Υπερβολική, ατεκμηρίωτη και εξαιρετικά προκλητική και προσβλητική η δήλωση του Πρύτανη

 

43102719
Η Δημοκρατική Κίνηση Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ)  θεωρεί τη δήλωση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου ότι  «καταρρέει η Μέση Εκπαίδευση»  ως  εξαιρετικά εξτρεμιστική και πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι πίσω από την ατεκμηρίωτη κινδυνολογία του, υποκρύπτεται η διακαής επιθυμία του για εισδοχή των μαθητών των Ιδιωτικών Σχολείων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, χωρίς τη διαδικασία των Παγκύπριων Εξετάσεων, όπως ισχύει για τους μαθητές του Δημόσιου Σχολείου.
Η ΔΗΚΙ Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ) και οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πολύ καλά, εδώ και χρόνια, ότι το Δημόσιο Σχολείο έχει ανάγκη από ποιοτικές αλλαγές, που θα το οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση και απορρίπτει κατηγορηματικά την αβίαστη και προκλητική δήλωση κ. Χριστοφίδη, που προσβάλλει κατά απαράδεκτο  τρόπο εκπαιδευτικούς και μαθητές.  Οι εισηγήσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου για βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αλλά και πολλές άλλες (που ακόμη δεν έχει ανακαλύψει), έχουν υποβληθεί πολλάκις από τους εκπαιδευτικούς στους εκάστοτε Υπουργούς Παιδείας, όχι σήμερα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς την αναμενόμενη  ανταπόκριση.
Η ΔΗΚΙ Καθηγητών πληροφορεί τον κ. Χριστοφίδη ότι οι πλείστοι των τελειόφοιτων του Δημοσίου Σχολείου διαπρέπουν στα καλύτερα Πανεπιστήμια του Κόσμου και ας διερωτηθεί ο ίδιος γιατί οι καλύτεροι δεν επιλέγουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Γνωστοποιεί, επίσης, στον κ. Χριστοφίδη, ότι το Δημόσιο Σχολείο προσφέρει γενική και ανθρωπιστική μόρφωση σε συνδυασμό με μερική εξειδίκευση και όχι πλήρη εξειδίκευση, την οποία οφείλουν να προσφέρουν τα Πανεπιστημιακά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Πληροφορούμε, επίσης, τον κύριο Πρύτανη, ο οποίος αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών,  ότι από το 1999 μέχρι το 2008 οι καθηγητές επιμορφώνονταν  από πλειάδα Πανεπιστημιακών (Πασιαρδής , Κουτσελίνη , Γαγάτσης  κ.α.), ενώ από το 2008 μέχρι σήμερα  η επιμόρφωση ανήκει αποκλειστικά  στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. 
 Η ΔΗΚΙ Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ)  καυστηριάζει παράλληλα τοποθετήσεις έστω και μεμονωμένων Βουλευτών που παρουσιάζονται ως «ειδικοί» σε θέματα Παιδείας και παρελαύνουν σε τηλεοπτικά κανάλια για να υποβάλουν τις «σωτήριες » λύσεις τους για την Παιδεία μας , χωρίς να κατέχουν τα στοιχειώδη για την εκπαιδευτική διαδικασία. Εισηγήσεις μαργαριτάρια, από συγκεκριμένο Βουλευτή, ο οποίος θεωρεί το  Διαδραστικό Πίνακα ως τη «σωτηρία» του Δημόσιου Σχολείου, καταδεικνύουν την επιπολαιότητα με την οποία κάποιοι αυτόκλητοι ειδικοί  αντιμετωπίζουν τα θέματα της Δημόσιας Παιδείας.
Η ΔΗΚΙ Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ)  υπενθυμίζει , σε όσους δεν το γνωρίζουν, ότι το πολύ σοβαρό  πρόβλημα της δυσλειτουργίας των Λυκείων, στο οποίον αναφέρεται ο Πρύτανης-φαίνεται ότι  σήμερα το ανακάλυψε- υφίσταται εδώ και 15 χρόνια (από το 2000) ως αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων  του τότε Υπουργού Παιδείας. Συγκεκριμένα ο τότε Υπουργός Παιδείας επέβαλε τη σημερινή μορφή του δήθεν Ενιαίου Λυκείου με ανεξέλεγκτο συνδυασμό μαθημάτων και κατά συνέπεια την προδιαγεγραμμένη, δυστυχώς, με μαθηματική ακρίβεια,  αποτυχία. 
Η ΔΗΚΙ Καθηγητών καλεί τον Υπουργό Παιδείας να λάβει σοβαρά υπ΄όψιν τις ειλικρινείς και υπεύθυνες εισηγήσεις αυτών που κατέχουν και έχουν ως μοναδική έγνοια την αναβάθμιση της  Παιδείας  μας  και να μην παρασυρθεί από πολιτικές που υποκρύβουν προσωπικά συμφέροντα και στοχεύσεις,  που θα οδηγήσουν το Δημόσιο Σχολείο σε οπισθοδρόμηση.
                                                                                  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΟΕΛΜΕΚ)      31.1.2015