Κωλυσιεργούν μέχρι τις επερχόμενες Ευρωεκλογές και μετά στο ίδιο έργο θεατές.

Σε βαθύ σκοτάδι επιμένουν τα Υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας αλλά και Κυβέρνηση να κρατούν τους εκπαιδευτικούς, επιδιώκοντας προφανώς να κερδίσουν χρόνο μέχρι τις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Το επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζουν οι πιο πάνω έγινε πλέον αντιληπτό και από τους πλέον αδαείς. Το καλοκαίρι που μας πέρασε αναστάτωσαν το Παγκύπριο χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, προκειμένου να επιβάλουν ετσιθελικά και ατεκμηρίωτα  μέτρα, τα οποία έπληξαν το κύρος και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, μαθητών και ευρύτερα του δημόσιου σχολείου.  

Να θυμίσω ότι, τα παράνομα μέτρα της Κυβέρνησης αφορούσαν τη μείωση των ωρών για τον βιολογικό παράγοντα των Καθηγητών/Β. Διευθυντών, μείωση των ωρών του Υπεύθυνου Τμήματος, μείωση των ωρών των εκπαιδευτικών που επιτελούν Συνδικαλιστικό έργο.  Παρόλο που η ίδια η Κυβέρνηση έθεσε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα  μέχρι να  επιλυθούν  τα πιο πάνω ζητήματα στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ), εντούτοις τα χρονοδιαγράμματα αυτά έχουν  εκπνεύσει.

Επιπρόσθετα, στη ΜΕΠΕΥ συμφωνήθηκε να  συζητηθεί  το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης χωρίς επιβαρύνσεις, για όσους Καθηγητές έχουν κλείσει την ηλικία των  60 χρονών. Εδώ παρατηρείται μεγάλη αντίφαση γιατί  από τη στιγμή που εφαρμόστηκε το Νέο Σύστημα Διορισμού, όπου η φιλοσοφία του εστιάζεται περισσότερο στο διορισμό  Καθηγητών νεαρής ηλικίας, θα έπρεπε παράλληλα η Κυβέρνηση να είχε εφαρμόσει  το συγκεκριμένο σχέδιο της πρόωρης αφυπηρέτησης,  προκειμένου  να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για νέους επιστήμονες που επιθυμούν να  προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δημόσια σχολεία του τόπου.

Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία  της Κυβέρνησης όμως συνεχίζονται γιατί ακόμα ένα κρίσιμο χρονοδιάγραμμα έχει εκπνεύσει.   Υπάρχει συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Εκπαιδευτικών Οργανώσεων από  τον περασμένο Μάιο, ότι η Κυβέρνηση θα είχε ετοιμάσει  συνταξιοδοτικό  σχέδιο για όσους Εκπαιδευτικούς   έχουν μονιμοποιηθεί μετά την 1η Οκτωβρίου 2011 και δεν εντάσσονται σε Κυβερνητικό Σχέδιο Συντάξεων, κάτι που σημαίνει κατάργηση της κρατικής σύνταξης και του εφάπαξ για τους συγκεκριμένους συναδέλφους.

Κάποιοι δυστυχώς αποφάσισαν να  αφήσουν  μετέωρους  εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο Καθηγητές διαφορετικών ταχυτήτων. Το άρθρο 28 του Συντάγματος  που καθιερώνει την αρχή της ισότητας των πολιτών, επιβάλλει στη διοίκηση, κατά την άσκηση της διακριτικής της εξουσίας, ίση ή ομοιόμορφη μεταχείριση όλων των πολιτών που τελούν κάτω από τις ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες. Η αρχή της ίσης μεταχείρισης παραβιάζεται όταν η διοίκηση αποφασίζει για μια περίπτωση κατά τρόπο διαφορετικό από εκείνο που αποφάσισε στο παρελθόν σε παρόμοια περίπτωση. Στην προκειμένη περίπτωση είναι αδιανόητο, δύο συνάδελφοι που διορίστηκαν τον ίδιο ακριβώς χρόνο, ο ένας να είναι δικαιούχος Κρατικής σύνταξης και εφάπαξ ποσού, ενώ ο άλλος να μην είναι.

Επομένως, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, από τη στιγμή που οι διαδικασίες στη ΜΕΠΕΥ καθυστερούν τόσο πολύ, ο λόγος είναι αυτονόητος. Κάποιοι περιμένουν να περάσουν οι επερχόμενες Ευρωεκλογές και μετά να τελειώσουν το έργο που έχουν ήδη αρχίσει.

