Νοιώθουμε ικανοποίηση και δικαίωση για την επιστροφή των μαθητών Ειδικής Εκπαίδευσης

Με ανακοίνωσή της η ΔΗΚΙ Καθηγητών αναφέρει:

«Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που παρατηρούμε τα παιδιά που φοιτούν στις ειδικές μονάδες ή έχουν άλλα προβλήματα υγείας να επιστρέφουν τελικά στα σχολεία, έστω με αρκετή και αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Μετά από τις έντονες αντιδράσεις, πρώτα των Οργανωμένων Γονέων,  τις παρεμβάσεις της ΟΕΛΜΕΚ, της Επιτρόπου Προστασίας του Παιδιού αλλά  και άλλων φορέων,  ο Υπουργός έκανε δεύτερες σκέψεις και άναψε τελικά το πράσινο φως στους  μαθητές της Ειδικής Εκπαίδευσης, για  να επιστρέψουν στις μαθητικές τάξεις όπως και οι υπόλοιποι μαθητές.

Δεν μπορούμε όμως να μην σχολιάσουμε  την απαράδεκτη αυτή διάκριση που έχουν υποστεί τα παιδιά αυτά από το ίδιο το ΥΠΠΑΝ προφασιζόμενο διάφορες δικαιολογίες και επιχειρήματα χωρίς καμία υπόσταση. Αρχικά, έριξαν την ευθύνη στους ειδικούς επιστήμονες  αλλά στο τέλος διεψεύσθησαν, αφού μέλη της επιστημονικής ομάδας δήλωσαν ότι ποτέ δεν εισηγήθηκαν  τη ΜΗ επιστροφή των  συγκεκριμένων μαθητών στα σχολεία.

Θέλουμε να πιστεύουμε  ότι δεν  υπήρχε οποιαδήποτε σκοπιμότητα εκ μέρους του ΥΠΠΑΝ για την αρχική του απόφαση  και ότι ήταν μια ατυχής και αψυχολόγητη  ενέργεια  χωρίς ωστόσο να μπορεί δικαιολογηθεί με οποιαδήποτε παιδαγωγικά αλλά και κοινωνικά ελαφρυντικά.  Ελπίζουμε στο μέλλον να μην επαναληφθούν ξανά τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία προκαλούν ανισότητες και κοινωνικές αναταράξεις.

Ως ΔΗΚΙ Καθηγητών είμαστε  ικανοποιημένοι που βάλαμε το  λιθαράκι μας και γίναμε μέρος όλης  αυτής της προσπάθειας  ασκώντας πίεση στο Υπουργείο Παιδείας μέσω της ΟΕΛΜΕΚ ούτως ώστε να αναθεωρήσει την αρχική του απόφαση. Από την πρώτη στιγμή, εκδώσαμε ανακοίνωση καταδικάζοντας την απόφαση του ΥΠΠΑΝ για την απαράδεκτη αυτή του ενέργεια. Ακολούθως, θέσαμε το ζήτημα στη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ όπου λήφθηκε απόφαση να εκδοθεί ανακοίνωση, η οποία  καταδίκαζε και αυτή με τη σειρά της την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και περαιτέρω, καλούσε τα μέλη της να υποδεχτούν τα παιδιά αυτά στα σχολεία αγνοώντας στην ουσία την απόφαση του ΥΠΠΑΝ.

Θεωρούμε ότι ο σκοπός μιας συνδικαλιστικής Κίνησης,  εκτός από τη  διαφύλαξη των εργασιακών συμφερόντων των  εργαζομένων, είναι αδιαμφισβήτητα και η προάσπιση του δημόσιου σχολείου  για το καλώς νοούμενο συμφέρον των εκπαιδευτικών αλλά και ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των μαθητών, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς.

Ως ΔΗΚΙ Καθηγητών, θεωρούμε ότι έχουμε  υποχρέωση και καθήκον πάνω από όλα, την  άμεση παρέμβαση μας εκεί και όπου χρειάζεται για να  αποτρέψουμε οποιεσδήποτε ενέργειες από όπου και αν προέρχονται, οι οποίες διαχωρίζουν ανθρώπους, ιδιαίτερα μαθητές και δημιουργούν διακρίσεις και ανισότητες στο δημόσιο σχολείο. Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με τον ίδιο τρόπο και στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, θα σταθούμε αρωγοί και συμπαραστάτες τόσο των Καθηγητών όσο και των αγαπημένων μας μαθητών».

πηγή: paideia news