Κοινή πρόταση των Κινήσεων ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ, ΔΗΚΙ και ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ στο ΚΔΣ 31/8/16 για δυναμική αντίδραση στην υποβάθμιση της Μέσης Εκπαίδευσης από τον Υπουργό Παιδείας

100_1882_opt

Είναι με θλίψη και απογοήτευση που οι εκπαιδευτικοί της Μέσης δημόσιας Εκπαίδευσης βιώνουν εδώ και καιρό τον διασυρμό και την υπονόμευση του εκπαιδευτικού τους έργου, από διάφορα κέντρα, σε μια συντονισμένη, απ’ ότι φαίνεται, προσπάθεια για περιορισμό των δαπανών στη δημόσια Εκπαίδευση, όπως άλλωστε επιτάσσει και η Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Και όλα αυτά παρά την ουσιαστική συμβολή των εκπαιδευτικών στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με μια σειρά από σημαντικότατες αποκοπές του μισθού, των συνταξιοδοτικών και άλλων δικαιωμάτων τους (π.χ. οδοιπορικά, μετακινήσεις).

Την ίδια στιγμή δεκάδες εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων (βλ. Πληροφορική, Τεχνολογία, Χημεία, Φυσική, Τέχνη, Ξένες γλώσσες, Οικιακή Οικονομία, Φυσική Αγωγή, Φωτογραφία, Μουσική, Θεατρολογία κ.ά.) βιώνουν όχι απλώς εργασιακή ανασφάλεια αλλά το φάσμα της οριστικής εξόδου τους από το Δημόσιο Σχολείο, εξαιτίας, πρωτίστως των στρεβλώσεων του νέου Ωρολογίου Προγράμματος, της νέας δομής του Λυκείου και άλλων εκπαιδευτικών πολιτικών και σκοπιμοτήτων, που προώθησε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, παρά την αποκοπή 0,8-2% που επιβλήθηκε για τον επαναδιορισμό όλων των συναδέλφων, με την ανοχή και τις περισσότερες φορές τη στήριξη της σημερινής ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ και ειδικότερα των Κινήσεων ΑΛΛΑΓΗΣ και ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ, που αποτελούν εδώ και πέντε χρόνια μιαν οριακή πλειοψηφία στα σώματα της Οργάνωσης.

Είναι πασιφανές πως οι προωθούμενες, τα τελευταία χρόνια, εκπαιδευτικές πολιτικές από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κινούνται στη βάση εξωεκπαιδευτικών σκοπιμοτήτων, οι οποίες μας οδηγούν στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου προς όφελος της ιδιωτικής Εκπαίδευσης (βλ. παράλληλη διαδικασία εισδοχής των μαθητών/τριών των Ιδιωτικών σχολείων στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου).

Κι ενώ επισυμβαίνουν όλα αυτά, η πλειοψηφία του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ (βλ. ΑΛΛΑΓΗ και ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ) στα πλαίσια της πάγιας πλέον τακτικής της συμπαρατάσσεται πλήρως με την εργοδοσία και όχι μόνο δεν φαίνεται να αντιδρά, ως όφειλε, αλλά τουναντίον στηρίζει προτάσεις που καταστρατηγούν όχι μόνο τα συμφέροντα των μελών της αλλά και των μαθητών/τριών. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την κατάργηση των Προγραμμάτων Επιμόρφωσης των Εκπαιδευτικών στα Γυμνάσια στο πλαίσιο των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων που γινόταν για χρόνια με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), αλλά και το Πρόγραμμα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Α΄ Λυκείου, που κατά την περσινή σχολική χρονιά θα διεξαγόταν σε απογευματινό χρόνο, με αγορά υπηρεσιών και το οποίο τελικά ναυάγησε, όπως άλλωστε είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει.

Η απαθής και πλήρως υποχωρητική στάση της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ (ΑΛΛΑΓΗ-ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ) είναι στην ουσία αυτή που ενεθάρρυνε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει και στις τελευταίες προκλητικές του αποφάσεις για κατάργηση του Προγράμματος Αλφαβητισμού στα Γυμνάσια και για μεταφορά του στα ΚΙΕ, καθώς επίσης και στη διαφοροποίηση του αριθμού των μαθητών/τριών στα εργαστηριοποιημένα μαθήματα της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας και της Οικιακής Οικονομίας.

Δυστυχώς, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ στις 29/8/16 -σε μια στημένη παράσταση με πρωταγωνιστές τον ίδιο τον Υπουργό και τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, που φανέρωσε για μια ακόμα φορά τα άτομα και τις παρατάξεις που επιδίδονται σε τακτικισμούς στις πλάτες μαθητών και συναδέλφων-, δεν ικανοποίησε τα αιτήματα της οργάνωσης, δεν απέσυρε τις μονομερείς του αποφάσεις και δε διόρθωσε τη θυματοποίηση χιλιάδων μαθητών και δεκάδων συναδέλφων καθηγητών, αφού με τις προτάσεις που κατέθεσε στη συγκεκριμένη συνάντηση:

  • Ψαλιδίζει το Πρόγραμμα Αλφαβητισμού στην Α’ και Β’ Γυμνασίου και το καταργεί στη Γ’ Γυμνασίου.

  • Διαφοροποιεί τον αριθμό των μαθητών/τριών στα εργαστηριοποιημένα μαθήματα της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας και της Οικιακής Οικονομίας της Α’ Γυμνασίου στο 50% των τμημάτων.

  • Οδηγεί στην ανεργία δεκάδες συναδέλφους που εργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στα σχολεία.

Ως εκ τούτου, η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, η ΔΗΚΙ και η Νέα Πνοή δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καλέσουν το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, υποδεικνύοντάς του ότι η αποδυνάμωση και υπόσκαψη της Μέσης Εκπαίδευσης και η λήψη μονομερών αποφάσεων που την υπονομεύουν δεν πρόκειται να γίνουν πλέον ανεκτές.

Δεδομένου ότι ο Υπουργός Παιδείας δεν απέσυρε τις αποφάσεις που θυματοποιούν χιλιάδες μαθητές και συναδέλφους, καλούμε το ΚΔΣ να προχωρήσει στη λήψη δυναμικών και κλιμακούμενων μέτρων, όπως:

  1. Αποχή των εκπαιδευτικών από τα Σεμινάρια Σεπτεμβρίου του ΥΠΠ.

  2. Αποχή από συντονισμών Κλάδων και κατανομή  Τμημάτων.

  3. Αποχή από τις Επιτροπές.

  4. Αποχή των Εκπαιδευτικών από τις εγγραφές μαθητών/τριών.

  5. Σύγκληση Έκτακτης Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων για συζήτηση γενικά των αρνητικών επιπτώσεων που έχουν υποστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, Δημόσιο Σχολείο και Εκπαιδευτικοί, από τις οπισθοδρομικές αποφάσεις του ΥΠΠ και λήψη δυναμικότερων  μέτρων.