Ο Σύνδεσμος Οικ. Οικονομίας συμμετέχει στην εκδήλωση διαμαρτυρίας του Συνδ. Σχεδιασμού/Τεχνολογίας

download

Για ακόμη μια φορά εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του μετά και από την πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει σε διαφοροποίηση του τρόπου εργαστηριοποίησης για τα μαθήματα της Πληροφορικής, Τεχνολογίας και Οικιακής Οικονομίας στην Α΄ τάξη Γυμνασίου στο 50% των Γυμνασίων Παγκύπρια.

Έχουμε επισημάνει ουκ ολίγες φορές στο Υπουργείο, ότι η υποδομή των υφιστάμενων εργαστηρίων στα Γυμνάσια είναι τέτοια που δεν επιτρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών/τριών στην τάξη, λόγω προβλημάτων που θα προκύψουν στην τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγείας των μαθητών, ζήτημα που θεωρούμε πρώτιστο για την εργασία τους στα εργαστήρια. Το Υπουργείο φαίνεται όμως ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες μας.

Για ακόμη μια φορά τονίζουμε ότι η ενέργεια αυτή εξακολουθεί να πλήττει σοβαρά τον κλάδο της Οικιακής Οικονομίας, αφού η διαφοροποίηση αυτή έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στο δρόμο της ανεργίας (4) συναδέλφους. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα  ο κλάδος της Οικιακής Οικονομίας και στο Λύκειο είναι μεγάλο και θα είναι ακόμα μεγαλύτερο ιδιαίτερα την επόμενη σχολική χρονιά,  όπου θα είναι σε πλήρη ισχύ το Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα και που εξαιτίας αυτού, με βεβαιότητα αναμένεται να απολυθούν αρκετοί συνάδελφοι που έχουν πολλά χρόνια  υπηρεσίας στο Δημόσιο Σχολείο.

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο ανέφερε ότι θα παραχωρηθούν (8) θέσεις αποσπάσεων, οι οποίες θα δοθούν στις ειδικότητες που παρουσιάζεται πρόβλημα διορισμών. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει το Υπουργείο από την ευθύνη που έχει προς όλους τους συναδέλφους του Κλάδου που θα βρεθούν χωρίς εργασία, τη στιγμή που προηγούμενα διαβεβαίωνε ότι αυτό δεν θα συνέβαινε.

Μας λυπεί αφάνταστα το γεγονός ότι η ΟΕΛΜΕΚ έχει συμφωνήσει με τον Υπουργό και έχει αναστείλει τα μέτρα που είχε ανακοινώσει στις 19 Αυγούστου ότι θα ελάμβανε, σε περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας δεν απέσυρε τις προτάσεις του. Άξιον απορίας είναι και το γεγονός ότι η ΟΕΛΜΕΚ προτού συμφωνήσει, δεν κάλεσε τους συνδέσμους των ειδικοτήτων που επηρεάζονται από τη διαφοροποίηση της εργαστηριοποίησης, για να  συζητήσει μαζί τους τα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν με την εφαρμογή της εν λόγω πρότασης του ΥΠΠ.

Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων αναγνωρίζει τη σημαντικότητα του μαθήματός μας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Κουλέρμος ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του «Μειώθηκαν ώρες από μαθήματα όπως Γυμναστική, Οικιακή Οικονομία, Μουσική. Μαθήματα που προάγουν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, την καλλιέργεια του μαθητή»

Για όλους τους πιο πάνω λόγους ο Σύνδεσμος Καθηγητών/τριών Οικιακής Οικονομίας αποφάσισε όπως συμμετέχει στην Εκδήλωση Διαμαρτυρίας που οργανώνεται από το Σύνδεσμο Καθηγητών Σχεδιασμού/Τεχνολογίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 14:00 μ.μ. και καλούμε όλα τα μέλη μας να δώσουν «δυναμικό παρών» όπως άλλωστε οφείλουν και να στηρίξουν με την παρουσία τους την Εκδήλωση.