Κωλυσιεργούν μέχρι τις επερχόμενες Ευρωεκλογές και μετά στο ίδιο έργο θεατές.

Σε βαθύ σκοτάδι επιμένουν τα Υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας αλλά και Κυβέρνηση να κρατούν τους εκπαιδευτικούς, επιδιώκοντας προφανώς να κερδίσουν χρόνο μέχρι τις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Το επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζουν οι πιο πάνω έγινε πλέον αντιληπτό και από τους πλέον αδαείς. Το καλοκαίρι που μας πέρασε αναστάτωσαν το Παγκύπριο χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, προκειμένου να επιβάλουν ετσιθελικά και ατεκμηρίωτα  μέτρα, τα οποία έπληξαν το κύρος και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, μαθητών και ευρύτερα του δημόσιου σχολείου.  

Να θυμίσω ότι, τα παράνομα μέτρα της Κυβέρνησης αφορούσαν τη μείωση των ωρών για τον βιολογικό παράγοντα των Καθηγητών/Β. Διευθυντών, μείωση των ωρών του Υπεύθυνου Τμήματος, μείωση των ωρών των εκπαιδευτικών που επιτελούν Συνδικαλιστικό έργο.  Παρόλο που η ίδια η Κυβέρνηση έθεσε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα  μέχρι να  επιλυθούν  τα πιο πάνω ζητήματα στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ), εντούτοις τα χρονοδιαγράμματα αυτά έχουν  εκπνεύσει.

Επιπρόσθετα, στη ΜΕΠΕΥ συμφωνήθηκε να  συζητηθεί  το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης χωρίς επιβαρύνσεις, για όσους Καθηγητές έχουν κλείσει την ηλικία των  60 χρονών. Εδώ παρατηρείται μεγάλη αντίφαση γιατί  από τη στιγμή που εφαρμόστηκε το Νέο Σύστημα Διορισμού, όπου η φιλοσοφία του εστιάζεται περισσότερο στο διορισμό  Καθηγητών νεαρής ηλικίας, θα έπρεπε παράλληλα η Κυβέρνηση να είχε εφαρμόσει  το συγκεκριμένο σχέδιο της πρόωρης αφυπηρέτησης,  προκειμένου  να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για νέους επιστήμονες που επιθυμούν να  προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δημόσια σχολεία του τόπου.

Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία  της Κυβέρνησης όμως συνεχίζονται γιατί ακόμα ένα κρίσιμο χρονοδιάγραμμα έχει εκπνεύσει.   Υπάρχει συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Εκπαιδευτικών Οργανώσεων από  τον περασμένο Μάιο, ότι η Κυβέρνηση θα είχε ετοιμάσει  συνταξιοδοτικό  σχέδιο για όσους Εκπαιδευτικούς   έχουν μονιμοποιηθεί μετά την 1η Οκτωβρίου 2011 και δεν εντάσσονται σε Κυβερνητικό Σχέδιο Συντάξεων, κάτι που σημαίνει κατάργηση της κρατικής σύνταξης και του εφάπαξ για τους συγκεκριμένους συναδέλφους.

Κάποιοι δυστυχώς αποφάσισαν να  αφήσουν  μετέωρους  εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο Καθηγητές διαφορετικών ταχυτήτων. Το άρθρο 28 του Συντάγματος  που καθιερώνει την αρχή της ισότητας των πολιτών, επιβάλλει στη διοίκηση, κατά την άσκηση της διακριτικής της εξουσίας, ίση ή ομοιόμορφη μεταχείριση όλων των πολιτών που τελούν κάτω από τις ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες. Η αρχή της ίσης μεταχείρισης παραβιάζεται όταν η διοίκηση αποφασίζει για μια περίπτωση κατά τρόπο διαφορετικό από εκείνο που αποφάσισε στο παρελθόν σε παρόμοια περίπτωση. Στην προκειμένη περίπτωση είναι αδιανόητο, δύο συνάδελφοι που διορίστηκαν τον ίδιο ακριβώς χρόνο, ο ένας να είναι δικαιούχος Κρατικής σύνταξης και εφάπαξ ποσού, ενώ ο άλλος να μην είναι.

Επομένως, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, από τη στιγμή που οι διαδικασίες στη ΜΕΠΕΥ καθυστερούν τόσο πολύ, ο λόγος είναι αυτονόητος. Κάποιοι περιμένουν να περάσουν οι επερχόμενες Ευρωεκλογές και μετά να τελειώσουν το έργο που έχουν ήδη αρχίσει.

Θεωρώ άμεση και επιτακτική τη σύγκλιση του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, προκειμένου  να πάρει άμεσα αυτές τις αποφάσεις, οι οποίες θα μας βγάζουν όσο το δυνατό  γρηγορότερα  από  το αδιέξοδο που κάποιοι δυστυχώς επέλεξαν τεχνηέντως  να μας αφήσουν εγκλωβισμένους.

ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΑΥΡΑΤΣΑΣ

Αντιπρόεδρος ΔΗΚΙ Καθηγητών / Μέλος του ΚΔΣ ΟΕΛΜΕΚ

Πηγή: PaideiaNews.com