ΔΗΚΙ Καθηγητών: Το αποτέλεσμα της ΜΕΠΕΥ δικαίωσε τους αγώνες όλων μας…

…και έστειλε το μήνυμα για σεβασμό στο θεσμοθετημένο διάλογο

Η ΔΗΚΙ καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ),  θεωρεί ότι η χθεσινή συνεδρία της ΜΕΠΕΥ δικαίωσε τους αγώνες όλων των εκπαιδευτικών, πάνω από όλα, όμως, δικαιώθηκε και υπερίσχυσε η λογική για το δίκαιο των αιτημάτων μας σχετικά με τα ζητήματα που άνοιξε το καλοκαίρι του 2018 το ΥΠΠ. Αποδείχτηκε ότι  μονομερείς και ετσιθελικές  αποφάσεις, από οπουδήποτε και αν προέρχονται, δεν έχουν καμία θέση στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας. Αντιθέτως,  οι εμπλεκόμενοι στον χώρο της Δημόσιας Παιδείας οφείλουν να επιδεικνύουν τον απαιτούμενο σεβασμό  στον επί χρόνια θεσμοθετημένο δημοκρατικό διάλογο και μακριά από αγκυλώσεις, να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για εξεύρεση τέτοιων λύσεων στα εκπαιδευτικά ζητήματα, οι οποίες θα στοχεύουν στην ουσιαστική  αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου και όχι στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Η ΔΗΚΙ καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), θεωρεί ότι το αποτέλεσμα του διαλόγου στη ΜΕΠΕΥ αφήνει ικανοποιημένη την εκπαιδευτική κοινότητα αφού ουσιαστικά επανερχόμαστε στο εργασιακό μας καθεστώς, που ίσχυε προ της 4ης Ιουλίου 2018. Αναφορικά με το αίτημά μας, για τερματισμό των επιβαρύνσεων στα συνταξιοδοτικά σε περίπτωση πρόωρης αφυπηρέτησης, θέση μας είναι η κατάργηση των επιβαρύνσεων ΕΣΑΕΙ και όχι για μία μόνο φορά. Ως εκ τούτου, ως ΔΗΚΙ Καθηγητών, διαδηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας μέχρις ότου επιτύχουμε το στόχο αυτό.

Τέλος, αναφορικά με τους ανασφάλιστους συναδέλφους μας, οι οποίοι έχουν μονιμοποιηθεί μετά την 1.10.2011 και για 8 ολόκληρα χρόνια ζουν με την αγωνία αυτής της αδικαιολόγητης εκκρεμότητας, η οποία οφείλεται στην αδιαφορία της Κυβέρνησης, τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι θέση μας είναι η ένταξή τους  στο ίδιο επαγγελματικό σχέδιο σύνταξης που ανήκουν οι εκπαιδευτικοί που ήταν μόνιμοι πριν την 1.10.2011. Υπενθυμίζουμε τους επηρεαζόμενους συναδέλφους ότι το σοβαρό αυτό ζήτημα ήταν ένα από τα τρία θέματα που είχαμε θέσει στον Υπουργό Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2017 ως νέα ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ και ζητήσαμε έναρξη διαλόγου για επίλυσή του. Διαβεβαιώνουμε τους επηρεαζόμενους συναδέλφους ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τις ενέργειες μας, κατά τρόπο υπεύθυνο, προς κάθε κατεύθυνση μέχρις ότου επιλυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα όσο πιο σύντομα γίνεται». 

Permanent link to this article: https://www.dh-ki.com/?p=1998

Η Κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της για το συνταξιοδοτικό ζήτημα των ανασφάλιστων Εκπαιδευτικών. Ιση αντιμετώπιση για όλους τους Εκπαιδευτικούς, χωρίς διακρίσεις. 


Η ΔΗΚΙ Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), καλεί τον Υπουργό Οικονομικών και κατ΄ επέκταση την Κυβέρνηση να επανεξετάσει την απαράδεκτη στάση, από κάθε άποψη, που τηρεί αναφορικά με το συνταξιοδοτικό ζήτημα των ανασφάλιστων Εκπαιδευτικών. Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και επτά ολόκληρα χρόνια εξαιτίας ενός Νόμου (Ν.216(Ι)/2012) που ψηφίστηκε το 2012 (με ισχύ από 1.1.2013) εν μέσω των εφιαλτικών ημερών  για την οικονομία της Κύπρου που όλοι βιώσαμε την περίοδο εκείνη, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί παραμένουν δυστυχώς χωρίς καμία συνταξιοδοτική επαγγελματική ασφάλιση. 