Θεωρώ άμεση και επιτακτική τη σύγκλιση του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, προκειμένου  να πάρει άμεσα αυτές τις αποφάσεις, οι οποίες θα μας βγάζουν όσο το δυνατό  γρηγορότερα  από  το αδιέξοδο που κάποιοι δυστυχώς επέλεξαν τεχνηέντως  να μας αφήσουν εγκλωβισμένους.

ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΑΥΡΑΤΣΑΣ

Αντιπρόεδρος ΔΗΚΙ Καθηγητών / Μέλος του ΚΔΣ ΟΕΛΜΕΚ

Πηγή: PaideiaNews.com

Permanent link to this article: https://www.dh-ki.com/?p=1979

Δεν θα δεχτούμε την τακτική της κωλυσιεργίας , του εμπαιγμού και της απάθειας από μέρους των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας

Η τακτική της κωλυσιεργίας , του εμπαιγμού και της απάθειας  από μέρους των Υπουργείων Οικονομικών  και Παιδείας για τα εκκρεμούντα εκπαιδευτικά προβλήματα πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης

Η Δημοκρατική Κίνηση Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας για την τακτική της κωλυσιεργίας και του εμπαιγμού που ακολουθούν σε βάρος των εκπαιδευτικών, αναφορικά με τα εκκρεμούντα εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά ζητήματα, τα οποία προκάλεσαν τεράστια αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα το περασμένο καλοκαίρι. Τα συνεχή χρονοδιαγράμματα που εδώ και έξι περίπου μήνες δίνουν τα εν λόγω Υπουργεία προς τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις για την επίλυση των εκκρεμούντων ζητημάτων  έχουν πολλάκις εκπνεύσει, οι δε υποσχέσεις τους από εβδομάδα σε εβδομάδα κατάντησαν πλέον κοροϊδία. «Ήδη οι Διευθύνσεις των σχολείων άρχισαν να ετοιμάζουν τις ανάγκες των σχολικών τους μονάδων για την επόμενη σχολική χρονιά. Στη βάση ποιών αποφάσεων θα στηριχθούν για τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν επιλυθεί τα σημαντικά ζητήματα του βιολογικού παράγοντα για τους καθηγητές/Β. Διευθυντές, του υπεύθυνου τμήματος αλλά και του σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης χωρίς επιβαρύνσεις;»

Η ΔΗΚΙ Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), καλεί τα δύο Υπουργεία, εάν πράγματι νοιάζονται για το καλό του Δημόσιου Σχολείου, να τερματίσουν την προκλητική και παρελκυστική τακτική που ακολουθούν και να δώσουν άμεσα λύσεις στα εκκρεμούντα ζητήματα, έτσι ώστε, να αποφευχθούν οι εντάσεις και οι αντιδράσεις μεταξύ της εργοδοσίας και των εκπαιδευτικών. Ως ΔΗΚΙ καθηγητών, στέλλουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς τα δύο Υπουργεία ότι δεν πρόκειται, επουδενί, να αποδεχθούμε συνέχιση της σημερινής ακαταστασίας που επικρατεί στις σχολικές μονάδες αναφορικά με τον Υπεύθυνο Τμήματος ή το βιολογικό παράγοντα των Καθηγητών/ Β. Διευθυντών. Σταθερή παραμένει η θέση μας ότι το καθεστώς που ίσχυε για τα δύο αυτά ζητήματα πριν από τις 4 Ιουλίου 2018, πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται. Οι όποιες σκέψεις γίνονται  για διαφοροποίηση του 8-16-20  σχετικά με το βιολογικό παράγοντα θα πρέπει να τερματιστούν.

Η ΔΗΚΙ καθηγητών καλεί επίσης το Υπ. Οικονομικών να  δώσει άμεσα την πρότασή του για το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης των εκπαιδευτικών χωρίς επιβαρύνσεις, το οποίο θα πρέπει να έχει συνέχεια και όχι εφαρμογή  για μια μόνο φορά! «Κατανοούμε τη ψυχρή οικονομική πολιτική της ευημερίας των αριθμών που ακολουθεί το Υπ. Οικονομικών. Δεν μπορούμε όμως να κατανοήσουμε γιατί δεν αντιλαμβάνονται ότι στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας δεν μπορούν να εφαρμόζονται τέτοιου είδους απαράδεκτες πολιτικές, οι οποίες εγκλωβίζουν τους Καθηγητές μέχρι το 65 έτος της ηλικίας τους εξαιτίας των επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στα συνταξιοδοτικά τους, πλήττοντας  ουσιαστικά το Δημόσιο Σχολείο».

