Θα λέμε την αλήθεια, έστω και αν κάποιοι θίγονται για το πού κατάντησαν την ΟΕΛΜΕΚ Αλλαγή και Ν.Κίνηση

dhki logo png
Η σημερινή ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ (Αλλαγή- Ν. Κίνηση) βάλθηκε να μας τρελλάνει. Κατηγορούν τη ΔΗΚΙ Καθηγητών διότι συνεχίζει να αγωνίζεται και να υποστηρίζει αυτά,  που αυτοί έχουν απεμπολήσει προς χάριν κάποιων άλλων σκοπιμοτήτων.
Εμείς,  κύριοι, ως ΔΗΚΙ,  διαφωνήσαμε για τη σπουδή, που έχει επιδειχθεί για την άμεση εφαρμογή  του ΝΩΠ. Υποστηρίξαμε, στην πρόσφατη ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ, να δοθεί  χρόνος στον διάλογο για βελτίωση κάποιων αδυναμιών. Εσείς, Αλλαγή και Ν. Κίνηση, το απορρίψατε. Τώρα  το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας κάνει σκέψεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Δυστυχώς, γι’ αυτό δεν μεριμνήσατε εσείς, όπως οφείλατε, αλλά κάποιοι άλλοι (εσείς, εξάλλου πήρατε τις «επιστημονικά τεκμηριωμένες»  αποφάσεις σας και πίσω δε γυρνάτε). Η ΔΗΚΙ όντως πρωτοστάτησε στο να δοθεί μια διέξοδος, να αρθούν τα μέτρα και να συζητήσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι για το κοινό καλό. Αυτό σας ενόχλησε;
Η ΔΗΚΙ, κύριοι, δεν αποδέχεται την εισήγηση για κατάργηση του Καταλόγου Διοριστέων, εφόσον δε διασφαλιστεί η εξαίρεση από το νέο σύστημα όλων  των συναδέλφων μας. Εσείς (Αλλαγή- Ν. Κίνηση) επιλέξατε άλλο δρόμο. Τον δρόμο τον εύκολο «του ρεαλισμού και των πραγματικοτήτων»(!), έτσι, ώστε μέσα σε λίγα λεπτά στην έκτακτη ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ, ψηφίσατε την απόλυση εκατοντάδων μη μόνιμων Καθηγητών. Δικαίωμά σας. Απλώς σας υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγους μόνο μήνες εσείς ήσασταν οι μπροστάρηδες ( ή έτσι τουλάχιστον θέλατε να δείχνετε) στους αγώνες για διασφάλιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, όπως λέει και το τραγούδι. Τώρα τι έγινε; Τι άλλαξε; Ναι … μα βεβαίως μας δόθηκαν στο πιάτο 700 τόσες θέσεις μονιμοποίησης κι εμείς θα τις απορρίψουμε; Αυτοί όμως που θα μείνουν απ’ έξω; Είναι αμελητέα για σας ποσότητα, είναι απλοί αριθμοί ή έχετε κρυφό χαρτί και θα τους διασφαλίσετε όλους, ως διά μαγείας; Επικαλεστήκατε μάλιστα και λόγια του αείμνηστου πρώην προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ και προέδρου της ΔΗΚΙ Κ. Κορέλλη (μαθητεύοντας δίπλα του – όπως είπατε) για το ότι ο συνδικαλιστής εκάστη φορά παίρνει ό, τι μπορεί και προχωρεί στην επόμενη μέρα. Δυστυχώς, όμως, λέτε αυτά που πάντοτε εσείς θέλετε να καταλαβαίνετε – αυτά που σας συμφέρουν. Δεν παίρνουμε τίποτα, μόνο δίνουμε στην προκειμένη περίπτωση και εδώ αρμόζει το «με τη μύλλα μας ψήνουν το βλαντζί μας». Θυσιάζετε,  κύριοι της Αλλαγής και της Ν. Κίνησης, τους συναδέλφους μας, θυσιάζετε τις οικογένειές τους και το γνωρίζετε πολύ καλά.
