Επιβάλλεται η αύξηση του αριθμού των Μόνιμων Οργανικών Θέσεων. Ο Υπουργός Παιδείας να προωθήσει άμεσα πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο

Τα τελευταία χρόνια η ΟΕΛΜΕΚ θέτει συνεχώς και επιτακτικά προς το ΥΠΑΝ το αίτημα για αύξηση των Μόνιμων Οργανικών Θέσεων και τα προβλήματα που προκύπτουν από τον αυξημένο αριθμό των συμβασιούχων καθηγητών. Πολύ
σωστά η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ έθετε πάντοτε και μάλιστα πολύ έντονα σε όλες τις συναντήσεις της με τον Υπουργό Παιδείας και άλλους αξιωματούχους του ΥΠΑΝ το αίτημα αυτό, χωρίς δυστυχώς, καμία θετική ανταπόκριση από
πλευράς Υπουργείου Παιδείας.


Ο αριθμός των συμβασιούχων καθηγητών στη Μέση Γενική Εκπαίδευση είναι πολύ μεγάλος, ειδικά κατά την νέα σχολική χρονιά ο αριθμός αυτός θα κυμαίνεται πέριξ των 900. Επιβάλλεται συνεπώς η μονιμοποίηση σημαντικού αριθμού συμβασιούχων συναδέλφων, σε αντίθετη δε περίπτωση αναμένονται σωρεία προβλημάτων με απρόβλεπτες συνέπειες, που ήδη άρχισαν να προδιαγράφονται, όπως για παράδειγμα την παραβίαση της σειράς των διορισμών και από τους δύο πίνακες διορισμών, στρεβλώσεις στις μονιμοποιήσεις κατά ειδικότητα κοκ.

Υπογραμμίζουμε ότι ο μέσος όρος συμβασιούχων εκπαιδευτικών ανέρχεται στα κράτη/μέλη της ΕΕ στο 5%, ενώ
στην Κύπρο πλησιάζει το 15%. Τονίζουμε ότι το αίτημα για αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων και τα προβλήματα που προκύπτουν από το μεγάλο αριθμό των συμβασιούχων, τέθηκε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια από την ΟΕΛΜΕΚ και στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.


Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΔΗ.ΚΙ.), καλεί τον Υπουργό Παιδείας να προωθήσει άμεσα πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για αύξηση του αριθμού των Μόνιμων Οργανικών Θέσεων, ώστε αυτές να περιληφθούν στο προϋπολογισμό του 2023.


«Ως ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών τονίζουμε ότι θα συνεχίσουμε με συνέπεια και επιμονή τις προσπάθειες μας όπως πράττουμε μέχρι σήμερα, μέσω των εκπροσώπων μας στη Γραμματεία και το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, μέχρι την ικανοποίηση του σημαντικού αυτού αιτήματος», αφού αδιαμφησβήτητα η αύξηση του αριθμού των μόνιμων οργανικών θέσεων θα συμβάλει σημαντικά
στα πιο κάτω:

  • Στη σταθερότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού σε μια σχολική μονάδα.
  • Στην επίλυση σε σημαντικό βαθμό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι καθηγητές που διορίζονται τόσο από τους Πίνακες Διορισίμων (οι οποίοι κάθε δύο χρόνια κινδυνεύουν με μη επαναδιορισμό, λόγω των εξετάσεων), όσο και από τους Πίνακες Διοριστέων όπου επικρατεί ανησυχίακαι αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον.
  • Στον περιορισμό του αριθμού των εκπαιδευτικών Αορίστου Χρόνου, όπου ησταδιακή αύξησή τους, θα προκαλέσει σοβαρές στρεβλώσεις στους διορισμούςμε βάση τη σειρά κατάταξης στους δύο πίνακες και στις μονιμοποιήσεις κατά ειδικότητα.
  • Στη μονιμοποίηση εκπαιδευτικών Αορίστου Χρόνου που υπηρετούν στοεκπαιδευτικό μας σύστημα για πολλά χρόνια ( σε κάποιες περιπτώσεις μέχρικαι 15 χρόνια υπηρεσίας) και αδίκως το Υπουργείο Παιδείας δεν προχωρά στη μονιμοποίησή τους.