Η ΔΗΚΙ Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), θεωρεί ότι η πολύχρονη αυτή εκκρεμότητα σε βάρος εκατοντάδων εκπαιδευτικών βαραίνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση και  οι ευθύνες της για το σοβαρό αυτό ζήτημα είναι τεράστιες. Ευθύνες, επίσης, καταλογίζονται και στα κοινοβουλευτικά Κόμματα, τα οποία ενώ ψήφισαν τη συγκεκριμένη Νομοθεσία ουδέν ενδιαφέρον επέδειξαν για τη συνταξιοδοτική αποκατάσταση των επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών, παρόλο που καθημερινά διακηρύττουν στις τοποθετήσεις τους υπέρμαχοι ενός Κράτους δικαίου, ενός Κράτους ίσης αντιμετώπισης και μεταχείρισης για τον κάθε εργαζόμενο, για τον κάθε πολίτη.

Θέση της ΔΗΚΙ Καθηγητών για το θέμα αυτό, είναι η συνταξιοδοτική ασφάλιση των επηρεαζόμενων συναδέλφων με σχέδιο όμοιο με αυτό των Εκπαιδευτικών που ήταν μόνιμοι πριν την 1.10.2011. Αυτή εξάλλου είναι και η θέση της ΟΕΛΜΕΚ όπως καταγράφεται στις ΠΣΓΑ του Ιουνίου και του Δεκεμβρίου του 2018. Καλούμε συνεπώς τον Υπουργό Οικονομικών, την Κυβέρνηση αλλά και τα Κόμματα να σεβαστούν τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, ως Ευρωπαϊκό Κράτος, και «να καταργήσουν κάθε νομοθετική διάταξη που αντιβαίνει στην αρχή της ίσης μεταχείρισης» , όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένες οδηγίες.

                                                        21.5.2019

Permanent link to this article: https://www.dh-ki.com/?p=1996

Οι ανασφάλιστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να τύχουν ίσης μεταχείρισης.

ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΜΑΥΡΑΤΣΑ

Όπως είναι γνωστό, μετά από τη ψήφιση του νόμου 113(1) 2011,  οι Εκπαιδευτικοί που έχουν μονιμοποιηθεί μετά τον Οκτώβριο του 2011, εργάζονται χωρίς συνταξιοδοτικά ωφελήματα γιατί η παροχή εφάπαξ ποσού και κρατικής σύνταξης έχει καταργηθεί. Ως εκ τούτου, έχει  διαμορφωθεί μια κατάσταση με εκπαιδευτικούς διαφορετικών ταχυτήτων. Περεταίρω, παραβιάζεται αρχή της ισότητας όπου ο κάθε εργαζόμενος δικαιούται να έχει την ίδια μεταχείριση με τους συναδέλφους του που εργάζονται με τους ίδιους όρους κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

Από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων της νέας ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ τον Ιούνιο του 2017, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες και επαφές με τους αρμοδίους,  ούτως ώστε να αποκατασταθεί η εν λόγω αδικία.

Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επαναφέρει το παλιό συνταξιοδοτικό σχέδιο (εφάπαξ-κρατική σύνταξη), ως εκ τούτου,  έχει προτείνει στους Εκπαιδευτικούς συγκεκριμένο σχέδιο ταμείου προνοίας για όσους  έχουν επηρεαστεί, ωστόσο  η  ΟΕΛΜΕΚ μετά από  μελέτη και τις συμβουλές έγκριτων αναλογιστών,  ορθώς έχει  απορρίψει  τη συγκεκριμένη πρόταση γιατί δεν ήταν σε καμία περίπτωση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Είναι γνωστό ότι, κάθε Ταμείο προνοίας δύναται να επενδύει μέχρι 70% του ενεργητικού που καλύπτει τα τεχνικά αποθεματικά ή του συνολικού χαρτοφυλακίου, για συνταξιοδοτικά σχέδια, στα οποία τα μέλη φέρουν τον κίνδυνο επενδύσεων, σε μετοχές, διαπραγματεύσιμα αξιόγραφα, επομένως, η όποια διαχειριστική επιτροπή διαχειρίζεται κάθε ταμείο, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορεί  να εξασφαλίσει όλες τις πρόνοιες για ένα απόλυτα εγγυημένο ταμείο, μηδενίζοντας έτσι, τις πιθανότητες για οποιοδήποτε ρίσκο απώλειας αποθεμάτων. Να θυμίσουμε ότι τα Ταμεία Προνοίας είχαν υποστεί ζημιές από το κούρεμα του 2013 της τάξεως του 47,5%.

