμία περίπτωση να πάρουμε τέτοιο μεγάλο ρίσκο για 15 μέρες φοίτησης που αναλογούν για κάθε παιδί μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς (αφού οι μαθητές θα προσέρχονται στα σχολεία εκ περιτροπής, σε ομάδες).

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι απόψεις των ειδικών επιστημόνων δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη καθώς υπερίσχυσαν οι απόψεις των «ειδικών» της ΟΕΒ. Το πείραμα αυτό όμως αφορά την υγεία όλων των πολιτών, η οικονομία μπορεί να ανακάμψει, οι ανθρώπινες ζωές όμως δεν ανακάμπτουν,  θα έπρεπε επομένως σε αυτή την περίπτωση η προτεραιότητα της Κυβέρνησης να ήταν προστασία των ανθρώπινων ζωών και όχι η προστασία του κεφαλαίου.

Ευθύνες έχουμε και εμείς, δυστυχώς με τις επιλογές μας αλλά προπάντων με την ανέχεια μας  συντηρούμε το διεφθαρμένο αυτό σύστημα. Η εξάρτηση κεφαλαίου – Κυβέρνησης είναι δικό μας δημιούργημα. Την ώρα που οι πολιτικοί πουλάνε κούφιες ελπίδες για να αντλήσουν ψήφους και να εξυπηρετήσουν το κεφάλαιο, εμείς τις αγοράζουμε και μετά γινόμαστε εισπράκτορες απογοητεύσεων. Ναι, είμαστε συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα, καθώς εμείς ουσιαστικά συντηρούμε την όποια ΟΕΒ.

*Πρόεδρος προσφυγικού γραφείου ΟΕΛΜΕΚ/Αντιπρόεδρος ΔΗΚΙ Καθηγητών

Πηγή: paideia News