Γυμναστές: Το ΥΠΠ προσπαθεί να επιβάλει τη μικτή γύμναση

61079648

Ο Σύνδεσμος Γυμναστών Κύπρου καλεί τα μέλη στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της 8ης  Σεπτεμβρίου

 Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Γυμναστών Κύπρου «καταγγέλλει την ετσιθελική στάση παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να επιβάλλει την μικτή γύμναση στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, καταστρατηγώντας υπουργική απόφαση επί του θέματος (ημερομηνίας 17/9/2002) στην οποία δηλώνεται ξεκάθαρα ότι ‘ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού επαναβεβαιώνει τη θέση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για ξεχωριστή κατά φύλο γύμναση μαθητών και μαθητριών και την αντίθεσή του στη μικτή γύμναση’».

Συνεχίζοντας σημειώνει:

«Οι παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας καταπατώντας, πέραν της υπουργικής απόφασης και την περσινή συμφωνία μεταξύ Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης – ΟΕΛΜΕΚ – Συνδέσμου Γυμναστών Κύπρου, ημερομηνίας 21 Αυγούστου 2015,  η οποία προέβλεπε προσωρινά μικτή διδασκαλία μόνο στο μονό τμήμα της Α΄ Γυμνασίου, στο βωμό της εξοικονόμησης ωρών, θυσιάζει την ποιότητα του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής εις βάρος των μελλοντικών πολιτών της Κύπρου.

Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μία φορά την πάγια θέση του Συνδέσμου:

«ξεχωριστή κατά φύλο γύμναση για αποτελεσματική Φυσική Αγωγή στα σχολεία της Κύπρου λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και την κουλτούρα του μαθητικού μας πληθυσμού».

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν θέτουμε ως προτεραιότητα τον συνδικαλισμό αλλά το καλό των μαθητών/τριών μας. Το μάθημά μας έχει ιδιαιτερότητες οι οποίες σχετίζονται με τις διαφορές φύλου – σε σωματικό, ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο – κατά την αναπτυξιακή ηλικία, οι οποίες είναι αδύνατον να μη ληφθούν υπόψη κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Λαμβάνοντας υπόψη και την κυπριακή κουλτούρα του έφηβου αλλά και τους γενικούς και ειδικούς στόχους της εκπαίδευσης  της Κυπριακής Δημοκρατίας, εμείς, οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, ειδικοί επί του μαθήματός μας, απαιτούμε σεβασμό στις ίσες ευκαιρίες άσκησης και εκπαίδευσης αγοριών και κοριτσιών αναπτυξιακής ηλικίας και στην ποιοτική διδασκαλία του μαθήματος.

Επιπρόσθετα, στα συμπεράσματα σχετικής βιβλιογραφικής έρευνας  που διενεργήθηκε από το ΚΕΕΑ με οδηγίες της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης, αναφέρεται ότι η απόφαση για μικτή ή ξεχωριστή κατά φύλο διδασκαλία του μαθήματος πρέπει να εδράζεται στην επίτευξη ή όχι των στόχων της παιδείας κάθε κυβέρνησης. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι γενικοί και ειδικοί στόχοι του μαθήματος υλοποιούνται αποτελεσματικά μόνο όταν το μάθημα της Φυσικής Αγωγής διδάσκεται ξεχωριστά κατά φύλο. Επιπρόσθετα, είναι διαπιστωμένο και από πολλές άλλες έρευνες ότι «η παρουσία του αντίθετου φύλου τείνει να καθιστά το μαθησιακό περιβάλλον λιγότερο άνετο στη διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής κατά την αναπτυξιακή ηλικία.»

Παραθέτοντας για πολλοστή φορά την επιχειρηματολογία επί του θέματος, καταγγέλουμε τη στάση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να μειώνει ολοένα και περισσότερο την ποιότητα και αποτελεσματικότητα της Φυσικής Αγωγής, ενός μαθήματος που αφορά την υγεία και την ποιότητα ζωής των μελλοντικών γενιών της πατρίδας μας.

Ζητούμε από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης άμεση ανάκληση σχετικής περσινής εγκυκλίου και άμεση ανάκληση οδηγιών για μικτή γύμναση σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Ζητούμε από την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ να σταθεί επιτέλους στο ύψος της και να στηρίξει τα μέλη της στα δίκαια και σοβαρά αιτήματά μας.

Ζητούμε από τα μέλη μας να βρίσκονται σε ετοιμότητα για λήψη μέτρων εάν η στάση του Υπουργείου δεν διαφοροποιηθεί εντός των ημερών.

Ο Σύνδεσμος Γυμναστών Κύπρου καλεί τα μέλη του σε εκδήλωση διαμαρτυρίας η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016, στις 14.00, έξω από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μαζί με τους Συνδέσμους Τεχνολόγων, Οικιακής Οικονομίας και Χημείας».

Πηγή: Paideia News