Η εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας είναι αναγκαιότητα για τις επερχόμενες εκλογές της ΟΕΛΜΕΚ

andreas oelmek crop

ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΜΑΥΡΑΤΣΑ*  

Τον τελευταίο καιρό βιώνουμε έντονα την απαξίωση που επικρατεί ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς για την αναποτελεσματικότητα και τη δυσλειτουργία της οργάνωσης (ΟΕΛΜΕΚ) που τους εκπροσωπεί. Τα τελευταία χρόνια, η αναξιοπιστία αλλά και η κωλυσιεργία της οργάνωσης, να ενεργήσει άμεσα και να επιλύσει διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο,  δεν αντιπροσωπεύει τους χιλιάδες συναδέλφους, με αποτέλεσμα  πολλοί από αυτούς να  έχουν διαγραφεί και άλλοι να σκέφτονται να διαγραφούν  από το μητρώο της ΟΕΛΜΕΚ.

Σε μια περίοδο έντονων αναταραχών, προβληματισμού και απογοήτευσης για το μέλλον της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού κινήματος, επιβάλλεται ως αναγκαιότητα και επιτακτικότητα να διορθωθούν και να ανατραπούν όλες οι πιο πάνω απαξιώσεις.

Αν θέλουμε ωστόσο να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία των μελών της οργάνωσης μας, είναι καιρός να μελετήσουμε το καλύτερο και το ιδανικότερο μοντέλο οριζόντιας ψηφοφορίας και να το εφαρμόσουμε στις επερχόμενες εκλογές της ΟΕΛΜΕΚ.

Είμαστε σίγουροι, ότι αυτό θα συμβάλει στη μείωση της αποχής που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ένεκα του ότι κάποιες συνδικαλιστικές κινήσεις έχουν ταυτιστεί ιδεολογικά με αντίστοιχα κόμματα. Επιβάλλεται να προσδιορίσουμε ξεκάθαρα το ρόλο, τις θέσεις και τις επιδιώξεις μας για μια εκπαίδευση απαλλαγμένη από ιδεολογικές εξαρτήσεις και προσωπικές φιλοδοξίες.

Με την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας, θα επιλέγονται αυτοί που θα τυγχάνουν ευρείας αποδοχής και θα ψηφίζονται από άτομα με διαφορετικές ιδεολογικές πεποιθήσεις.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο απαιτεί και τη συναίνεση όλων των κινήσεων και γι΄αυτό καλούμε όλες τις κινήσεις να αφουγκραστούν  τα παράπονα και τις ανησυχίες των συναδέλφων και να συναινέσουν στην προοπτική όπου θα επιλέγονται οι καλύτεροι και οι αξιότεροι από κάθε κίνηση καθώς και αυτοί που επιθυμούν να κατέλθουν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Ως εκπαιδευτικοί, πρέπει να γίνουμε παράδειγμα για την κοινωνία και να δώσουμε έντονα το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε το υπάρχον  διεφθαρμένο σύστημα. Αναμένουμε από όλες τις κινήσεις να υιοθετήσουν την πρόταση για οριζόντια ψηφοφορία και είμαστε σίγουροι ότι αυτό το μέτρο θα ενδυναμώσει το δημοκρατικό ήθος και θα ενισχύσει την διαφάνεια.

*Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΙ Καθηγητών Αμμοχώστου

Paideia News 9/5/16