Υπόμνημα θέσεων της ΔΗΚΙ Καθηγητών ενόψει της σχολικής χρονιάς 2014-2015 προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή

Σήμερα 22/8/14, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΔΗ.ΚΙ καθηγητών με τον Υπουργό Παιδείας και πολιτισμού, κ. Κώστα Καδή. Η συνάντηση κράτησε δύο περίπου ώρες, μέσα σε φιλικό κλίμα όπου συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα που αφορούν την παιδεία, όπως και διάφορα άλλα προβλήματα που εντοπίζονται στα σχολεία.
Παραθέτουμε πιο κάτω τις θέσεις της ΔΗ.ΚΙ καθηγητών που συζητήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας.

Υπόμνημα θέσεων της ΔΗΚΙ Καθηγητών ενόψει της σχολικής χρονιάς 2014-2015 προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή

1. Παιδεία-Οικονομική Κρίση: Δε θα πρέπει να τεθεί ξανά θέμα αύξησης του διδακτικού χρόνου των Εκπαιδευτικών ή να αφήνεται να αιωρείται οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση των μαθητών ανά τάξη ή να γίνουν περικοπές κονδυλίων, που θα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στελέχωσης των Γυμνασίων και Λυκείων. Θεωρούμε, ότι τέτοιου είδους πολιτικές αποτελούν διακανονισμούς, που πλήττουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και καθιστούν τoν Εκπαιδευτικό αδύνατο να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη παραβατικότητα και τα κοινωνικά προβλήματα, που επιπλέον αναφύονται με την επιδείνωση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

2. Πειθαρχία-Ευπρεπής εμφάνιση των μαθητών/τριών: Το Υ.Π.Π. να διακηρύξει την αποφασιστικότητά του για στήριξη και αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι Γενικοί Κανονισμοί και οι Εσωτερικοί Κανονισμοί, που σχετίζονται με την πειθαρχία και την ευπρεπή εμφάνιση των μαθητών/τριών, θα πρέπει να εφαρμόζονται πιστά. Το Υ.Π.Π. πρέπει, επιτέλους, να αγγίξει το πρόβλημα των μαθητών/τριών, που παρουσιάζουν σε πολύ σοβαρό βαθμό αποκλίνουσες συμπεριφορές. Λύση στο πρόβλημα πιστεύουμε, ότι θα δώσει η δημιουργία των Κέντρων Εναλλακτικής Εκπαίδευσης (Πολυθεματικά Κέντρα). Επίσης, το Υ.Π.Π. οφείλει να κατευθύνει τους μαθητές με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες (μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες) προς την Επαγγελματική και Τεχνική Εκπαίδευση. Πιστεύουμε ότι η ωφέλεια στον γνωσιολογικό τομέα για τους μαθητές αυτούς από τη θητεία τους στο Λύκειο είναι σχεδόν μηδαμινή.

3. Μειώσεις εκπαιδευτικού προσωπικού: Οι οποιεσδήποτε διαρθρωτικές αλλαγές γίνονται από το Υ.Π.Π. και σχετίζονται με το εκπαιδευτικό προσωπικό, θα πρέπει να γίνονται προγραμματισμένα και σε βάθος χρόνου, σε συνδυασμό με τις αφυπηρετήσεις, έτσι, ώστε οι διορισμένοι Συμβασιούχοι/ Έκτακτοι Εκπαιδευτικοί να μη χάνουν την εργασία τους.

4. Επαναδιορισμός όλων των Συμβασιούχων/ Εκτάκτων καθηγητών. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και απογοήτευσή μας για τον περιορισμένο αριθμό των Συμβασιούχων/Εκτάκτων καθηγητών, που κλήθηκαν για διορισμό (408) από την 1.9.2014, με αποτέλεσμα 119 περίπου συνάδελφοι, που δίδασκαν πέρσι στο Δημόσιο Σχολείο, να κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Οφείλουμε, επίσης, να αναφέρουμε ότι άλλοι 150 περίπου συνάδελφοι, που δίδασκαν τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, δεν έχουν επαναδιοριστεί και δυστυχώς παραμένουν μέχρι σήμερα άνεργοι. Σημειώνεται ότι για τον επαναδιορισμό των Συμβασιούχων/Εκτάκτων καθηγητών όλοι οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί καταβάλλουν εισφορά (0,8-2%), την οποία κάποιοι ήδη μετέτρεψαν σε μόνιμη! Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ) καλεί τον Υπουργό Παιδείας να προχωρήσει στην υλοποίηση συγκεκριμένων- διαχρονικών εισηγήσεων της ΟΕΛΜΕΚ, που στοχεύουν στην αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου και οι οποίες θα έχουν, παράλληλα, ως αποτέλεσμα τον επαναδιορισμό όλων των Συμβασιούχων/Εκτάκτων καθηγητών, που απασχολούνταν στο Δημόσιο Σχολείο τις προηγούμενες χρονιές.

5. Νέο σύστημα διορισμού: Ένα νέο σύστημα διορισμού θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας με τη συμμετοχή των άμεσα επηρεαζομένων, δηλαδή, των εκπαιδευτικών και των συνδικαλιστικών τους οργάνων, και όχι μονομερών αποφάσεων, που θα θυματοποιούν μη μόνιμους συναδέλφους, που απασχολούνται ή και απασχολούνταν στο Δημόσιο Σχολείο. Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών υπογραμμίζει, ότι προ της εφαρμογής οποιουδήποτε νέου συστήματος διορισμού, θα πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθούν οι διορισμοί των συναδέλφων, που παρακολούθησαν το Π.Π.Κ. ( είτε εργάζονται είτε εργάστηκαν στο παρελθόν στο δημόσιο σχολείο είτε δεν κλήθηκαν ακόμη να εργαστούν) καθώς, επίσης, και των συναδέλφων, που εργάζονται ή εργάστηκαν με το καθεστώς του έκτακτου ή του αντικαταστάτη και θα έχουν συμπληρώσει υπηρεσία στο Δημόσιο Σχολείο ένα πλήρες εκπαιδευτικό έτος μέχρι την ημερομηνία έναρξης του νέου συστήματος διορισμού. Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών θεωρεί ότι οι πιο πάνω συνάδελφοι θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα ξεχωριστό κατάλογο και ο νέος τρόπος διορισμού να αρχίσει μετά την εξάντληση του καταλόγου αυτού σε κάθε ειδικότητα ξεχωριστά. Οι καθηγητές, που εργάζονται με το καθεστώς του έκτακτου/αντικαταστάτη, θα πρέπει να παρακολουθήσουν παιδαγωγικά μαθήματα στη βάση του Προγράμματος Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης.

6. Νέα Αναλυτικά Προγράμματα (Ν.Α.Π.)-Αξιολόγηση: Το Υ.Π.Π. πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη την αξιολόγηση της Επιστημονικής Επιτροπής για τα Ν.Α.Π.. Η ΔΗ.ΚΙ. από την έναρξη της εφαρμογής των Ν.Α.Π. απαιτούσε την αξιολόγησή τους στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς. Πιο σημαντικές αδυναμίες των Ν.Α.Π. είναι οι εξής :
1) Τα Ν.Α.Π., στα οποία φαίνεται ότι η ύλη αυξήθηκε-στα πλείστα τουλάχιστον μαθήματα-, εφαρμόζονται στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα, το οποίο προϋπήρχε, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να τρέχουν, για να καλύψουν την ύλη (και οι μαθητές τα ιδιωτικά φροντιστήρια). Όφειλαν οι τότε αρμόδιοι να καταλήξουν πρώτα στην τελική μορφή του Ωρολογίου Προγράμματος και μετά να προχωρήσουν στη διαμόρφωση των Ν.Α.Π..Κατά συνέπεια θα πρέπει είτε να αφαιρεθούν κεφάλαια είτε να διαφοροποιηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, όπου αυτό επιβάλλεται.
2) Σε αρκετά μαθήματα στις μικρότερες τάξεις η ύλη εμπλουτίστηκε με δύσκολα θέματα, με αποτέλεσμα οι μαθητές να δυσκολεύονται να τα κατανοήσουν. Τέτοια θέματα, που αποδεδειγμένα είναι δυσκολονόητα για τους μαθητές μιας μικρής τάξης, πρέπει να διδαχθούν σε μεγαλύτερη τάξη.
Γενικά πρέπει να γίνουν τάχιστα διορθωτικές κινήσεις, αφού βεβαίως ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι απόψεις των διδασκόντων καθηγητών.

7. Δημιουργία Δευτεροβάθμιου Σώματος για την αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών
Η δημιουργία Δευτεροβάθμιου Σώματος για εξέταση των ενστάσεων όσον αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, το οποίο περιλαμβάνεται στο προτεινόμενο σχέδιο αξιολόγησης του Υ.Π.Π., να προωθηθεί τάχιστα για νομοθετική ρύθμιση. Είναι αντιδεοντολογικό και αναχρονιστικό να εξετάζεται η ένσταση ενός εκπαιδευτικού για την αξιολόγησή του, από το ίδιο σώμα που τον αξιολόγησε την πρώτη φορά.

8. Προγράμματα/Δέσμες στο Λύκειο: Απαιτείται το συντομότερο δυνατό η δημιουργία περιορισμένου αριθμού προγραμμάτων/δεσμών για τη Β΄ και Γ΄ τάξη Λυκείου. Περαιτέρω συνέχιση του σημερινού τρόπου λειτουργίας του Λυκείου (απεριόριστοι συνδυασμοί), δεν εξυπηρετεί το Δημόσιο Σχολείο. Υπάρχουν προτάσεις, που δόθηκαν από το Υ.Π.Π. τις προηγούμενες χρονιές, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για διάλογο, που θα οδηγήσει σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

9. Τετράμηνα : Θέση της ΔΗ.ΚΙ. είναι, ότι η εξεταστέα ύλη πρέπει να κατανεμηθεί εξίσου στα δύο τετράμηνα. Με την εισαγωγή των ενδιάμεσων εξετάσεων (χειμερινή εξεταστική περίοδος) οι μαθητές θα διευκολυνθούν σε μεγάλο βαθμό, αφού στο τέλος της σχολικής χρονιάς δε θα έχουν να εξεταστούν σε ολόκληρη τη εξεταστέα ύλη.

10. A΄ Τάξη Λυκείου: To «Eνιαίο» Λύκειο έχει δημιουργήσει μεγάλο χάσμα μεταξύ της Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου. Ως εκ τούτου η μερική εξειδίκευση στην Α΄ τάξη Λυκείου (π.χ. δύο μαθημάτων ) θεωρείται πλέον αδήριτη ανάγκη. Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει σημαντικά τους μαθητές για σίγουρες και οριστικές αποφάσεις στην επιλογή των μαθημάτων στη Β΄Λυκείου.

11. Βαθμολογία Γυμνασιακού Κύκλου. Ο σημερινός τρόπος βαθμολογίας στο Γυμνάσιο είναι ισοπεδωτικός και επενεργεί σε βάρος όλων των μαθητών/τριών. Γι’ αυτό η βαθμολογία θα πρέπει να μετατραπεί από αλφαβητική σε αριθμητική.

12. Πιλοτικό Πρόγραμμα 80λέπτων σε 4 Γυμνάσια. Το πρόγραμμα αυτό, που εφαρμόστηκε τη σχολική χρονιά 2012-2013, ήταν πρόταση της ΔΗ.ΚΙ. με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα τύγχανε αξιολόγησης και αναλόγως των συμπερασμάτων θα λαμβάνονταν και οι ανάλογες αποφάσεις. Θέση της ΔΗ.ΚΙ. είναι ότι τα 80λεπτα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε εκείνα τα μαθήματα, που αποδεδειγμένα προσφέρονται για συνεχή 80λεπτη διδασκαλία.

13. Αλλόγλωσσοι μαθητές : Οι αλλόγλωσσοι μαθητές/τριες, οι οποίοι δεν κατέχουν την Ελληνική γλώσσα δε θα πρέπει να εγγράφονται στο Δημόσιο Σχολείο. Απαραίτητη προϋπόθεση εγγραφής τους θα πρέπει να είναι η κατοχή πιστοποιητικού ικανοποιητικής γνώσης της ελληνικής γλώσσας. Το Υ.Π.Π. οφείλει να δημιουργήσει τάξεις υποδοχής για ένταξη των αλλόγλωσσων μαθητών με την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας προ της εγγραφής τους στο Δημόσιο Σχολείο.

14. Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (Κ.Ι.Ε.): Ο θεσμός αυτός προσφέρει τις υπηρεσίες του εδώ και δεκάδες χρόνια στους μαθητές/τριες, που επιζητούν ενισχυτικά μαθήματα και για διάφορους λόγους, κυρίως οικονομικούς, αλλά και διαμονής (απομακρυσμένες περιοχές), αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικά φροντιστήρια. Σήμερα ο θεσμός αυτός είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίος και οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έναρξη των μαθημάτων θα αποβεί σε βάρος των μαθητών/τριών, που ήδη έχουν εγγραφεί τόσο για ενισχυτικά μαθήματα, όσο και για τις Παγκύπριες εξετάσεις. Κατά συνέπεια οι εκπαιδευτικοί που θα διδάξουν στα Κ.Ι.Ε. πρέπει να επιλεγούν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, έτσι, ώστε τα μαθήματα να αρχίσουν κανονικά. Δε θέλουμε να πιστεύουμε ότι πιθανή καθυστέρηση ενδεχομένως να οφείλεται σε σκοπιμότητες.