Επιπρόσθετα, τεράστιες είναι οι ευθύνες  του Υπ. Οικονομικών αφού εδώ και 8 ολόκληρα χρόνια δεν έχει καταφέρει να επιλύσει το σοβαρότατο πρόβλημα που αφορά τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των εκπαιδευτικών που δεν είναι ενταγμένοι σε κανένα συνταξιοδοτικό σχέδιο. Δυστυχώς οι χιλιάδες των εκπαιδευτικών που επηρεάζονται από το ζήτημα αυτό παραμένουν μετέωροι εξαιτίας της πρωτοφανούς αδράνειας και απάθειας του Υπ. Οικονομικών.

Η ΔΗΚΙ Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ),  θεωρεί ότι τα πιο πάνω προβλήματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά αφού αφορούν την ολότητα των Καθηγητών και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, συνεπώς επιβάλλεται, άμεσα, η σύγκληση του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ για αξιολόγηση της κατάστασης  χωρίς να αποκλείουμε το ενδεχόμενο για λήψη μέτρων. Η αδιαφορία και ο συνεχής εμπαιγμός από μέρους των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας σε βάρος του Δημόσιου Σχολείου, των μαθητών και των εκπαιδευτικών πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΟΕΛΜΕΚ)  9/2/2019

Permanent link to this article: https://www.dh-ki.com/?p=1970

Απαράδεκτες και προσβλητικές οι δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκου Χατζηγιάννη σε βάρος των Διευθυντών των σχολικών μονάδων

Η ΔΗΚΙ Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις απαράδεκτες αλλά και προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη ότι «Διευθυντές Σχολείων γνωρίζουν αλλά αποκρύβουν ότι υπάρχει πρόβλημα χρήσης ναρκωτικών στα σχολεία».

Οι δηλώσεις αυτές αφήνουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένους τόσο τον κ. Χατζηγιάννη, ο οποίος είναι στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος όσο και  την ίδια την Κυβέρνηση, οι οποίοι με τις πολιτικές τους, δυστυχώς, αντί να επιλύουν πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σχολείο και το μόνο που κάνουν είναι να ψάχνουν για εξιλαστήρια θύματα.

Διαχρονικά τόσο οι Διευθυντές όσο και οι Καθηγητές έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το τεράστιο αυτό ζήτημα, χωρίς ωστόσο να βρουν ανταπόκριση είτε από το Υπουργείο Παιδείας, είτε από το ίδιο το Κράτος. «Σας καλούμε κ. Χατζιηγιάννη ως Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, εάν πράγματι νοιάζεστε για την Παιδεία του τόπου μας, να αντιληφθείτε επιτέλους τους σοβαρούς κινδύνους που καθημερινά διατρέχουν οι εκπαιδευτικοί στις σχολικές μονάδες για να προστατεύσουν τα παιδιά από τα κάθε λογής προβλήματα, να αναγνωρίσετε το πολλαπλό έργο που ασκούν, να τους στηρίξετε, να σταματήσετε να τους πολεμάτε και να πράξετε ουσιαστικά αυτό που πρέπει για το καλό των παιδιών και γενικά της κοινωνίας μας».    

Η ΔΗΚΙ Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), καλεί παράλληλα το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση να σταματήσουν επιτέλους να προσεγγίζουν κατά τρόπο επιφανειακό και να κωφεύουν σε τέτοιου είδους σοβαρά ζητήματα και να πάρουν άμεσα και δραστικά μέτρα, ούτως ώστε να προστατεύσουμε τους μαθητές μας από αυτούς που ενδεχομένως επιχειρούν να εισάξουν παράνομες ουσίες στα σχολεία.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΟΕΛΜΕΚ) 31.1.2019

Permanent link to this article: https://www.dh-ki.com/?p=1926

Απαράδεκτη για ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση έναντι των εκπαιδευτικών

                ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΟΕΛΜΕΚ)

Προκλητικές και απαράδεκτες οι δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών ότι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και οι Εκπαιδευτικοί θα πληρώνουν, πέραν από το 1.5%, ακόμη 1.7%  από 1η Μαρτίου για το ΓΕΣΥ

Η ΔΗΚΙ καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), καταγγέλλει τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών ότι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και οι Εκπαιδευτικοί θα καταβάλλουν από 1η Μαρτίου 2019, πέραν του 1.5%, ακόμη 1.7% για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, δηλαδή συνολικά 3.2%!! Είναι σε όλους γνωστό ότι εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια οι Εκπαιδευτικοί και γενικά οι κρατικοί υπάλληλοι, καταβάλλουν κάθε μήνα 1.5%  από το μισθό τους για το ΓΕΣΥ, χωρίς να υπάρχει ΓΕΣΥ!

Η ΔΗΚΙ καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), θεωρεί τις δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών προκλητικές και απαράδεχτες, τη δε πολιτική του να επιβάλλει κατά το δοκούν επιπρόσθετη φορολογία στους κρατικούς υπαλλήλους, στο όνομα δήθεν της εφαρμογής κάποιου σχεδίου, καταχρηστική και αλαζονική. «Ο Υπ. Οικονομικών, όφειλε να ευχαριστεί  Εκπαιδευτικούς και κρατικούς υπαλλήλους για τα δισεκατομμύρια που έχουν συνεισφέρει και συνεχίζουν να συνεισφέρουν για τη σωτηρία της οικονομίας της Κύπρου από τα οικονομικά εγκλήματα που διέπραξαν κάποιοι και όχι να προσπαθεί να εφευρίσκει τρόπους για περαιτέρω αποκοπές».

Η ΔΗΚΙ καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να προβεί σε διορθωτικές δηλώσεις, έτσι ώστε, η επιπρόσθετη αποκοπή από τους Εκπαιδευτικούς και τους κρατικούς υπαλλήλους, από την 1η Μαρτίου 2019, να είναι της τάξης του 0.2%, δηλαδή συνολικά να ανέλθει στο 1.7%  όπως θα ισχύει για όλους όσους θα συμμετέχουν στο συγκεκριμένο Σχέδιο Υγείας και όχι στο 3.2% που καταχρηστικά θέλει να επιβάλει. Σε αντίθετη περίπτωση, όλοι οι επηρεαζόμενοι θα πρέπει να αντιδράσουμε οργανωμένα  για τερματισμό της συγκεκριμένης  απαράδεχτης, προκλητικής και ετσιθελικής φορομπηχτικής απόφασης.      

                           ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΟΕΛΜΕΚ)    

 12.1. 2019                                                      

Permanent link to this article: https://www.dh-ki.com/?p=1911

Τεκμηριωμένα στοιχεία για τους Εκπαιδευτικούς που λένε μόνο την αλήθεια

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΟΕΛΜΕΚ)

Οι τεκμηριωμένες αλήθειες που καταρρίπτουν όσους επιχειρούν να παραπλανήσουν για να πλήξουν το Δημόσιο Σχολείο και τους Εκπαιδευτικούς

Η ΔΗΚΙ Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις διάφορες δηλώσεις και τοποθετήσεις που γίνονται από εργοδοτικής πλευράς αλλά και άλλους κρατικούς αξιωματούχους (Γενικός Ελεγκτής), οι οποίες προκαλούν πλέον απροκάλυπτα τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Τέτοιου είδους προκλητικές και προσβλητικές δηλώσεις, οι οποίες σκόπιμα συνεχώς επαναλαμβάνονται και αναφέρονται στις κρατικές δαπάνες για το Δημόσιο Σχολείο, τη μισθοδοσία και τον εργάσιμο χρόνο των εκπαιδευτικών στην Κύπρο,  αλλά και τις επιδόσεις των μαθητών, πέραν του ότι πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα και την αλήθεια, δυναμιτίζουν ακόμη περισσότερο το ήδη βεβαρημένο κλίμα στην Παιδεία του τόπου μας, που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των μονομερών και ετσιθελικών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου στις 4 Ιουλίου 2018.   