Τίθενται επίσης τα εξής ερωτήματα:

  • Ποια  θα είναι η συνεισφορά του Κράτους στο Ταμείο Προνοίας για αυτούς που αδικήθηκαν και δεν έχουν συνταξιοδοτικά ωφελήματα;
  • Η συνεισφορά του Κράτους θα είναι ισάξια με το ποσό του εφάπαξ που θα λάβει ένας εκπαιδευτικός κατά την αφυπηρέτηση του;
  • Θα έχει  αναδρομική ισχύ από την πρώτη μέρα διορισμού ενός συναδέλφου;
  • Η συνεισφορά του εργοδοτούμενου θα είναι προαιρετική;
  • Πώς θα εξασφαλίζεται η εγγύηση του Ταμείου Προνοίας από τυχόν απώλειες μιας κακής διαχείρισης ή ενδεχομένου κουρέματος;

Συνοψίζοντας τα πιο πάνω, πιστεύω ακράδαντα ότι, όλοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν τα ίδια ακριβώς συνταξιοδοτικά ωφελήματα ούτως ώστε να μην παραβιάζεται η αρχή της ισότητας και να δημιουργούνται ανισότητες μεταξύ των συναδέλφων. Η ΟΕΛΜΕΚ έχει διορίσει έγκριτο νομικό για να εξετάσει τη νομική πτυχή του συνταξιοδοτικού ζητήματος ούτως ώστε να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβανομένης και της  προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Παράλληλα η Οργάνωση μας πρέπει να επιδιώξει ξανά, επαφές με όλα τα πολιτικά  κόμματα του τόπου, τις Εκπαιδευτικές Συντεχνίες καθώς και την ΠΑΣΥΔΥ, ούτως ώστε να συζητηθεί διεξοδικά και να βρεθεί άμεσα λύση για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Επομένως, οι προσπάθειες  θα πρέπει να εντατικοποιηθούν προς κάθε κατεύθυνση, για να επιτευχθεί ο στόχος, που είναι η επαναφορά του παλιού συνταξιοδοτικού σχεδίου για όλους ανεξαιρέτως τους εκπαιδευτικούς.  Άλλωστε αυτή είναι η πάγια θέση της Οργάνωσης μας.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει επίσης να γίνουν προσπάθειες για επαναφορά όλων των συναδέλφων, στο προηγούμενο καθεστώς υπολογισμού του εφάπαξ και κρατικής σύνταξης, όπως ήταν πριν από το 2012.  Με τα σημερινά δεδομένα, οι εκπαιδευτικοί  έχουν υποστεί  σημαντικές μειώσεις στα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα, αφήνοντας τους πολλές φορές εκτεθειμένους σε οποιεσδήποτε οικονομικές υποχρεώσεις.

Πριν τον Οκτώβριο του 2011, το εφάπαξ δεν φορολογείτο, ενώ από 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά φορολογείται ως εισόδημα έτους, επομένως επέρχεται σημαντική μείωση της τάξης του 30-35%. Περαιτέρω μείωση του εφάπαξ ποσού  επήλθε επίσης, μετά το 2012 όπου έχει αλλάξει  ο τρόπος υπολογισμού του.  Προηγουμένως,  ο υπολογισμός του εφάπαξ ποσού γινόταν βάσει του τελευταίου μισθού, ενώ τώρα, για την υπηρεσία των εκπαιδευτικών από 01/01/2013 υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου όλων των μισθών.

Προτεραιότητα όμως της σημερινής ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ  είναι, και θα συνεχίσει να είναι πρώτα η κατοχύρωση των ανασφάλιστων εκπαιδευτικών που αδίκως έχουν υποστεί τεράστια αδικία από το Κράτος, το οποίο, τα τελευταία χρόνια παραβιάζει με αντισυνταγματικούς νόμους τα συνταξιοδοτικά  δικαιώματα των εργαζομένων.

