Απαράδεκτη η ενέργεια της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής

«Να οδηγήσει στην Ολομέλεια  της Βουλής τροπολογία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση χωρίς διάλογο»

Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της, κατακρίνει αλλά και καταδικάζει τον τρόπο που ενήργησε η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η οποία κατά τρόπο απαράδεκτο οδήγησε στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 18.9.2020, την πρόταση του ΥΠΠΑΝ για τροπολογίες στους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης και Δημοτικής (Δημοτικής, Προδημοτικής, Ειδικής) Εκπαίδευσης, οι οποίες περιλαμβάνουν και τον ορισμό του όρου  «εξ αποστάσεως  εκπαίδευση»,  χωρίς  την ύπαρξη ουσιαστικού  διάλογου, με  τους εμπλεκόμενους φορείς, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού στη Βουλή.

Έστω και αν στον ορισμό του όρου «εξ αποστάσεως εκπαίδευση», όπως αυτός έχει ψηφιστεί, δεν γίνεται αναφορά στην τοποθέτηση καμερών εντός των αιθουσών διδασκαλίας και ούτε έχει ορισθεί ο τρόπος και ο χρόνος της όποιας αναμετάδοσης, η ΔΗ.ΚΙ Καθηγητών διαμηνύει  προς το  ΥΠΠΑΝ και τη  Βουλή πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί  καθ΄ οιονδήποτε τρόπο ( π.χ. τοποθέτηση καμερών εντός των αιθουσών διδασκαλίας) παραβίαση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως εξάλλου προνοεί  ο «Κανονισμός  (ΕΕ) 2016/679» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος υπερισχύει κάθε εθνικής νομοθεσίας, για το θεμελιώδες δικαίωμα της προστασίας των φυσικών προσώπων.

Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), πέραν του γεγονότος ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη ρύθμιση αυτή, η οποία συνιστά καθαρή παραβίαση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα,  θεωρεί, επίσης, ότι η εφαρμογή του υβριδικού αυτού μοντέλου (ταυτόχρονη μετάδοση μαθήματος), το οποίο για κάποιους θεωρείται πανάκεια για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το μόνο που θα επιτύχει είναι να πλήξει όλους τους μαθητές και να υποβαθμίσει το εκπαιδευτικό έργο.

Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ),  καλεί  την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, να διαφυλάξει με κάθε τρόπο τα δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών, αφού η όποια ρύθμιση, όπως αναφέρει ο νέος τροποποιητικός Κανονισμός 6Α όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων καθώς και η προβλεπόμενη Έκθεση Αντικτύπου, θα προκύψει μετά από διαβούλευση με την Επίτροπο.

Τέλοςη ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), καλεί τις τρείς Εκπαιδευτικές Οργανώσεις να συνεχίσουν τον αγώνα τους για προστασία της ιδωτικότητας εκπαιδευτικών και μαθητών και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για εγγραφή του θέματος στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ώστε να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος με στόχο μια λύση που θα είναι αποδεκτή από όλους, προς όφελος των μαθητών και του εκπαιδευτικού έργου».