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και κατάρριψη των ψευδολογημάτων που επινοούν οι πολέμιοι του Δημόσιου Σχολείου της Κύπρου και των εκπαιδευτικών  παραθέτουμε τα πιο κάτω στοιχεία:

α) (i) Δαπάνες στη εκπαίδευση ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ)

  • Οι δαπάνες της Κύπρου στην εκπαίδευση, με βάση οικονομικά δεδομένα που δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης, ανέρχονταν το 2015 στο 6,4% του ΑΕΠ ( Πηγή : ΥΠΠ 8/8/2018),
  • Το 2016 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 5,7% του ΑΕΠ ( Πηγή: Ευρ.Επιτροπή, ΥΠΠ 8/8/2018) ,
  • Το 2017 το ποσοστό των δαπανών για την εκπαίδευση μειώθηκε ακόμη περισσότερο αφού κατέβηκε στο 5,2% του ΑΕΠ.
  • Για το 2018 (με βάση την πρόβλεψη του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου για το ΑΕΠ), το ποσοστό των δαπανών για την εκπαίδευση θα παραμείνει ως έχει (5,2% του ΑΕΠ).

Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη συνεχή αλματώδη πτώση των δαπανών για τη Δημόσια Εκπαίδευση στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της στοχοποίησης του Δημόσιου Σχολείου που ακολουθείται από τους κυβερνώντες. Τα ποσοστά αυτά (αν λάβουμε υπόψη διεθνείς εκθέσεις ) τοποθετούν την Κύπρο πολύ κοντά στο μέσο όρο των δαπανών για την εκπαίδευση στην ΕΕ που είναι 4,9% (Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2017, ΥΠΠ 8/8/2018).

  (ii) Καθαρές δαπάνες για τη Δημοτική, Μέση Γενική/ Τεχνική Εκπαίδευση στην Κύπρο

Η αδιάψευστη αλήθεια των αριθμών καταδεικνύει μία ακόμη πραγματικότητα. Στον προϋπολογισμό του ΥΠΠ περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τη διοίκηση του ΥΠΠ (μισθοί Διευθυντών των τριών βαθμίδων, ΠΛΕ, Επιθεωρητές, λειτουργικά έξοδα, αγορά υπηρεσιών κλπ), επιχορηγήσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΤΕΠΑΚ, ΑΠΚΥ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΘΟΚ, ΚΟΑ, Πολιτιστικές Υπηρεσίες, οι δαπάνες για τη Δημοτική, Μέση Γενική/Τεχνική Εκπαίδευση, αναπτυξιακές δαπάνες, κλπ.  

Οι καθαρές δαπάνες για τη Δημοτική, Μέση Γενική/Τεχνική Εκπαίδευση για το 2017  ήταν στο 3,54% του ΑΕΠ ( για το 2018 δεν είναι ακόμη γνωστό το ΑΕΠ).

β) Μισθοδοσία των εκπαιδευτικών στην Κύπρο και στην Ευρώπη

Σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις και μελέτες για το 2015/2016, ο ετήσιος ακαθάριστος μισθός των πρωτοδιόριστων εκπαιδευτικών στην Κύπρο που ανέρχεται στις €23946, είναι πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο των ετήσιων ακαθάριστων μισθών των πρωτοδιόριστων εκπαιδευτικών στις χώρες της ευρωζώνης, ο οποίος ανέρχεται στις €28939.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε πιο κάτω τον κατώτερο ετήσιο ακαθάριστο μισθό των εκπαιδευτικών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπου φαίνεται ξεκάθαρα και η «προνομιούχα» θέση της Κύπρου.

  • Λιχτενστάϊν €78971 , Λουξεμβούργο €75997 , Νορβηγία €46460 , Γερμανία €44823 ,  Δανία €44580

 

  • Σκωτία €36686 , Ολλανδία €34806 , Φινλανδία €33669 , Αυστρία 33157 , Ισπανία €31411 , Σουηδία €30791 , Αγγλία- Ουαλία €30648, Ιρλανδία €28000 , Γαλλία €26169 ,

 

  • Κύπρος €23946 , Μάλτα €19320 , Σλοβενία €18243 , Ελλάδα €18600 , Εσθονία €7500 , Σλοβακία €6102 κλπ.

Υπογραμμίζουμε ότι ο καθαρός μηνιαίος μισθός των πρωτοδιόριστων εκπαιδευτικών στην Κύπρο            (που ισχύει ο ίδιος για δύο συνεχείς χρονιές) ανέρχεται στο ποσό των €1561, ο οποίος με βάση τους μισθούς των εκπαιδευτικών των  χωρών της Δυτικής Ευρώπης, είναι από τους πιο χαμηλούς.  

