Ανώνυμες καταγγελίες κατά εκπαιδευτικών

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΙΩΣΗΦ*

Εμείς οι εκπαιδευτικοί είμαστε στο απυρόβλητο;  Μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε χωρίς έλεγχο και επιπτώσεις;  Η απάντηση είναι σίγουρα ΟΧΙ. Όπως κάθε εργαζόμενος είμαστε και εμείς υπόλογοι για τις ενέργειες και τις παραλήψεις μας.  Βεβαίως στα πλαίσια αυτά δεν μπορούμε να αρνηθούμε την όποια διερεύνηση μετά από επώνυμη καταγγελία.

Εκεί όμως που αντιδρούμε και θεωρούμε ότι είναι παράλογο, άδικο, αντιδεοντολογικό, αντιεκπαιδευτικό και αντιπαραγωγικό (δεν ξέρω που να σταματήσω), είναι η διερεύνηση ανώνυμων καταγγελιών.  Κάποτε, όχι τόσο παλιά, οι ανώνυμες καταγγελίες δεν τύγχαναν διερεύνησης, έστω κι αν κάποιοι εφηύραν τους δεύτερους φακέλους.  Σήμερα παρουσιάζεται έξαρση του φαινομένου.  Όποιος νιώθει πικραμένος με κάτι σχετικά με το σχολικό περιβάλλον, μας καταγγέλλει.  Καταγγέλλονται όλοι οι Διευθυντές, Β.Δ, Καθηγητές, χωρίς διακρίσεις.  Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί, ότι καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται.  Ναι αλλά υπάρχει και η πτυχή της ηθικής, της απόδειξης της αθωότητας, του απολογισμού και ενίοτε της ανάληψης της ευθύνης από τον καταγγέλλοντα και η απολογία.

Εδώ τι γίνεται;  Καταγγέλλεται κάποιος ανώνυμα και το Υπουργείο λέει «θα γίνει μια απλή διερεύνηση και εάν δεν ευσταθεί δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα». Βεβαίως  εάν προκύψουν λόγοι για περαιτέρω διερεύνηση η υπηρεσία θα προχωρήσει.  Τι γίνεται όμως εάν δεν προκύψει τίποτα;  Η ψυχική οδύνη και γιατί όχι, ο ψυχικός βιασμός που θα υποστεί κάποιος μ’ αυτή τη διαδικασία, σβήνει και αποσύρεται;  Σίγουρα ΟΧΙ.  Για τις ανυπόστατες καταγγελίες ποιόν θα αιτιάται ο εκπαιδευτικός, τον ανώνυμο ή ίσως την υπηρεσία που προχώρησε στα τυφλά, χωρίς ουσιαστική καταγγελία. Σε κάθε καταγγελία υπάρχει ο καταγγέλλων και ο καταγγελλόμενος, εκτός και εάν είναι αδίκημα ποινικού δικαίου (που δεν είναι) όπου καταγγέλλων είναι η Δημοκρατία και η Γενική Εισαγγελία.  Τα αδικήματα που συνήθως καταγγέλλονται οι εκπαιδευτικοί είναι πειθαρχικά και όχι ποινικού δικαίου.

Ως Δημοκρατική Κίνηση Καθηγητών (ΔΗΚΙ), καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να εγκύψει πάνω σ’ αυτό το σοβαρό ζήτημα και να δώσει ένα τέλος, διαφορετικά θα αναγκαστούμε να εισηγηθούμε προς την οργάνωση τη λήψη μέτρων προστασίας των μελών μας.

Πρόεδρος ΔΗΚΙ Καθηγητών

Πηγή: Paideia News