Η ΔΗΚΙ προτείνει και διασφαλίζει τους ΜΗ Μόνιμους Συναδέλφους και ΟΧΙ Μόνο

dhki logo png
Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να αποδεχτεί τις ειδικές διατάξεις που του προτείναμε ως ΔΗΚΙ σχετικά με το νέο σύστημα διορισμών και οι οποίες διασφαλίζουν τους μη μόνιμους Καθηγητές 
Η ΔΗΚΙ Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ) καλεί τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή να λάβει σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις της  Κίνησής μας σχετικά με το νέο σύστημα διορισμών και οι οποίες διασφαλίζουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους μη μόνιμους Καθηγητές. Θεωρούμε ότι οι ειδικές διατάξεις που εισηγήθηκε η ΔΗΚΙ, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να διασφαλίσουν τους μη μόνιμους συναδέλφους. Η πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Παιδείας στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για νέο σύστημα διορισμών και περιλαμβάνει την ύπαρξη μεταβατικού σταδίου μέχρι τον Αύγουστο του 2022 είναι βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.
 Ως ΔΗΚΙ Καθηγητών εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την υιοθέτηση της εισήγησής μας όσον αφορά τη χρονολογία (2022). Τονίζουμε όμως ότι χωρίς την ενσωμάτωση όλων των ειδικών διατάξεων που έχουμε εισηγηθεί, η εργοδότηση των μη μόνιμων Καθηγητών δε διασφαλίζεται. Ο αριθμός για τις μόνιμες θέσεις που προτείνει ο κ. Υπουργός είναι ουσιαστικά οι παγοποιημένες θέσεις οι οποίες αυτοδικαίως ανήκουν στη Μέση Εκπαίδευση και τον καλούμε να προχωρήσει στη διαδικασία για αποπαγοποίηση των μόνιμων θέσεων. Εκείνο όμως που προέχει και μας ενδιαφέρει πρωτίστως ως ΔΗΚΙ, είναι η συνέχιση της εργοδότησης και η μονιμοποίηση των συγκεκριμένων μη μόνιμων συναδέλφων και όχι αόριστοι αριθμοί θέσεων που δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα.  
Η ΔΗΚΙ Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ) εκφράζει ξανά την απογοήτευσή της για την προχειρότητα και την επιπολαιότητα που επέδειξαν οι Κινήσεις Αλλαγή και Ν. Κίνηση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τους μη μόνιμους συναδέλφους. Υπενθυμίζουμε ότι Αλλαγή και Ν.Κίνηση στην ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ (12.4.2015) έσπευσαν και ψήφισαν χωρίς δισταγμό την προηγούμενη πρόταση του ΥΠΠ (Μάρτιο 2015), που προνοούσε τερματισμό του υφιστάμενου καταλόγου τον Αύγουστο του 2018 (ουσιαστικά δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2017) και κατά συνέπεια την απόλυση πέραν των 500 συναδέλφων μας. Δυστυχώς οι δύο αυτές Κινήσεις αρέσκονται μόνο στα μεγάλα αλλά παραπλανητικά λόγια και αποδεδειγμένα αδυνατούν να διαχειριστούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Καθηγητές, μόνιμοι και μη. Αδυνατούν να προωθήσουν αποφάσεις προηγούμενων ΠΣΓΑ και αυτό ακριβώς αποδεικνύει την έλλειψη σεβασμού τόσο προς τους Γενικούς Αντιπροσώπους της ΟΕΛΜΕΚ όσο και προς όλους τους Καθηγητές. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων:
 1)Προτείναμε τον τερματισμό της επιπρόσθετης έκτακτης αποκοπής (0,8-2%) για τον δήθεν επαναδιορισμό εκτάκτων συναδέλφων ή έστω να το θέσουμε ως αίτημα. Αλλαγή και Ν.Κίνηση αρνούνταν πεισματικά. Η ΠΣΓΑ του Δεκέμβρη 2014 υιοθέτησε τελικά την πρόταση της ΔΗΚΙ. Τι έκαναν από τότε; Δυστυχώς τίποτα.
2) Προτείναμε να εξαιρεθούν οι Εκπαιδευτικοί από την επιπρόσθετη χρηματική καταβολή εγγραφής και φαρμάκων στα κρατικά νοσηλευτήρια  αφού μας αποκόπτουν 50–100 ευρώ μηνιαίως για νοσηλεία. Αλλαγή και Ν.Κίνηση έλεγαν ΟΧΙ. Η ΠΣΓΑ του Δεκέμβρη 2014 υιοθέτησε τελικά την πρόταση της ΔΗΚΙ.                         Τι έκαναν από τότε; Δυστυχώς τίποτα.
3) Προτείναμε τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας για τους Καθηγητές εκείνους που δε δικαιούνται εφάπαξ ποσό και κρατική σύνταξη, με βάση τη νέα Νομοθεσία. Από το 2011 το θέτουμε  στο ΚΔΣ και στις ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ. Δυστυχώς κύριοι της Αλλαγής – Ν. Κίνησης απουσιάζετε!
4) Πρόσφατα Το ΥΠΠ απειλούσε και εκβίαζε τους Καθηγητές των ειδικοτήτων εκείνων, που πήραν αποφάσεις για μέτρα λόγω υποβάθμισης των μαθημάτων τους. Πού βρισκόσασταν, κύριοι της Αλλαγής και Ν. Κίνησης, για να στηρίξετε τους επηρεαζόμενους συναδέλφους; Αυτός είναι ο ρόλος της ΟΕΛΜΕΚ;
5) Εδώ και ένα ολόκληρο χρόνο θέτουμε θέμα στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ ότι το ΥΠΠ κατάργησε τα οδοιπορικά των συναδέλφων που είναι τοποθετημένοι εκτός έδρας μέχρι 2 ημέρες την εβδομάδα. Η σημερινή ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ (Αλλαγή και Ν. Κίνηση) ακόμη θα θέσει το θέμα  στο ΥΠΠ.       
6) Τα Σχολεία υπολειτουργούν με το μειωμένο αριθμό Β.Δ. και Β.Δ.Α΄ και δυστυχώς η ηγεσία της  ΟΕΛΜΕΚ ( Αλλαγή και Ν.Κίνηση ), απουσιάζει μεγαλοφώνως. Ναι στις επιστολές προς το Υπουργείο Παιδείας είναι γραμμένο το αίτημα για αποπαγοποίηση και αυτών των θέσεων. Μόνο όμως στις επιστολές και όταν δεηθεί το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε αποπαγοποιήσεις θα μας μιλήσουν για την μάχη και τους αγώνες που έκαναν.
 Ως ΔΗΚΙ Καθηγητών εκφράζουμε τη λύπη μας για το που κατάντησαν την ΟΕΛΜΕΚ οι ηγεσίες της Αλλαγής και της Ν. Κίνησης, οι οποίες, όπως ανέφερε και ο συνάδελφος Μιχάλης Ιερείδης στην ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ αποδέκτηκαν ασυζητητί την πρώτη απαράδεκτη πρόταση του ΥΠΠ για το Ωρολόγιο Πρόγραμμα (35 διδακτικές περιόδους στο Γυμνάσιο, μείωση των διδακτικών περιόδων στις πλείστες ειδικότητες, προβληματικές δέσμες στο Λύκειο, προβληματικά πλαίσια πρόσβασης κοκ). Μια πρόταση η οποία ως γνωστό δημιούργησε πάμπολλα  προβλήματα σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες και έστελλε στην ανεργία εκατοντάδες μη μόνιμους Καθηγητές.
Καλούμε όλους τους συνάδελφους να θυμηθούν την πρώτη πρόταση του ΥΠΠ και ας την συγκρίνουν με την σημερινή πρόταση ειδικά στο Λύκειο. Οι διαφορές προς το καλύτερον είναι εμφανείς και αυτό οφείλεται όχι στην Αλλαγή και στη Ν. Κίνηση αλλά στις υπόλοιπες Κινήσεις της ΟΕΛΜΕΚ και στους Συνδέσμους που άμεσα αντέδρασαν και συνεχίζουν να αντιδρούν. Βεβαίως η πρόταση για το Ωρολόγιο Πρόγραμμα όπως έχει διαμορφωθεί χρειάζεται ακόμη ουσιαστικές ποιοτικές αλλαγές προς όφελος των μαθητών. Καλούμε τέλος τους συνάδελφους να θυμούνται και να μη ξεχάσουν ποτέ τη δοκιμασία που πέρασαν αυτοί και οι ειδικότητές τους (και περνούν ακόμη) με τις προχειρότητες και τα «επιστημονικά» παζάρια της Αλλαγής και της Ν.Κίνησης για το Ωρολόγιο Πρόγραμμα. Τους καλούμε να θυμούνται τις κρίσιμες στιγμές που περνά η ΟΕΛΜΕΚ λόγω των `αντισυναδελφικών συμπεριφορών και αντισυνδικαλιστικών αλλά και αντικαταστατικών ενεργειών των ηγεσιών των δύο αυτών Κινήσεων.      
 
ΔΗΚΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΟΕΛΜΕΚ) 20.6.2015