Τα προβλήματα του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων-Λύσεις

Κώστας Χατζησάββας / Γεν. Γραμματέας ΟΕΛΜΕΚ

Ο Γεν. Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας μιλά στο Λεμεσός Tv για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων και αναλύει την πρόταση της ΟΕΛΜΕΚ, με την οποία συμφωνεί και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία γονέων ούτως ώστε η η αξιολόγηση των μαθητών να γίνεται με τέτοιο τρόπο που να βελτιώνει τα μαθησιακά αποτελέσματα και να μειώνει ταυτόχρονα το άγχος των μαθητών.

Κάποια από τα σημαντικότερα προβλήματα που προκύπτουν απο τον θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων όπως δήλωσε ο κ Χατζησάββας είναι:

α) Χάνεται σχεδόν ένας ολόκληρος μήνας διδακτικού χρόνου.

β)Δεν επιτυγχάνεται ένας από τους πιο σημαντικούς εκπαιδευτικούς στόχους, αυτός της διαμορφωτικής αξιολόγησης, όπου οι καθηγητές θα μπορούσαν να εντοπίσουν τα κενά και τις αδυναμίες των μαθητών για να υπάρξει ανατροφοδότηση.

γ)Ο θεσμός δημιουργεί επιπλέον κόπωση στους μαθητές με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την προσαρμογή τους στο σχολείο μετά το πέρας των εξετάσεων.

Στη συνέχεια ο κύριος Χατζησάββας μίλησε για τις εισηγήσεις της ΟΕΛΜΕΚ σχετικά για τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών:

α) Να καταργηθεί η ενδιάμεση εξέταση του Ιανουαρίου και οι καθηγητές να αξιολογούν με τον τρόπο που αξιολογούσαν και στο παρελθόν, διαγωνίσματα, projects, επίδοση στην τάξη κ.α

β) Να υπάρχει μια κεντρική εξέταση στο τέλος της σχολικής χρονιάς με μειωμένη εξεταστέα ύλη.

Διαχωρισμός Παγκύπριων και απολυτήριων εξετάσεων:

Για τους τελειόφοιτους μαθητές να υπάρχει μια εξέταση στο τέλος της σχολικής χρονιάς που θα οφορά το απολυτήριο τους, όσοι ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να παρακάθονται σε Παγκύπριες εξετάσεις.