Καλούμε το ΥΠΠΑΝ να αποσύρει την εισήγηση του για διαφορετικό ωράριο λειτουργίας στα Γυμνάσια και στα Λύκεια

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΔΗΚΙ -ΟΕΛΜΕΚ) εκφράζει την κάθετη διαφωνία της με την εισήγηση του ΥΠΠΑΝ για διαφορετικό ωράριο λειτουργίας στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν λεωφορεία να μεταφέρουν λιγότερους μαθητές. 

Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών, θεωρεί ότι η εισήγηση αυτή το μόνο που θα αποφέρει είναι αναστάτωση και δυσλειτουργία των σχολικών μονάδων, προβλήματα σε εκπαιδευτικούς που είναι μοιρασμένοι σε Γυμνάσια και Λύκεια, προβλήματα σε εκπαιδευτικούς που παρακολουθούν το πρόγραμμα Εκπαιδευτικής κατάρτισης,  περιορισμός στις απογευματινές δραστηριότητες των μαθητών (αθλητικές,  καλλιτεχνικές κ.λπ.), προβλήματα στους γονείς που μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. 

Η προτεινόμενη αλλαγή, σύμφωνα με το ΥΠΠΑΝ, θα είναι διαρκείας δύο εβδομάδων. Δηλαδή, με βάση την εισήγηση αυτή, κάθε δύο εβδομάδες τα Λύκεια θα αλλάζουν ωράριο, θα αναστατώνονται χιλιάδες μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, θα αλλάζουν σχολικά προγράμματα, επειδή δεν υπάρχουν δήθεν λεωφορεία για τη μεταφορά λιγότερων μαθητών. 

Επιτέλους κάποιοι πρέπει να δείξουν και λίγη σοβαρότητα και υπευθυνότητα σ’ αυτό το δύσμοιρο κράτος. Τα σχολεία, οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί δεν είναι παιχνίδι κανενός. 

Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ Κίνηση Καθηγητών, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας όπως απορρίψει την εισήγηση ως μη εφαρμόσιμη και να προβεί στη πιο απλή και εύκολη λύση δρομολογώντας περισσότερα λεωφορεία για τη μεταφορά των μαθητών στις σχολικές τους μονάδες, χωρίς να προκαλεί τόση  αναστάτωση στις σχολικές μονάδες, το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους μαθητές και τους γονείς.

Permanent link to this article: https://www.dh-ki.com/?p=2175

Απαράδεκτη η ενέργεια της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής

«Να οδηγήσει στην Ολομέλεια  της Βουλής τροπολογία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση χωρίς διάλογο»

Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της, κατακρίνει αλλά και καταδικάζει τον τρόπο που ενήργησε η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η οποία κατά τρόπο απαράδεκτο οδήγησε στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 18.9.2020, την πρόταση του ΥΠΠΑΝ για τροπολογίες στους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης και Δημοτικής (Δημοτικής, Προδημοτικής, Ειδικής) Εκπαίδευσης, οι οποίες περιλαμβάνουν και τον ορισμό του όρου  «εξ αποστάσεως  εκπαίδευση»,  χωρίς  την ύπαρξη ουσιαστικού  διάλογου, με  τους εμπλεκόμενους φορείς, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού στη Βουλή.

Έστω και αν στον ορισμό του όρου «εξ αποστάσεως εκπαίδευση», όπως αυτός έχει ψηφιστεί, δεν γίνεται αναφορά στην τοποθέτηση καμερών εντός των αιθουσών διδασκαλίας και ούτε έχει ορισθεί ο τρόπος και ο χρόνος της όποιας αναμετάδοσης, η ΔΗ.ΚΙ Καθηγητών διαμηνύει  προς το  ΥΠΠΑΝ και τη  Βουλή πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί  καθ΄ οιονδήποτε τρόπο ( π.χ. τοποθέτηση καμερών εντός των αιθουσών διδασκαλίας) παραβίαση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως εξάλλου προνοεί  ο «Κανονισμός  (ΕΕ) 2016/679» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος υπερισχύει κάθε εθνικής νομοθεσίας, για το θεμελιώδες δικαίωμα της προστασίας των φυσικών προσώπων.

Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), πέραν του γεγονότος ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη ρύθμιση αυτή, η οποία συνιστά καθαρή παραβίαση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα,  θεωρεί, επίσης, ότι η εφαρμογή του υβριδικού αυτού μοντέλου (ταυτόχρονη μετάδοση μαθήματος), το οποίο για κάποιους θεωρείται πανάκεια για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το μόνο που θα επιτύχει είναι να πλήξει όλους τους μαθητές και να υποβαθμίσει το εκπαιδευτικό έργο.

Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ),  καλεί  την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, να διαφυλάξει με κάθε τρόπο τα δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών, αφού η όποια ρύθμιση, όπως αναφέρει ο νέος τροποποιητικός Κανονισμός 6Α όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων καθώς και η προβλεπόμενη Έκθεση Αντικτύπου, θα προκύψει μετά από διαβούλευση με την Επίτροπο.

Τέλοςη ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), καλεί τις τρείς Εκπαιδευτικές Οργανώσεις να συνεχίσουν τον αγώνα τους για προστασία της ιδωτικότητας εκπαιδευτικών και μαθητών και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για εγγραφή του θέματος στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ώστε να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος με στόχο μια λύση που θα είναι αποδεκτή από όλους, προς όφελος των μαθητών και του εκπαιδευτικού έργου».

Permanent link to this article: https://www.dh-ki.com/?p=2172

Ο εξευτελισμός των σχολικών συνεργατών της ΟΑΠ

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΑΤΣΑ*

Περί εξευτελισμού ο λόγος, όταν άνθρωποι επιστήμονες, που επιτελούν ένα τεράστιο έργο στην Παιδεία του τόπου,  αμείβονται με μισθό πείνας. Πρόκειται για τους σχολικούς συνεργάτες της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ) οι οποίοι  καθημερινά δίνουν τη δική τους μάχη στις σχολικές μονάδες  αντιμετωπίζοντας ίσως  τις πιο δύσκολες, αλλά και ιδιαίτερες συμπεριφορές μαθητών.

Μαθητές με αποκλίνουσες συμπεριφορές αγκαλιάζονται πραγματικά από τους σχολικούς συνεργάτες και ο στόχος είναι μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων να ενταχθούν ομαλά στο σχολικό περιβάλλον. Πολλές φορές, μαθητές με κοινωνικοσυναισθηματικές δυσκολίες, αλλά και με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ως διέξοδο επιλέγουν την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Εδώ λοιπόν μπορώ να επιβεβαιώσω από την εμπειρία μου ως Καθηγητής σε αρκετά σχολεία, τις μαρτυρίες αρκετών μαθητών που δήλωναν την ευγνωμοσύνη τους στους σχολικούς συνεργάτες γιατί είχαν καταφέρει με τη συνεργασία και τη βοήθεια τους να ξεφύγουν από τον δρόμο των ναρκωτικών και να ενταχθούν στην κοινωνία χωρίς εξαρτήσεις. Περεταίρω, πολλοί μαθητές  εκεί που τους είχε ξεχάσει το σύστημα, κατάφεραν και πάλι με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των πιο πάνω, να εγγραφούν και να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια εκπληρώνοντας τα όνειρα τους.  

Ποια όμως είναι τα οικονομικά κίνητρα αυτών των ανθρώπων, τη στιγμή που οι απολαβές τους ανέρχονται στο εξευτελιστικό ποσό των τεσσάρων (4) ευρώ την ώρα. Επιπρόσθετα, κατατάσσονται από το Κράτος στην ομάδα των αυτοτελώς εργαζομένων, επομένως αναγκάζονται να καταβάλλουν οι ίδιοι τις εισφορές τους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Πέραν της αφοσίωσης λοιπόν και της αγάπης που δείχνουν καθημερινά στους μαθητές  τους, πρέπει να μπορούν και οι ίδιοι να ικανοποιήσουν τις οικονομικές τους ανάγκες και να  συντηρήσουν τις δικές τους οικογένειες.

Δυστυχώς όμως παρατηρούμε το φαινόμενο, κάθε χρόνο μη έχοντας άλλη επιλογή, αρκετοί αξιόλογοι σχολικοί συνεργάτες  να εγκαταλείπουν την εργασία τους ένεκα της πολύ χαμηλής αμοιβής. Αυτό βέβαια έχει αντίχτυπο στους μαθητές  γιατί πολλές φορές τα συγκεκριμένα προγράμματα παραμένουν στάσιμα ή ελλιπή και ο μεγάλος στόχος της επανένταξης να μην μπορεί να υλοποιηθεί.

Το Κράτος πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του και όλοι οι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι επενδύοντας στην Παιδεία  αποκομίζεις πολλά μακροπρόθεσμα οφέλη.

Καλούμε λοιπόν όλους τους αρμόδιους φορείς Υπουργείο Παιδείας, κόμματα, βουλευτές, εκπαιδευτικές οργανώσεις και οργανωμένους γονείς, για το καλώς νοούμενο συμφέρον της Παιδείας, να πράξουν  τα αυτονόητα και να αποκαταστήσουν την αδικία και τον εξευτελισμό που υφίστανται  οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι.

*Αντιπρόεδρος ΔΗΚΙ Καθηγητών – Πρόεδρος του Προσφυγικού Γραφείου της ΟΕΛΜΕΚ

Πηγή: paideia news

5/9/20

Permanent link to this article: https://www.dh-ki.com/?p=2169

Κ. Χατζησάββας: Συμφωνίες και εκκρεμότητες στον διάλογο ΟΕΛΜΕΚ – ΥΠΠΑΝ

Με γραπτή δήλωσή του, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας αναφέρεται στις μέχρι σήμερα συναντήσεις της Οργάνωσης που με τον Υπουργό Παιδείας και σημειώνει ότι «αρκετά εκπαιδευτικά ζητήματα που θέσαμε στον Υπουργό παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα».

Αναλυτικά ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ αναφέρεται σε 10 σημεία συμφωνίες και εκκρεμότητες της οργάνωσης με τον ΥΠΠΑΝ:  

«Εκείνο το οποίο θα ήθελα να πω είναι ότι με τον Υπουργό Παιδείας συζητήσαμε αρκετά σημαντικά εκπαιδευτικά ζητήματα, ζητήματα που έχουν σχέση με τον Προγραμματισμό για την νέα σχολική χρονιά, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με την εργασιακή ασφάλεια, για την οποία ως ΟΕΛΜΕΚ δίνουμε μεγάλη σημασία, αφού ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να αισθάνεται αυτή την ασφάλεια στο χώρο που εργάζεται.

Σε γενικές γραμμές, από τις συναντήσεις που είχαμε με τον Υπουργό Παιδείας στις 9 Ιουλίου 2020, αλλά και στις 29.6.2020, προέκυψαν, μεταξύ άλλων, τα πιο κάτω. Εκείνο που έχει σημασία για μας, ως ΟΕΛΜΕΚ, είναι να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει μαζί μας ο Υπουργός Παιδείας. Σίγουρα αρκετά εκπαιδευτικά ζητήματα που θέσαμε στον Υπουργό παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα.

Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι ως η κατεξοχήν  συνδικαλιστική προτεραιότητα, για την ΟΕΛΜΕΚ, παραμένει η επίλυση του συνταξιοδοτικού ζητήματος, ενώ ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει όλους πολύ σύντομα είναι οι στρεβλώσεις του Καταλόγου Διορισίμων, που αποβαίνουν σε βάρος των εκπαιδευτικών.