Σίγουρα, όμως, είναι από τους πιο ψηλούς αν συγκριθούν με χώρες όπως την Εσθονία!, τη Σλοβακία!, τη Μολδαβία!, τη Ρουμανία! κλπ. Άραγε η ενορχηστρωμένη εκστρατεία  των Κυβερνώντων και του Γεν. Ελεγκτή με τη συνεχή λάσπη, διαπόμπευση και παραπληροφόρηση είναι να ρίξουν τους μισθούς των εκπαιδευτικών στην Κύπρο στα επίπεδα των  χωρών  αυτών;

γ) Διδακτικό έργο των εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης στην Κύπρο και στην Ευρώπη και ετήσιος ακαθάριστος μισθός

Το διδακτικό έργο των εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης στην Κύπρο (στοιχεία Eurydice 2015) είναι πάνω από το μέσο όρο των διδακτικών περιόδων των χωρών μελών της ΕΕ. Με βάση την ίδια πηγή, η χώρα με τις περισσότερες εβδομαδιαίες διδακτικές περιόδους (για τους πρωτοδιόριστους) στην ΕΕ είναι η Γερμανία (28 δ.π.) και στη συνέχεια ακολουθεί η Κύπρος μαζί με τους εκπαιδευτικούς του Βελγίου και της Φινλανδίας με 24 δ.π.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πιο κάτω το μέγιστο αριθμό των διδακτικών περιόδων (οι οποίες σταδιακά μειώνονται λόγω βιολογικού παράγοντα σε όλες τις χώρες) για τους εκπαιδευτικούς κάποιων χωρών-μελών της ΕΕ σε σχέση με τον ετήσιο ακαθάριστο μισθό τους.

Χώρα Διδακτικές περίοδοι Ετήσιος ακαθάριστος μισθός
Λουξεμβούργο 21 €75997
Γερμανία 28 €44823
Αυστρία 22 €32215
Ισπανία 20 €31411
Γαλλία 18 €26169
Βέλγιο 24 €29662
Φινλανδία 24 €23669
Κύπρος 24 €23946
Ιταλία 18 €25000
Μάλτα 20 €19320
Ελλάδα 23 18600
Σλοβενία 20 €18243
Σλοβακία 22 €6102
     

 

«Σεβόμαστε το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου κάθε κόμματος. Σεβόμαστε και κάθε άλλο ανεξάρτητο θεσμό.  Ποιοι όμως είναι αυτοί οι εκπαιδευτικοί που αμείβονται περισσότερο και εργάζονται λιγότερο κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κ. Αβέρωφ και κ. Γενικέ Ελεγκτή; Τι εξυπηρετεί άραγε η στομφώδης παραπληροφόρηση; Πού θέλετε να μας οδηγήσετε; Άραγε στη Σλοβακία, στη Ρουμανία, στην Εσθονία ή στη Μολδαβία;»

 δ) Εργάσιμες εβδομάδες των Εκπαιδευτικών στην Κύπρο και στην Ευρώπη

Επίσημα στοιχεία της Eurydice με τίτλο ‘’Organization of school time in Europe, 2011/2012’’ καταδεικνύουν ότι οι εργάσιμες εβδομάδες των εκπαιδευτικών στην Κύπρο (39) είναι πάνω από τον μέσο όρο των εργάσιμων εβδομάδων (38) των εκπαιδευτικών στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. Παραθέτουμε πιο κάτω ενδεικτικό πίνακα που φαίνονται οι εργάσιμες εβδομάδες  ανά χώρα, προς αποκατάσταση της αλήθειας και διάψευση της σκόπιμης παραπληροφόρησης:

 

Χώρα Εργάσιμες εβδομάδες Εβδομάδες που διακόπτουν τα Σχολεία 
Αυστρία 37 14
Βέλγιο 37 15
Βουλγαρία 26-32 13 (συν 26 ημέρες αργίες!)
Κύπρος 39 13
Εσθονία Δεν αναφέρεται ακριβώς (εξυπακούεται) 17
Φινλανδία 37-38 14
Γαλλία 39 13
Ελλάδα 39 13
Ουγγαρία Δεν αναφέρεται ακριβώς(εξυπακούεται) 16!
Γερμανία Δεν αναφέρεται ακριβώς (εξυπακούεται) 10-16 (ανάλογα με την περιοχή)
Ιρλανδία Δεν αναφέρεται ακριβώς (εξυπακούεται) 18!
Ιταλία Δεν αναφέρεται ακριβώς (εξυπακούεται) 15
Λουξεμβούργο 37 15
Μάλτα 39 13
Πολωνία 39 13
Σλοβακία 41 12
Ισπανία 38 14
Σουηδία 40 13
Αγγλία-Ουαλία 39 13

