Μήπως κάποιοι θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τη δημόσια παιδεία;

andreas oelmek crop
Έχω αναφερθεί σε προηγούμενο μου άρθρο, για τις περιβόητες εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας περί εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη δημόσια εκπαίδευση, που θα έχει ως  αποτέλεσμα την  συρρίκνωση του κλάδου  των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία. Φαίνεται ότι οι στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί απο την πρόχειρη και  καθόλου τεκμηριωμένη μεταρρύθμιση της δημόσιας παιδείας δεν έχουν τελειωμό.
Μετά λύπης μου έχω παρατηρήσει την γενναιόδωρη πρόταση για στήριξη της ιδιωτικής παιδείας που έχει κάνει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου  μιλώντας στην Ημερίδα της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Το κράτος είπε ο κ. Νεοφύτου θα μπορούσε να στηρίξει την ιδιωτική παιδεία και να παρέχει κίνητρα  προς τους γονείς να την επιλέγουν.
Η αναβάθμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης όπως κάποιοι οραματίζονται, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί που υπηρετούν το δημόσιο σχολείο σήμερα, ενδεχομένως να βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας. Ο κίνδυνος της εμπορευματοποίησης της παιδείας είναι τεράστιος και με δυσμενείς συνέπειες τόσο για το ίδιο το εκπαιδευόμενο άτομο όσο και για την κοινωνία την ίδια. Σχετικός είναι και ο κίνδυνος της ευκαιριακής και κερδοσκοπικής ιδιωτικής δραστηριότητας στο χώρο της παιδείας. Ένα άλλο θέμα που τίθεται σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση είναι αυτό της αξιοκρατίας. Η σχέση εκπαιδευόμενου-εκπαιδευτή υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε σχέση πελατειακή ή σε σχέση εξάρτησης.
Το βασικό μέλημα της κάθε πολιτείας  θα έπρεπε να ήταν αναβάθμιση και η ενίσχυση όλων των βαθμίδων της δημόσιας παιδείας και όχι η υποβάθμιση της. Η δημόσια παιδεία είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά που προέρχονται από αδύναμα οικονομικά, κοινωνικά στρώματα να έχουν ίσες ευκαιρίες καλύτερης ζωής.  Αν υπάρχουν πλεονάσματα στα ταμεία του κράτους θα ήταν φρονιμότερο  να αξιοποιηθούν για να γίνουν υποδομές στα δημόσια σχολεία και όχι να δαπανηθούν για την ενίσχυση των ιδιωτικών σχολείων εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα.
Πρέπει επιτέλους κάποιοι να καταλάβουν ότι η εξάρτηση και η εμμονή που έχουν με την «ιδιωτικοποίηση των πάντων» δεν μπορεί να είναι πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η Δημόσια και δωρεάν παιδεία δεν αποτελεί «δώρο» καμίας κυβέρνησης και κανενός κράτους προς την κοινωνία. Αντιθέτως αποτελεί πρωταρχικό και αναφαίρετο ατομικό και συλλογικό δικαίωμα του ανθρώπου. Η δωρεάν παιδεία αποτελεί ένα μη διαπραγματεύσιμο κοινωνικό αγαθό γι΄αυτό πρέπει να επιδιώξουμε ένα αναβαθμισμένο, δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Αντρέας Μαυράτσας
Αν. πρόεδρος ΔΗΚΙ Καθηγητών Αμμοχώστου

Paideia News 27/3/16