1)   Κανονισμοί τοποθετήσεων/μετακινήσεων  και για τους Διευθυντές 

Αποδοχή του αιτήματος της ΟΕΛΜΕΚ και συμφωνία με τον Υπουργό Παιδείας για δημιουργία Κανονισμών μετακινήσεων/τοποθετήσεων και για τους Διευθυντές. Με την εφαρμογή των Κανονισμών θα αποφεύγονται όλες οι αδικίες και κάθε μορφή εξωτερικής παρέμβασης στις τοποθετήσεις των Διευθυντών.   

2)   Δημιουργία Δευτεροβάθμιου Σώματος για εξέταση των ενστάσεων των αξιολογήσεων των εκπαιδευτικών

Ο Υπουργός Παιδείας αποδέχτηκε το μακροχρόνιο αυτό αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ και συμφώνησε με τη θέση μας, για δημιουργία ανεξάρτητου Δευτεροβάθμιου Σώματος, για εξέταση των ενστάσεων των εκπαιδευτικών για τις αξιολογήσεις τους. Η ΟΕΛΜΕΚ αναμένει πρόσκληση από ΥΠΠΑΝ για άμεση έναρξη διαλόγου.

3)  Τάξεις υποδοχής για μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία

Ο Υπουργός Παιδείας υιοθέτησε τους προβληματισμούς της ΟΕΛΜΕΚ για το μη αποτελεσματικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο Γυμνασιακό Κύκλο, για τους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία. Δεσμεύτηκε στην ετοιμασία πρότασης, με βάση και τις εισηγήσεις της ΟΕΛΜΕΚ, για βελτίωση του προγράμματος, ώστε οι μαθητές προτού τοποθετούνται στις κανονικές αίθουσες διδασκαλίας να γνωρίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό την ελληνική γλώσσα.

4)   Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών

Εντός της επόμενης τριετίας θα υπάρξει σταδιακή μείωση των αποσπασμένων κατά 50%. Σήμερα ο αριθμός των αποσπασμένων ανέρχεται στους 305. (Ο Υπουργός δεν δέχθηκε το αίτημά της ΟΕΛΜΕΚ, για νομοθετική ρύθμιση των κριτηρίων απόσπασης).  

5)   Στελέχωση Σχολείων/ Προγραμματισμός

  • Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα ανακοινωθούν νέες μεταθέσεις/τοποθετήσεις.
  • Μέχρι τις 20-22  Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι Μόνιμοι επί δοκιμασία Καθηγητές ( ενδέχεται η ανακοίνωση για τους Μόνιμους Επί Δοκιμασία να γίνει ενωρίτερα.
  • Μέχρι τις 30 Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι έκτακτοι/συμβασιούχοι Καθηγητές (Δεν αποκλείεται η ανακοίνωση να γίνει πριν τις 30 Ιουλίου, αφού το ΥΠΠΑΝ έχει ήδη αποστείλει τις ανάγκες στην ΕΕΥ).
  • Μέχρι τις 15 Αυγούστου 2020, αναμένεται η πλήρωση των κενών θέσεων των Διευθυντών και η τοποθέτησή τους σε εκείνα τα Σχολεία, που δεν έχουν τοποθετηθεί Διευθυντές/τριες.
  • Για την ανάθεση καθηκόντων απλών Καθηγητών σε Β.Δ., εκεί όπου παρατηρείται έλλειψη σε Β.Δ.,  θα παραχωρούνται δύο διδακτικές περίοδοι.

6)  Πίστωση διδακτικών περιόδων, λόγω εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας

Το αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ για μείωση των διδακτικών περιόδων στο διδακτικό ωράριο των καθηγητών που έχουν διοριστεί από τον Κατάλογο Διορισίμων (μετά το 2018), λόγω εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας, έχει ικανοποιηθεί. Οι επηρεαζόμενοι καθηγητές θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα επαρχιακά γραφεία του ΥΠΠΑΝ, για διευθέτηση του διδακτικού τους ωραρίου.

