Θέση της ΔΗΚΙ Καθηγητών σχετικά με την πρόταση του ΥΠΠ για τις Παγκύπριες Εξετάσεις , τις ενδιάμεσες εξετάσεις και τις ανεξετάσεις

43102719
Η ΔΗΚΙ Καθηγητών παραθέτει  πιο κάτω τις θέσεις της επί συγκεκριμένων σημαντικών πτυχών της πρόταση της Επιτροπής, που όρισε ο Υπουργός Παιδείας, για τις Παγκύπριες εξετάσεις, τις ενδιάμεσες εξετάσεις και τις ανεξετάσεις. Θεωρούμε ότι η πρόταση περιέχει αρκετά αδιευκρίνιστα σημεία στα οποία το ΥΠΠ θα πρέπει να διευκρινίσει προς την ΟΕΛΜΕΚ και τους εμπλεκόμενους με την Παιδεία φορείς, προτού ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Οι αλλαγές που προτείνονται να γίνουν, επηρεάζουν άμεσα τους μαθητέςκαι την ομαλή λειτουργία των Σχολείων,ως εκ τούτουοι αποφάσεις που θα ληφθούνπρέπει να είναι συλλογικές και συναινετικές.
1.Διαχωρισμός Παγκύπριων εξετάσεων σε Εξετάσεις Απόλυσης και Πρόσβασης
Η ΔΗΚΙ Καθηγητών θεωρεί ότι οι  Παγκύπριες εξετάσεις, όπως διενεργούνται τα τελευταία 10 χρόνια, να είναι ταυτόχρονα εξετάσεις απόλυσης και πρόσβασης δεν εξυπηρετούν τους μαθητές στην ολότητά τους και κυρίως τους μαθητές εκείνους οι οποίοι επιθυμούν να έχουν ένα καλό απολυτήριο για σπουδές σε άλλες χώρες και όχι στην Κύπρο ή την Ελλάδα.Θεωρούμεσυνεπώς ως αδήριτη πλέον ανάγκη καισυμφωνούμε με τον διαχωρισμό των εξετάσεων σε απολυτήριες και πρόσβασης.
Η ΔΗΚΙ διαφωνεί με την πρόταση του ΥΠΠ για πολλαπλασιασμό των  γραπτών για τις Παγκύπριες Εξετάσεις Απόλυσης στα Επαρχιακά Συντονιστικά Σχολεία. Η εφαρμογή μιας τέτοιας διαδικασίας εμπεριέχει τον κίνδυνο της διαρροής των θεμάτων από αυτούς που θα τα πολλαπλασιάζουν. Η ΔΗΚΙ εισηγείται όπως η σημερινή διαδικασία που ισχύει σχετικά με τα γραπτά  για τις Παγκύπριες Εξετάσεις ισχύσει και για τα γραπτά για τις Παγκύπριες Εξετάσεις Απόλυσης.Επιπλέον δεν υπάρχει καμία πρόνοια για το που θα διορθώνονται τα γραπτά των Παγκύπριων εξετάσεων απόλυσης ή κατά πόσο τα γραπτά αυτά θα διορθώνονται από ένα ή δύο βαθμολογητές όπως ισχύει στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης.
2,Ενδιάμεσες εξετάσεις για σκοπούς προαγωγής
Η ΔΗΚΙ συμφωνεί με την πρόταση των ενδιάμεσων εξετάσεων για σκοπούς προαγωγής στο Γυμνασιακό και Λυκειακό Κύκλο. Θεωρούμε ότι οι ενδιάμεσες εξετάσεις αποφορτίζουν τους μαθητές από το άγχος να εξεταστούν την διδακτέα ύλη μιας σχολικής χρονιάς σε 4-5 μαθήματα σε μια περιορισμένη, χρονικά, εξεταστική περίοδο. Το αίτημα για ενδιάμεσες εξετάσεις αποτελούσε πάντοτε θέση της ΔΗΚΙ και υπενθυμίζουμε ότι η θέση αυτή ψηφίστηκε το 2010 στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ μαζί με τα τετράμηνα και το Διήμερο του Εκπαιδευτικού.
Η ΔΗΚΙ  εισηγείται όπως η ποσόστωση στην προφορική εξέταση (βαθμός Καθηγητή) και γραπτή εξέταση είναι: Α΄ Τετράμηνο: 35% Βαθμός Καθηγητή, 15% Γραπτή Εξέταση.
Β΄ Τετραμήνου : 35% Βαθμός Καθηγητή, 15% Γραπτή Εξέταση.
Πάγια θέση της ΔΗΚΙ (εδώ και πολλά χρόνια) είναι επίσης η επαναφορά της Αριθμητικής Βαθμολογίας στο Γυμνασιακό Κύκλο. Η Βαθμολογία με τα γράμματα Α-Ε δεν είναι αντικειμενική και δεν αποδίδει την πραγματική αξία του κάθε μαθητή. Αναμένουμε λοιπόν από τον Υπουργό Παιδείας, με την εισαγωγή των ενδιάμεσων εξετάσεων, να επαναφέρει επιτέλους και την Αριθμητική Βαθμολογία στο Γυμνάσιο.
3.Ημερομηνίες ενδιάμεσων εξετάσεων
Η ΔΗΚΙ διαφωνεί με την πρόταση του ΥΠΠ η οποία εισηγείται την  έναρξη της Α΄ εξεταστικής περιόδου αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή είναι αντιπαιδαγωγική και πλήττει τόσο τους μαθητές όσο και τους γονείς τους αφού σε μια περίοδο οικογενειακών γιορτών,θα υποχρεωθούν σε ένα αγώνα δρόμου και άγχους προετοιμασίας για τις εξετάσεις.
