Νέα Οπισθοχώρηση της ΟΕΛΜΕΚ;

 

andreas oelmek crop
Θεωρούμε ότι  η χτεσινή συνάντηση της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ με τον Υπουργό Παιδείας, στην οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες αποφάσεις του ΥΠΠ, για κατάργηση του Αλφαβητισμού και διαφοροποίηση της εργαστηριοποίησης των μαθημάτων Οικιακής Οικονομίας, Σχεδιασμού/Τεχνολογίας και Πληροφορικής, δεν καρποφόρησε. Αντίθετα, έχει ήδη  αρχίσει να υλοποιείται η σταδιακή κατάργηση τους.  Η νέα πρόταση του Υπουργού, να μην καταργήσει εντελώς τον Αλφαβητισμό, και να διαφοροποιήσει στο 50% των σχολείων την εργαστηριοποίηση στην Α΄ Γυμνασίου, δείχνει ακριβώς ποιος ήταν ο σκοπός της ενέργειας αυτής εξαρχής. Τα επιχειρήματα του Υπουργού περί «αποτυχημένου προγράμματος (Αλφαβητισμός)» και  «στιγματισμός των μαθητών», κατατρίφθηκαν στο σύνολο τους.
Φαίνεται καθαρά λοιπόν ότι  το εγχείρημα  αυτό έχει  ένα και μοναδικό σκοπό, να περιορίσει  τις θέσεις εργαζόμενων εκπαιδευτικών στα σχολεία και κατ’ επέκταση να μειωθούν  οι απαιτούμενες δαπάνες για την παιδεία, άλλωστε αυτές ήταν και οι εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οποίες βλέπουμε να υλοποιούνται στον απόλυτο βαθμό.
Κατακριτέα είναι και η στάση του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρη Ταλιαδώρου, όπου μετά το τέλος της συνάντησης με τον Υπουργό, αδικαιολόγητα  και  χωρίς εξουσιοδότηση προέτρεξε να προβεί σε δηλώσεις στα ΜΜΕ,  όπου μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι, η νέα πρόταση του Υπουργού έχει συμφωνηθεί από την ΟΕΛΜΕΚ, τη στιγμή που το ΚΔΣ θα συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη για να πάρει σχετικές αποφάσεις περί τούτου. Σημειώνεται περεταίρω ότι, ο κ. Ταλιαδώρος, προ ολίγων ημερών, ο ίδιος κατέκρινε στα ΜΜΕ τον Υπουργό για την απόφαση του να καταργήσει τον Αλφαβητισμό. Διερωτόμαστε όμως τώρα τι έχει αλλάξει;
Επιπρόσθετα, κατά την προσεχή σχολική χρονιά  καθηγητές (Χημείας, Φυσικής, Πληροφορικής, Τεχνολογίας, Φυσικής Αγωγής, Γαλλικών, Γερμανικών, Ισπανικών, Ρωσικών Οικιακής Οικονομίας κ.α), οι οποίοι εργάστηκαν για χρόνια στην Εκπαίδευση, θα βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας. Το ΥΠΠ πρέπει να αντιληφθεί  ότι οι άνθρωποι αυτοί, δεν είναι απλά αριθμοί, αλλά οικογενειάρχες που θα βρεθούν χωρίς εργασία.
Τη 19η  Αυγούστου το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε ότι εάν ο Υπουργός δεν θα  απέσυρε  τις απαράδεκτες αυτές προτάσεις, θα προέβαινε τελικά  σε μέτρα. Είναι  ήδη δεδομένο, ότι το ΥΠΠ εμμένει στις αρχικές του θέσεις (σταδιακή κατάργηση) και ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του ΚΔΣ, θα είναι αδιανόητο να βιώσει ο κλάδος νέα οπισθοχώρηση της ΟΕΛΜΕΚ. Καλούμε λοιπόν όλες τις Κινήσεις να αφουγκραστούν τις ανησυχίες των Καθηγητών, των Γονιών και των Μαθητών και να πράξουν το σωστό και του δίκαιο για το καλό της Παιδείας έστω και τώρα.

Αντρέας Μαυράτσας

Paideia News 30/8/16