7)   Επιμόρφωση των προαχθέντων Βοηθών Διευθυντών για τη σχολική χρονιά 2020-2021

Ο Υπουργός Παιδείας μας έχει διαβεβαιώσει ότι η επιμόρφωση των Βοηθών Διευθυντών, που μέχρι σήμερα, δεν έτυχαν επιμόρφωσης μετά την προαγωγή τους, θα συνεχιστεί και κατά τη νέα σχολική χρονιά. Η ΟΕΛΜΕΚ ζήτησε να ενημερωθούν, άμεσα, όσοι θα κληθούν για επιμόρφωση, με βάση τη χρονιά που έχουν προαχθεί.

8)  Καθηγητές Σχεδιασμού & Τεχνολογίας που βρίσκονται στον Κατάλογο Διορισίμων

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε την τελευταία στιγμή και τέθηκε ενώπιον του Υπουργού είναι αυτό στο οποίο η Νομοθεσία δεν επιτρέπει στους Καθηγητές  Σχεδιασμού/τεχνολογίας, που δεν έχουν παρακολουθήσει συγκεκριμένα μαθήματα  που προσφέρει το ΥΠΠΑΝ, να υποβάλουν αίτηση για διορισμό με σύμβαση. Πρόκειται για μία μεγάλη αδικία αφού οι εκπαιδευτικοί αυτοί, οι παρακάθησαν σε εξετάσεις, δεν φέρουν καμία ευθύνη για το πρόβλημα αυτό. Τα απαιτούμενα μαθήματα δεν έγιναν λόγω της πανδημίας.Ο Υπουργός ανέφερε ότι επικοινώνησε με την ΕΕΥ και ότι το πρόβλημα αυτό προσκρούει στα σχέδια υπηρεσίας (Νομοθεσία). Θέλω να καλέσω, ξανά, τον Υπουργό Παιδείας να παρέμβει για επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος, για το οποίο δεν φέρουν καμία ευθύνη οι επηρεαζόμενοι εκπαιδευτικοί

9)  Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης

Η ΟΕΛΜΕΚ έθεσε στον Υπουργό διάφορα προβλήματα που προκύπτουν από το Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (Π.Π.Κ.). Ζήτησε από τον Υπουργό Παιδεία, μεταξύ άλλων, την παρέμβασή του, ώστε η διδασκαλία των μαθημάτων για τους εκπαιδευτικούς εκείνους που θα παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα την ερχόμενη σχολική χρονιά και έχουν έδρα τους τη Λεμεσό και την Πάφο, να γίνεται στη Λεμεσό και όχι στη Λευκωσία.

10) Λειτουργία Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης (Ο.Α.Π.) / Στελέχωση

     Θα προσληφθούν και για τη νέα σχολική χρονιά συνεργάτες, για την υλοποίηση των προγραμμάτων της Ο.Α.Π. Συνεχίζει όμως να υφίσταται το πρόβλημα με τη χαμηλή μισθοδοσία τους».

Πηγή: paideia news

Permanent link to this article: https://www.dh-ki.com/?p=2166

Σύσκεψη ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ στο Υπ. Οικονομικών για το συνταξιοδοτικό

Με γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας ενημερώνει ότι:

 «Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020, η ώρα 11:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του Γενικού Διευθυντή του Υπ. Οικονομικών και των εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ. Θέμα συζήτησης θα είναι το συνταξιοδοτικό που αφορά τους εκπαιδευτικούς (και γενικά τους κρατικούς υπαλλήλους), οι οποίοι μονιμοποιούνται μετά την 1.10.2011 και δεν είναι ενταγμένοι σε κανένα συνταξιοδοτικό σχέδιο. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων προς τον Υπουργό Οικονομικών, στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών που καταβάλλουμε για επίλυση του μακροχρόνιου αυτού προβλήματος».

Πηγή: paideia news

Permanent link to this article: https://www.dh-ki.com/?p=2163