Άκαιρη αλλά καθόλου αιφνιδιαστική η εγκύκλιος του ΥΠΠ περί επιθεωρητισμού

andreas oelmek crop
Είναι μήπως αψυχολόγητη η εγκύκλιος του ΥΠΠ που εξέδωσε στις 23/2/16 ή στοχεύει στο να υλοποιήσει τελικά τις εισηγήσεις της παγκόσμιας τράπεζας, για πραγματοποίηση των σχεδίων που  θέλουν   την πλήρη  συρρίκνωση του κλάδου. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος αναφέρει ότι «από την τρέχουσα σχολική χρονιά όλοι οι συμβασιούχοι και έκτακτοι εκπαιδευτικοί, όπως επίσης και οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν συμπληρώσει το 10ο έτος υπηρεσίας τους υπόκεινται σε επιθεώρηση-αξιολόγηση»
Πού αποσκοπεί μια τέτοια ενέργεια από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση που είχε ληφθεί μετά από συμφωνία της ΟΕΛΜΕΚ με το ΥΠΠ ότι θα επιθεωρούνται μόνο οι καθηγητές που βρίσκονται σε διαδικασία μονιμοποίησης; Γιατί τόση βιασύνη εκ μέρους του ΥΠΠ, από τη στιγμή που βρίσκεται στο τελικό στάδιο η  πραγματοποίηση της πρότασης του ΥΠΠ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών; Γιατί το ΥΠΠ παρακάμπτει με τόσο μεγάλη ευκολία τους εμπλεκόμενους φορείς και προβαίνει σε ενέργειες που μοναδικό στόχο έχουν να προκαλέσουν τις έντονες  αντιδράσεις των εκπαιδευτικών;
Μήπως οι εκπαιδευτικοί δοκιμάζονται;  Τον τελευταίο καιρό οι εκπαιδευτικοί στοχοποιούνται και βιώνουν μια πρωτοφανή επίθεση. Οι εκπαιδευτικοί  ήδη έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες στα εργασιακά και δημοκρατικά τους δικαιώματα. Πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτό το κυνηγητό και να αφήσουν τους εκπαιδευτικούς να επικεντρωθούν στο έργο τους; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Από τη στιγμή που το ΥΠΠ έχει απέναντι του την «απούσα» συνδικαλιστική οργάνωση των εκπαιδευτικών (ΟΕΛΜΕΚ),  θα συνεχίσει ανενόχλητο να προβαίνει σε παρόμοιες ενέργειες. Συνδικαλιστικά, υπάρχει μια εσωστρέφεια που δεν αφήνει την διεκδίκηση ενωμένη να φτάσει στον προορισμό της.
Καλείται για ακόμη μια φορά η ΟΕΛΜΕΚ να αντιδράσει για τις απαράδεκτες ενέργειες του ΥΠΠ και να είναι πρωτεργάτες σε κάθε αγωνιστική διεκδίκηση του κλάδου με όραμα και συνέπεια.

 

Αντρέας Μαυράτσας
Αν. πρόεδρος ΔΗΚΙ Καθηγητών Αμμοχώστου

Paideia News 26/2/16