 δ) Επίπεδο Δημόσιου Σχολείου και μαθησιακά αποτελέσματα

Αυτοί που γνωρίζουν το επίπεδο του Δημόσιου Σχολείου στην Κύπρο στο γνωσιολογικό τομέα αλλά και σε κάθε άλλη δραστηριότητα στο σχολικό χώρο, είναι όσοι ασχολήθηκαν ή ασχολούνται ή βιώνουν σε βάθος τα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός των αιθουσών διδασκαλίας. Όλοι αυτοί λοιπόν που γνωρίζουν σε βάθος το προσφερόμενο διδακτικό έργο και τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας όλων των γνωστικών αντικειμένων αλλά και το εξωδιδακτικό έργο, πιστοποιούν το πολύ ψηλό επίπεδο που βρίσκεται το Δημόσιο Σχολείο.

Αυτό επιβεβαιώνεται, εξάλλου, από τις διακρίσεις των μαθητών μας σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, από τον πολύ εύκολο τρόπο που γίνονται δεκτοί οι τελειόφοιτοι μαθητές του Δημόσιου Σχολείου καθώς επίσης και από τις επιδόσεις των πρωτοετών κύπριων φοιτητών στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και όχι μόνο.

Επιβεβαιώνεται όμως και από τις συνεχείς προσπάθειες κάποιων να εισάξουν στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου τελειόφοιτους των ιδιωτικών σχολείων χωρίς εξετάσεις, σε βάρος των μαθητών του Δημόσιου Σχολείου, για τον απλούστατο λόγο ότι οι τελειόφοιτοι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους μαθητές του Δημόσιου Σχολείου.

 Αναφορικά με τις εξετάσεις της PISA που συνεχώς επικαλούνται οι Κυβερνώντες, απλά και μόνο για να πετύχουν τους στόχους τους, που δεν είναι άλλοι από το να πλήξουν Δημόσιο Σχολείο και Εκπαιδευτικούς, οφείλουν να γνωρίζουν ότι από τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αυτού δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τις δυνατότητες των μαθητών του Δημόσιου Σχολείου, οι οποίες είναι εξαιρετικές. Ο λόγος είναι απλός. Τα θέματα στα οποία καλούνται να εξεταστούν οι 15χρονοι μαθητές δεν είναι εξοικειωμένοι, αφού ούτε τα διδάσκονται ούτε εμβαθύνουν.

Επίσης, οφείλουμε να πούμε ότι έφθασε πλέον ο χρόνος για αλλαγή του αναχρονιστικού τρόπου εξαγωγής συμπερασμάτων με το μέσο όρο των μαθημάτων στις Παγκύπριες εξετάσεις. Με τη σημερινή απλουστευμένη διαδικασία εξαγωγής του μέσου όρου που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ένεκα των ιδιαιτεροτήτων του μαθητικού πληθυσμού, επιτυγχάνονται τρείς στόχοι:

α) Χρήση του πλασματικού μέσου όρου από τους εκάστοτε Κυβερνώντες,, όποτε το κρίνουν αναγκαίο, για να επιβάλλουν τις πολιτικές τους στα θέματα της Παιδείας,

β) Υπόσκαψη και διαπόμπευση των εκπαιδευτικών

γ) Ασέβεια προς τους μαθητές που αγωνίζονται να πετύχουν στους στόχους τους

«Διερωτούμαστε, όμως, βάσει ποιας λογικής η Αν. Κυβερνητική Εκπρόσωπος συσχετίζει τις επιδόσεις των μαθητών με τις ετσιθελικές και αυταρχικές αποφάσεις της Κυβέρνησης. Δεν έχει αντιληφθεί ότι οι λογιστικές αλχημείες που επέβαλε το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με μαθησιακές επιδόσεις ή αναλυτικά προγράμματα ή Ωρολόγιο Πρόγραμμα; Δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι η πολεμική αυτή στρέφεται κατά του Δημόσιου Σχολείου, των θεσμοθετημένων δημοκρατικών διαδικασίων,  των εκπαιδευτικών αλλά και τον μη επαναδιορισμό 150 συμβασιούχων εκπαιδευτικών; »     

  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΟΕΛΜΕΚ)

16 Σεπτεμβρίου 2018

Permanent link to this article: https://www.dh-ki.com/?p=1903