Πάρτε ουσιαστικές αποφάσεις κύριε Υπουργέ Παιδείας

andreas study resize
ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΑΤΣΑ*
Τις τελευταίες μέρες, οργανωμένοι φορείς εκφράζουν την καταδίκη και τον αποτροπιασμό τους για τα επεισόδια βίας και επιθέσεων ενάντια στους Τουρκοκύπριους, από μια μερίδα Ελληνοκυπρίων μαθητών. Οργανωμένα σύνολα βγάζουν καθημερινά ανακοινώσεις, οι οποίες εμμέσως πλην σαφώς ζητούν την κεφαλή των  συγκεκριμένων μαθητών επί πίνακι.
Δεν νομίζω να υπάρχει λογικός άνθρωπος που να μην καταδικάζει έντονα τα γεγονότα που  συνέβησαν.  Οι εν λόγω μαθητές, όπως έχει λεχθεί από  τον  Λυκειάρχη του σχολείου στο οποίο φοιτούν, είχαν βεβαρημένο μητρώο από σωρεία πειθαρχικών παραπτωμάτων. Διερωτώμαστε όμως,  τι έχει κάνει η πολιτεία για αυτά τα παιδιά;
Η τιμωρία ως μόνη λύση δεν θα έχει θετικά αποτελέσματα.
Ας αναρωτηθούμε όλοι το πώς και το γιατί μπορεί να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα στην κοινωνία μας. Κατά πόσον η συμπεριφορά μας ή η δραστηριότητα μας συμβάλλουν στην ανοχή και στην αύξηση του φαινομένου της παραβατικότητας και της εκδήλωσης βίαιων συμπεριφορών. Η παραβατικότητα είναι όπως μια μεταδοτική ασθένεια, όσο δεν την αντιμετωπίζουμε οργανωμένα και συνολικά, αυτή θα εξαπλώνεται και θα παίρνει διαστάσεις επιδημίας.
Ο Υπουργός Παιδείας καταδίκασε τα γεγονότα και είπε μάλιστα ότι αυτά προσβάλλουν την κοινωνία μας και το εκπαιδευτικό σύστημα. Τι μέτρα έχετε πάρει όμως κύριε Υπουργέ, για να μειώσετε τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία;  Με λύπη παρατηρούμε ότι ορισμένες αλλαγές που έχετε εφαρμόσει στο Νέο Ωρολόγιο πρόγραμμα, κάθε άλλο παρά μεταρρυθμιστικές μπορούν να ονομαστούν. Μεταξύ άλλων στρεβλώσεων, είναι και η υποτίμηση του μαθήματος της Οικογενειακής Αγωγής στο Λύκειο, μάθημα το οποίο μεταξύ άλλων συντελεί στην ελευθερία και στην αυτονομία του μαθητή και κυρίως στην αγάπη του για τον συνάνθρωπο. Ένα μάθημα το οποίο συντελεί στην ηθική διάπλαση και συγκρότηση του νέου και στην κοινωνικοποίηση μέσα από την καλλιέργεια αρετών όπως ειλικρίνεια, σεβασμός, ευγένεια, πρωτοβουλία, εργατικότητα κ.α) Γιατί υποβιβάσετε το συγκεκριμένο μάθημα κ. Υπουργέ;
Για την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του ανερχόμενου αυτού κοινωνικού φαινομένου της ανήλικης παραβατικότητας, θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει ο καθένας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, να σταματήσουν οι ερασιτεχνικές  και πρόχειρες μέθοδοι  που εφαρμόζονται  κατά καιρούς στα σχολεία μας και όλοι μαζί να οραματιστούμε το μέλλον των παιδιών μας χωρίς σκοπιμότητες.
Κουραστήκαμε πλέον να ακούμε λόγια χωρίς αντίκρισμα από τους εκάστοτε Υπουργούς Παιδείας κάθε φορά που οι αντικοινωνικές συμπεριφορές ορισμένων μαθητών συγκλονίζουν την κοινή γνώμη. Αν όπως λέτε κ. Υπουργέ ενδιαφέρεστε για το μέλλον της παιδείας μας, δείξτε και το ανάλογο ενδιαφέρον. “ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ” (Ιπποκράτης ο Κώος, 460-370 π.χ)
*Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΙ Αμμοχώστου

Paideia News 28/11/15