Είσαστε, όπως διατείνεστε, η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, αλλά ποιας ΟΕΛΜΕΚ σε λίγο θα ρωτούμε όλοι, όπως πάμε. Διαμαρτύρεστε για τον Μιχάλη Ιερείδη, σπαταλάτε μόχθο και ενέργεια, πάτε σε νομικούς συμβούλους, εισχωρείτε στα γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ και παρακωλύετε τη λειτουργία του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, απειλείτε τους πάντες, γιατί ο «αποστάτης»  πρέπει να φύγει και μάλιστα εδώ και τώρα. Σας είπαμε ότι διαφωνούντες  είχαμε διαχρονικά πολλούς, όμως, ποτέ κανείς δεν έφυγε ή δεν εκδιώχθηκε από την ΟΕΛΜΕΚ. Σας είπαμε ότι και στη Βουλή ισχύουν τα ίδια. Σας είπαμε ότι αυτό είναι πρόβλημα εσωτερικό της κάθε Κίνησης. Εσείς, όμως, απτόητοι, εκεί. Εντάξει, κύριοι, αν το Καταστατικό της Οργάνωσης σας καλύπτει, διώξτε τον, αν, όμως, δε σας καλύπτει, τι να γίνει, θα εφαρμόσουμε μέτρα έκτακτης ανάγκης για να φύγει; Όμως, δυστυχώς, δε σας έχουμε δει να δείχνετε τον ίδιο ζήλο για τα σοβαρά προβλήματα των Εκπαιδευτικών μας. Να σας  υπενθυμίσουμε μερικά;
1) Προτείναμε να εξαιρεθούν οι Εκπαιδευτικοί από την επιπρόσθετη χρηματική καταβολή εγγραφής και φαρμάκων στα κρατικά νοσηλευτήρια μιας και μας γίνεται μηνιαία –σοβαρή- αποκοπή για νοσηλεία. Μας απαντούσατε ΟΧΙ.      Η ΠΣΓΑ του Δεκέμβρη 2014 υιοθέτησε τελικά την πρόταση της ΔΗΚΙ. Τι κάνατε από τότε; Δυστυχώς τίποτα.
2) Προτείναμε τον τερματισμό  της επιπρόσθετης έκτακτης αποκοπής (0,8-2%) ή έστω να το θέσουμε ως αίτημα. Μας απαντούσατε ΟΧΙ. Η ΠΣΓΑ του Δεκέμβρη 2014 υιοθέτησε τελικά την πρόταση της ΔΗΚΙ. Τι κάνατε από τότε; Δυστυχώς τίποτα.
3) Κόπτεσθε για τις θέσεις μονιμοποίησης και καλώς (κάτι που αργά ή γρήγορα θα πρέπει να γίνει), όμως, δε σας είδαμε να φωνάζετε για τις θέσεις προαγωγών, ΒΔ και ΒΔΑ’. Μήπως τις ξεχάσατε; Τι θα γίνει με τους ΒΔΑ’; Θα καταργηθούν μήπως και θα πρέπει να συμβεί, όπως  και με τους μαχαραγιάδες στην Ινδία, που άφησαν να πεθάνει  ο τελευταίος και αυτοκαταργήθηκε ο θεσμός; Οι θέσεις ΒΔ τι θα γίνει θα μειωθούν κι αυτές; Τα Σχολεία υπολειτουργούν και εσείς απουσιάζετε!
4) Προτείναμε τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας για τους Καθηγητές εκείνους που δεν δικαιούνται εφάπαξ ποσό και κρατική σύνταξη, με βάση τη νέα Νομοθεσία. Από το 2011 το θέτουμε  στο ΚΔΣ και στις ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ. Δυστυχώς κύριοι της Αλλαγής-Ν. Κίνησης απουσιάζετε!
5) Πρόσφατα Το ΥΠΠ απειλούσε και εκβίαζε τους Καθηγητές των ειδικοτήτων εκείνων, που πήραν αποφάσεις για μέτρα λόγω υποβάθμισης των μαθημάτων τους. Πού βρισκόσασταν, κύριοι της Αλλαγής και Ν. Κίνησης, για να στηρίξετε τους επηρεαζόμενους συναδέλφους; Αυτός είναι ο ρόλος της ΟΕΛΜΕΚ;
Ως ΔΗΚΙ Καθηγητών εκφράζουμε τη λύπη μας για το που κατάντησαν την ΟΕΛΜΕΚ οι ηγεσίες της Αλλαγής και της Ν. Κίνησης. Μας λυπεί αφάνταστα το γεγονός ότι εκπροσωπούν οτιδήποτε άλλο και όχι  τα μέλη της Οργάνωσης. Γι’ αυτό, εξάλλου, μεσολαβήσαμε για αποφόρτιση της κατάστασης. Εσείς, τι κάνετε; Άστε μας εμάς και ασχοληθείτε με τα της ΟΕΛΜΕΚ. Εμείς έχουμε τις απόψεις μας και πάντα θα τις λέμε, με πλειοψηφίες ή μειοψηφίες. Εμείς, για παράδειγμα, χαιρετήσαμε τη θέση του Υπουργού Παιδείας (είναι και θέση της ΔΗΚΙ)  για κατανομή της ύλης σε δύο τετράμηνα με δύο εξετάσεις, ζητήσαμε και χαιρετήσαμε την πρόθεση του Υπουργείου για εκπόνηση νέων πιο αυστηρών κανονισμών λειτουργίας των σχολείων, ζητήσαμε την ένταξη εξετάσεων τύπου Παγκύπριων και στη Β΄ Λυκείου. Ζητούμε εξορθολογισμό στις αξιολογήσεις των  μαθητών.
Ως ΔΗΚΙ Καθηγητών θα είμαστε πάντοτε σοβαροί και υπεύθυνοι μπροστά σε ό,τι κρίνεται ορθό για την Εκπαίδευση και τα μέλη μας. Πάντοτε θα λέμε την αλήθεια, έστω και αν δεν αρέσει σε κάποιους, έστω και αν κάποιοι με το παραμικρό θίγονται.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ  ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ  4 Ιουνίου 2015