Η ΔΗΚΙ εισηγείται όπως με το άνοιγμα των σχολείων (μετά τα Χριστούγεννα), υπάρξει περίοδος πέντε εργάσιμων ημερών ενισχυτικής-επαναληπτικής διδασκαλίας.Στη συνέχεια τα μαθήματα να διακόπτονται για  τέσσερεις εργάσιμες ημέρες για διάβασμα-προετοιμασία από μέρους των μαθητών και αμέσως μετά (με τη λήξη των 4 εργάσιμων ημερών)να αρχίζουν οι εξετάσεις για το Α΄τετραμήνου. Η ίδια διαδικασία να ισχύει και για τις εξετάσεις του Β΄τετραμήνου.
Η ΔΗΚΙ εισηγείται, επίσης, όπως το Διήμερο του Εκπαιδευτικού πραγματοποιείται κατά την διάρκεια της διακοπής των 4 εργάσιμων ημερών και όχι στις 20/21 Ιανουαρίου.
4.Περίοδος υποστηρικτικής/ ενισχυτικής διδασκαλίας
Η ΔΗΚΙ θεωρεί ότι η υποστηρικτική/ενισχυτική διδασκαλία πρέπει γίνεται στο πλαίσιο των επαναληπτικών μαθημάτων πριν την έναρξη των ενδιάμεσων εξετάσεωνκαι όχι μετά τις εξετάσεις των τετραμήνων. Οι Εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν τις αδυναμίες των μαθητών κατά την διάρκεια των προφορικών και γραπτών αξιολογήσεων που κάνουν και οι διορθωτικές ενέργειες πρέπει να γίνονται οπωσδήποτε πριν τις εξετάσεις. Θεωρούμε συνεπώς την πρόταση αυτή, όπως χρονικά την τοποθετεί το ΥΠΠ, λανθασμένη με χάσιμο πολύτιμου διδακτικού χρόνου.
Επειδή όμως η πρόταση του ΥΠΠ για την Περίοδο υποστηρικτικής/ενισχυτικής διδασκαλίας, δεν είναι σαφής και  χρήζει πολλών διευκρινήσεων, η ΔΗΚΙ θεωρεί ότι το ΥΠΠ οφείλει να δώσει διευκρινήσεις  προς την Οργάνωση των Εκπαιδευτικών για τη συγκεκριμένη πρότασή του, προτού πάρει τελεσίδικες αποφάσεις. Αναφέρει π.χ. η πρόταση του ΥΠΠ περίοδο υποστηρικτικής/ενισχυτικής διδασκαλίας 18-29 Ιανουαρίου. Για ποιους μαθητές θα γίνεται αυτή η διδασκαλία; Για όλους; Αν δεν είναι για όλους θα φεύγουν από την τάξη τους οι μαθητές που υστερούν; Ποιος θα κάνει μάθημα στους μαθητές αυτούς; Επίσης αναφέρει η πρόταση λήξη μαθημάτων για την Γ΄ Λυκείου στις 11 Μαϊου και Περίοδο υποστηρικτικής/ενισχυτικής διδασκαλίας στις 23 Μαϊου – 3 Ιουνίου! Διερωτόμαστε ποιοι μαθητές θα προσέρχονται την περίοδο αυτή για μάθημα.
5.Ανεξετάσεις για σκοπούς προαγωγής
Η ΔΗΚΙ διαφωνεί με την πρόταση του ΥΠΠ οι ανεξετάσεις να γίνονται τον Ιούνιο αντί το Σεπτέμβριο. Το επιχείρημα του ΥΠΠ ότι θα γίνεται έγκαιρη στελέχωση των Σχολείων δεν ευσταθεί και αν ο λόγος της μεταφοράς  των ανεξετάσεων τον Ιούνιο είναι η έγκαιρη στελέχωση, τότε καμία βοήθεια στους ανεξεταστέους μαθητές δεν προσφέρουμε. Δεν είναι δυνατόν μαθητές με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες να κατανοήσουν κενά μιας χρονιάς  μέσα σε 10 ημέρες (άγνωστο βεβαίως για πόσες διδακτικές περιόδους την ημέρα). Θέση της ΔΗΚΙ είναι ότι οι ανεξετάσεις πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται το Σεπτέμβριο έτσι ώστε οι μαθητές να έχουν περισσότερο χρόνο για καλύτερη προετοιμασία.
Η ΔΗΚΙ θεωρεί ότι βεβιασμένες ενέργειες ή και αποφάσεις χωρίς συλλογικές συνεννοήσεις με όλες τις Κινήσεις των Καθηγητών,  θα φέρουν αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Τονίζουμε για μία ακόμη φορά ότι έχουμε να κάνουμε με παιδιά και όχι με μηχανές του χρόνου.Τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα τα οποία εισηγείται το ΥΠΠ θα υποχρεώσει μαθητές , γονείς και εκπαιδευτικούς σε ένα ξέφρενο ρυθμό για τήρηση των ημερομηνιών και των γραφειοκρατικών διαδικασιών και απώλειας της ουσίας και του ρόλου της Παιδείας και του Δημόσιου Σχολείου που είναι η ολόπλευρη/ποιοτική ανάπτυξη των παιδιών και η ομαλή ένταξή τους στη Κοινωνία.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ 18.11.2015