Η ΟΕΛΜΕΚ να αγωνιστεί με τον ίδιο ζήλο και για τους συμβασιούχους και έκτακτους εκπαιδευτικούς

andreas oelmek crop
Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια πρωτοφανής  κινητοποίηση εκ μέρους της ΟΕΛΜΕΚ,  για να αποτρέψει  την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία εγκρίθηκε η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τον εναλλακτικό τρόπο εισδοχής στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου. Η ΟΕΛΜΕΚ έχει πραγματοποιήσει και συμμετάσχει σε αναρίθμητες συναντήσεις με ΥΠΠ, Κόμματα, Συνομοσπονδίες Γονέων, Εκπαιδευτικές Οργανώσεις και άλλους φορείς  προκειμένου  να πετύχει τον στόχο της. Πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για στάση εργασίας σε περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας δεν αποσύρει την πρόταση του. Χαιρετίζουμε λοιπόν την προσπάθεια και την αφοσίωση που επιδεικνύει η ΟΕΛΜΕΚ για να προστατεύσει το δημόσιο σχολείο.
Καλούμε την Οργάνωση μας να αγωνιστεί με τον ίδιο ζήλο και να προστατέψει τους συμβασιούχους και έκτακτους καθηγητές που έχουν υπηρετήσει το δημόσιο σχολείο. Τη φετινή χρονιά, αρκετοί συμβασιούχοι καθηγητές με αρκετά χρόνια υπηρεσίας δεν έχουν επαναδιοριστεί και έχουν ξεφύγει από το «status»  του συμβασιούχου καθηγητή.
Την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ένεκα και των στρεβλώσεων της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που έχουν προκύψει με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, αρκετοί συνάδελφοι που έχουν μέχρι και δέκα χρόνια υπηρεσίας αναμένεται να βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας.
Η εκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα, υλοποιώντας την εξέλιξη των μνημονιακών  «δεσμεύσεων» θα ανοίξει πολλές πληγές. Αυτοί λοιπόν, οι συνάδελφοι που στήριξαν και εργάστηκαν επί σειρά ετών στα δημόσια σχολεία κάτω από αντίξοες συνθήκες κινδυνεύουν να μείνουν εκτός συστήματος. Η προϋπηρεσία που έχουν αποκτήσει πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και εδώ είναι που αναμένουμε την συμπαράσταση της ΟΕΛΜΕΚ για να δοθεί ένα τέλος στο καθεστώς ανασφάλειας αυτών των εκπαιδευτικών.
Τον τελευταίο καιρό, είναι  φανερό ότι η Οργάνωση μας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις των εκπαιδευτικών. Δεν γίνεται αρκετή προσπάθεια στο να διαμορφώσει αλλά και να παρακολουθήσει τις νέες συνθήκες. Τα τελευταία χρόνια η ΟΕΛΜΕΚ έχει χάσει μεγάλο μερίδιο της αξιοπιστίας της. Πολλές φορές αυτός ο συνδικαλισμός απαξιώνει τους ίδιους τους εργαζόμενους τους οποίους υποτίθεται εκπροσωπεί.  Τώρα όμως οι εκπαιδευτικοί αναμένουν απο την Οργάνωση να φανεί αντάξια των προσδοκιών που έχουν και  να στηρίξει έμπρακτα και με συνέπεια  τα δικαιώματα τους.

Αντρέας Μαυράτσας – Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΙ Αμμοχώστου

Paideia News 11/3/16