Η παγίδα της δήθεν «μοριοδότησης» και η συνέχεια του αγώνα μας

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΑΤΣΑ*

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις που προέκυψαν από τη συνάντηση του ΠτΔ με τις τρεις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι  να παγιδεύσει τις Συντεχνίες σε ένα ατέρμονο διάλογο, με μόνο στόχο την κατάργηση των «δήθεν απαλλαγών» όπως τις αποκαλούν στο ΥΠΠ, που τυγχάνουν οι εκπαιδευτικοί για να ασκούν αρκετά καθήκοντα εκτός από το διδακτικό τους έργο.

Οι Κυβερνώντες συνεχίζουν ακάθεκτοι με την ίδια τακτική, του «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Ενώ ήταν συγκεκριμένα τα απαράδεκτα και ετσιθελικά μέτρα που έχουν παρθεί χωρίς κανένα διάλογο, επιδιώκουν τώρα με έντεχνο τρόπο να επιβάλουν στις Συντεχνίες επιπρόσθετα, το Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης. Στη διαπραγμάτευση που έγινε στο προεδρικό, επιχειρήθηκε να γίνει άμεσα και ουσιαστικά η διασύνδεση του Σχεδίου Αξιολόγησης με τις «απαλλαγές» που τυγχάνουν οι εκπαιδευτικοί για εξωδιδακτικά καθήκοντα. 

Επί της ουσίας, πρότειναν για παράδειγμα να αντισταθμιστεί η μια περίοδος του Υπεύθυνου Τμήματος από «μοριοδότηση»  στο πλαίσιο του Σχεδίου Αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι εάν αποδεχόμασταν τη νέα πρόταση της Κυβέρνησης,  συνεπάγεται ότι αποδεχόμαστε αυτόματα και το όποιο σχέδιο αξιολόγησης μας παρουσιάσουν στο μέλλον,  με οποιεσδήποτε άλλες απαράδεχτες πτυχές ενδεχομένως να προνοούνται. 

Πρόθεση τους είναι, από τη μία να τερματίσουν όλες τις περιόδους των «απαλλαγών», από την άλλη  να παραμείνουν και να ισχύουν  τα ίδια καθήκοντα.  Αυτή είναι  η πρακτική της μοριοδότησης αλλιώς της «κοροϊδίας» που έχουν επινοήσει κάποιοι αλλά κατά τα άλλα την έχουν ονομάσει «εξορθολογισμό».  Παρόλο που η «δήθεν μοριοδότηση» θα «ευνοούσε» επιλεκτικά ορισμένες ομάδες εκπαιδευτικών, θα δημιουργούσε ένα κλίμα ευνοιοκρατίας και άνισης μεταχείρισης.

Περαιτέρω, θα  επιφόρτωνε τους εκπαιδευτικούς με αρκετά εξωδιδακτικά καθήκοντα, τα οποία θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η ποιότητα  με την οποία εκτελούνταν στο παρελθόν, κατά συνέπεια, αυτό θα σήμαινε και την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου ευρύτερα. Κάποιοι ίσως να μην έχουν καταλάβει ότι η παιδεία δεν πρέπει να καταστεί προνόμιο των λίγων αλλά να είναι δικαίωμα όλων. 

Επομένως, ο αγώνας μας είναι πλέον μονόδρομος,  θα πρέπει όλοι μαζί οι εκπαιδευτικοί να παραμείνουμε ενωμένοι και να συνεχίσουμε τον αγώνα  μέχρι τη δικαίωση. Πρέπει να αποδείξουμε ότι η αξιοπρέπεια μας δεν εξαγοράζεται με 450,000 ευρώ «bonus» όπως έχει προτείνει η Κυβέρνηση στους Συνδικαλιστές, προκειμένου να αποδεχτούν τη νέα πρόταση του Προεδρικού.

Στις 28 Αυγούστου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Προεδρικό, εκεί όπου οι εκπαιδευτικοί θα δώσουν μαθήματα  Δημοκρατίας και αξιοπρέπειας, θα  αντισταθούν όπως οφείλουν  στις ετσιθελικές και παράνομες αποφάσεις του ΥΠΠ και Υπουργικού Συμβουλίου.

*Αντιπρόεδρος ΔΗΚΙ Καθηγητών/ μέλος του ΚΔΣ ΟΕΛΜΕΚ

Πηγή: paideia news