Μέχρι 18 εβδομάδες η Γονική Άδεια. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί. Η αίτηση

υπουργείο_παιδείας_Κύπρου

Με εγκύκλιο τους οι Διευθύνσεις Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ενημερώνει τα εξής αναφορικά με τη γονική άδεια:

  «Σύμφωνα με τον περί Γονικής Άδειας και Άδειας για Λόγους Ανωτέρας Βίας Νόμο του 2012 κάθε γονέας εργοδοτούμενος, άντρας ή γυναίκα, δικαιούται να λάβει συνολική γονική άδεια χωρίς απολαβές μέχρι δεκαοκτώ (18) εβδομάδες με σκοπό τη φροντίδα και ανατροφή του κάθε παιδιού του μέχρι τη συμπλήρωση του ογδόου (8ου) έτους της ηλικίας του. Στις περιπτώσεις χήρων γονέων η χρονική διάρκεια της άδειας αυξάνεται σε εικοσιτρείς (23) εβδομάδες. Η γονική άδεια μπορεί να λαμβάνεται με ελάχιστη διάρκεια μιας (1) εβδομάδας και μέγιστη διάρκεια πέντε (5) εβδομάδων, ανά ημερολογιακό έτος, στις περιπτώσεις ενός ή δύο παιδιών, ή επτά (7) εβδομάδων για τρία ή περισσότερα παιδιά.

  1. 2.  Για διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων για παραχώρηση γονικής άδειας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εισάγει το συνημμένο έντυπο αίτησης, το οποίο θα συμπληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί λειτουργοί και υποβάλλουν απευθείας στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (Αρ. Φαξ. 22-305118).
  2. 3.  Σημειώνεται ότι, με βάση το εδάφιο (1) του άρθρου 11 του πιο πάνω Νόμου, θα πρέπει ο εργοδοτούμενος, οπωσδήποτε, μέσα σε περίοδο τριών μηνών από τη λήξη της πιο πάνω άδειάς να ενημερώνει σχετικά το Διευθυντή των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τη συμπλήρωση συγκεκριμένου εντύπου.
  3. 4.   Στη συνέχεια θα πρέπει να ενημερώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σχετικά με την απάντηση του Διευθυντή Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε η περίοδος απουσίας του για γονική άδεια χωρίς απολαβές, να του λογισθεί ως άδεια απουσίας χωρίς απολαβές για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Σε περίπτωση μη ενημέρωσής ή απόρριψης του αιτήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η απουσία αυτή θα μετατρέπεται σε άδεια απουσίας χωρίς απολαβές όχι για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
  4. 5.  Παρακαλώ όπως για τα πιο πάνω ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί που υπηρετούν στο σχολείο σας».