Πρέπει όλοι λοιπόν οι εκπαιδευτικοί, είτε είμαστε, είτε δεν είμαστε δικαιούχοι συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, να δείξουμε έμπρακτα τη συναδελφική αλληλεγγύη μας, για τους εκατοντάδες συναδέλφους  που έχουν υποστεί αυτή την κατάφωρη αδικία και να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για την αποκατάσταση τους, στηρίζοντας την Οργάνωση (ΟΕΛΜΕΚ) μας, εάν χρειαστεί να λάβει οποιαδήποτε μέτρα.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΚΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ / ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΔΣ ΟΕΛΜΕΚ

Πηγή: Paideia news

Permanent link to this article: https://www.dh-ki.com/?p=1991

Σεβαστείτε επιτέλους την απόφαση του Δικαστηρίου και μην σκαρφίζεστε σχέδιο απόδρασης απο τη δικαιοσύνη.

ΔΗ ΔΗΚΙ Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), καλεί την Κυβέρνηση και ειδικότερα τον Υπουργό Οικονομικών να σεβαστούν την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, που προέκυψε μετά από μια μακροχρόνια και πολύπλοκη διαδικασία, ότι οι μειώσεις των απολαβών των Εκπαιδευτικών (και γενικά των υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα) καθώς επίσης και η παγοποίηση των προσαυξήσεων τους από το 2012 (για πέντε χρόνια) είναι αντισυνταγματικές και κατά συνέπεια παράνομες.

« Η απόφαση αυτή δικαιώνει τους Εκπαιδευτικούς και τους αγώνες τους και οφείλει η Κυβέρνηση χωρίς κωλυσιεργία  να τερματίσει κάθε παρανομία σε βάρος των μισθολογικών τους δικαιωμάτων. Η όποια σκέψη από μέρους της Κυβέρνησης να εφεσιβάλει την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου (ημερομηνίας 29 Μαρτίου 2019)  με στόχο να κερδίσει περισσότερο χρόνο, ισοδυναμεί με πλήγμα και πλήρη ασέβεια στη δικαιοσύνη και στα Δικαστικά Σώματα  της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η ΔΗΚΙ Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), για μία ακόμη φορά τονίζει ότι οι Εκπαιδευτικοί δεν φέρουν καμία ευθύνη ούτε για τις λανθασμένες και απερίσκεπτες οικονομίστικες πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια αλλά και  ούτε για τα τεράστια οικονομικά σκάνδαλα και το μεγάλο φαγοπότι, που μέχρι σήμερα παρακολουθούμε άφωνοι, των λίγων του μεγάλου κεφαλαίου και των επιτήδειων σε βάρος του κυπριακού λαού που οδήγησαν στο κλείσιμο δύο τραπεζών, στην εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, στη μισθολογική καθήλωση  των νέων γενιών (μισθούς 800-900 ευρώ μηνιαίως) και στο αβέβαιο μέλλον τους και γενικά στην οικονομική καταστροφή της Κύπρου. «Καλούμε λοιπόν την Κυβέρνηση να επιδείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στη Δικαιοσύνη και να ακυρώσει την αντισυνταγματική Νομοθεσία του 2012 περί μείωσης των απολαβών των εκπαιδευτικών, έτσι ώστε οι παράνομες μισθολογικές αποκοπές να τερματιστούν και οι προσαυξήσεις να αποκατασταθούν».   

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΟΕΛΜΕΚ) 30/3/2019

Permanent link to this article: https://www.dh-ki.com/?p=1984

Κωλυσιεργούν μέχρι τις επερχόμενες Ευρωεκλογές και μετά στο ίδιο έργο θεατές.

Σε βαθύ σκοτάδι επιμένουν τα Υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας αλλά και Κυβέρνηση να κρατούν τους εκπαιδευτικούς, επιδιώκοντας προφανώς να κερδίσουν χρόνο μέχρι τις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Το επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζουν οι πιο πάνω έγινε πλέον αντιληπτό και από τους πλέον αδαείς. Το καλοκαίρι που μας πέρασε αναστάτωσαν το Παγκύπριο χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, προκειμένου να επιβάλουν ετσιθελικά και ατεκμηρίωτα  μέτρα, τα οποία έπληξαν το κύρος και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, μαθητών και ευρύτερα του δημόσιου σχολείου.  

Να θυμίσω ότι, τα παράνομα μέτρα της Κυβέρνησης αφορούσαν τη μείωση των ωρών για τον βιολογικό παράγοντα των Καθηγητών/Β. Διευθυντών, μείωση των ωρών του Υπεύθυνου Τμήματος, μείωση των ωρών των εκπαιδευτικών που επιτελούν Συνδικαλιστικό έργο.  Παρόλο που η ίδια η Κυβέρνηση έθεσε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα  μέχρι να  επιλυθούν  τα πιο πάνω ζητήματα στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ), εντούτοις τα χρονοδιαγράμματα αυτά έχουν  εκπνεύσει.

Επιπρόσθετα, στη ΜΕΠΕΥ συμφωνήθηκε να  συζητηθεί  το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης χωρίς επιβαρύνσεις, για όσους Καθηγητές έχουν κλείσει την ηλικία των  60 χρονών. Εδώ παρατηρείται μεγάλη αντίφαση γιατί  από τη στιγμή που εφαρμόστηκε το Νέο Σύστημα Διορισμού, όπου η φιλοσοφία του εστιάζεται περισσότερο στο διορισμό  Καθηγητών νεαρής ηλικίας, θα έπρεπε παράλληλα η Κυβέρνηση να είχε εφαρμόσει  το συγκεκριμένο σχέδιο της πρόωρης αφυπηρέτησης,  προκειμένου  να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για νέους επιστήμονες που επιθυμούν να  προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δημόσια σχολεία του τόπου.

Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία  της Κυβέρνησης όμως συνεχίζονται γιατί ακόμα ένα κρίσιμο χρονοδιάγραμμα έχει εκπνεύσει.   Υπάρχει συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Εκπαιδευτικών Οργανώσεων από  τον περασμένο Μάιο, ότι η Κυβέρνηση θα είχε ετοιμάσει  συνταξιοδοτικό  σχέδιο για όσους Εκπαιδευτικούς   έχουν μονιμοποιηθεί μετά την 1η Οκτωβρίου 2011 και δεν εντάσσονται σε Κυβερνητικό Σχέδιο Συντάξεων, κάτι που σημαίνει κατάργηση της κρατικής σύνταξης και του εφάπαξ για τους συγκεκριμένους συναδέλφους.

Κάποιοι δυστυχώς αποφάσισαν να  αφήσουν  μετέωρους  εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο Καθηγητές διαφορετικών ταχυτήτων. Το άρθρο 28 του Συντάγματος  που καθιερώνει την αρχή της ισότητας των πολιτών, επιβάλλει στη διοίκηση, κατά την άσκηση της διακριτικής της εξουσίας, ίση ή ομοιόμορφη μεταχείριση όλων των πολιτών που τελούν κάτω από τις ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες. Η αρχή της ίσης μεταχείρισης παραβιάζεται όταν η διοίκηση αποφασίζει για μια περίπτωση κατά τρόπο διαφορετικό από εκείνο που αποφάσισε στο παρελθόν σε παρόμοια περίπτωση. Στην προκειμένη περίπτωση είναι αδιανόητο, δύο συνάδελφοι που διορίστηκαν τον ίδιο ακριβώς χρόνο, ο ένας να είναι δικαιούχος Κρατικής σύνταξης και εφάπαξ ποσού, ενώ ο άλλος να μην είναι.

Επομένως, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, από τη στιγμή που οι διαδικασίες στη ΜΕΠΕΥ καθυστερούν τόσο πολύ, ο λόγος είναι αυτονόητος. Κάποιοι περιμένουν να περάσουν οι επερχόμενες Ευρωεκλογές και μετά να τελειώσουν το έργο που έχουν ήδη αρχίσει.

Θεωρώ άμεση και επιτακτική τη σύγκλιση του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, προκειμένου  να πάρει άμεσα αυτές τις αποφάσεις, οι οποίες θα μας βγάζουν όσο το δυνατό  γρηγορότερα  από  το αδιέξοδο που κάποιοι δυστυχώς επέλεξαν τεχνηέντως  να μας αφήσουν εγκλωβισμένους.

ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΑΥΡΑΤΣΑΣ

Αντιπρόεδρος ΔΗΚΙ Καθηγητών / Μέλος του ΚΔΣ ΟΕΛΜΕΚ

Πηγή: PaideiaNews.com

Permanent link to this article: https://www.dh-ki.com/?p=1979