Η θέση της ΔΗΚΙ Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ),στην ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ, στις 16.6.2016, για το Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα (ΝΩΠ)

10957000_1609352512644236_1708544608404651304_n_opt

Η ΔΗΚΙ Καθηγητών θεωρεί ότι η εφαρμογή του ΝΩΠ στις τρείς πρώτες τάξεις του Γυμνασίου αλλά και στην Α΄ τάξη Λυκείου, με τη μορφή που πήρε με τις 4 Ομάδες  Μαθημάτων Προσανατολισμού (ΟΜΠ), χαρακτηρίζεται από θετικά αλλά και σοβαρά αρνητικά σημεία.

Συγκεκριμένα παρατηρούμε ότι  στη 4η ΟΜΠ έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι μαθητές με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες πράγμα το οποίο καθιστά το έργο των Καθηγητών στο γνωσιολογικό και παιδαγωγικό τομέα εξαιρετικά δύσκολο. Τα μαθησιακά αποτελέσματα και οι προσδοκίες από την 4η ΟΜΠ είναι δυστυχώς απογοητευτικά.Θεωρούμε ότι σημαντικό ρόλο στην αρνητική αυτή εξέλιξη στη 4η ΟΜΠ , διαδραμάτισαν και τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα, τα οποία, δυστυχώς, δεν είναι συμβατά σε σχέση με τις ικανότητες των μαθητών που επιλέγουν την Ομάδα αυτή.

Η ΔΗΚΙ Καθηγητώνθεωρεί επιβεβλημένη τη δημιουργία μίας ακόμη ΟΜΠ στην Α τάξη Λυκείου που να εξυπηρετεί τους μαθητές που θα επιλέγουν στη Β΄ Λυκείου την Κατεύθυνση των Ξένων Γλωσσών και  των Ευρωπαϊκών Σπουδών. Η σημερινή διαδικασία που υποχρεώνει τους μαθητές να επιλέγουν την  Κατεύθυνση των Ξένων Γλωσσών και  των Ευρωπαϊκών Σπουδών μέσω της 1ης ΟΜΠ, είναι αποτρεπτική για τους μαθητές,  εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στα Αρχαία.Αρνητική επίσης εξέλιξη  και λανθασμένη απόφαση θεωρούμε την υποβάθμιση των Μαθηματικών κκ στη Β΄ και Γ΄ τάξη Λυκείου, τα οποία,  παύουν πλέον οριστικά να είναι εξεταζόμενο μάθημα.

Η ΔΗΚΙ Καθηγητών, γενικώς, διαπιστώνει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ των διδακτικών περιόδων κατά μάθημα στο Γυμνάσιο και στην Α΄ Λυκείου σε σχέση με τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα.Παρατηρείται σημαντική αύξηση της διδακτέας ύλης με αποτέλεσμα οι Καθηγητές να επιδίδονται σε ένα αγχωτικό αγώνα δρόμου , πρωτίστως , για να καλύψουν την ύλη παραμερίζοντας την ουσία του εκπαιδευτικού έργου.Συνεπακόλουθο της αύξησης της  διδακτέας ύλης , η αύξηση της παραπαιδείας σε μια εποχή που όλοι διακήρυτταν αλλαγές για ελαχιστοποίησή της, σε μια εποχή που χιλιάδες γονείς ασφυκτιούν οικονομικά.

Η ΔΗΚΙ Καθηγητών διαπιστώνει επίσης ότι πολλοί συνάδελφοι των Ξένων Γλωσσών αλλά και άλλων ειδικοτήτων κινδυνεύουν άμεσα με απώλεια της εργασίας τους. Η ΔΗΚΙ αναμένει και απαιτεί από την Οργάνωσή μας να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να προβεί σε κάθε ενέργεια έτσι ώστε οι συνάδελφοι αυτοί που υπηρετούν για  χρόνια το Δημόσιο Σχολείο να μην βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας.

Η ΔΗΚΙ Καθηγητών θεωρεί ότι η εφαρμογή του ΝΩΠ στις τρείς πρώτες τάξεις του Γυμνασίου αλλά και στην Α΄ τάξη Λυκείου πρέπει να τύχει αξιολόγησης από ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή, η οποία, θα πρέπει να λάβει υπόψη απαραίτητα τις απόψεις των διδασκόντων Καθηγητών. Ως εκ τούτου καλούμε το ΥΠΠ να προχωρήσει άμεσα στο διορισμό επιστημονικής επιτροπής για αξιολόγηση του ΝΩΠ στο Γυμνάσιο και στην Α΄ Λυκείου.

ΔΗΚΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016