Η πρόταση που κατέθεσε η ΔΗΚΙ στο τελευταίο ΚΔΣ (10.12.2015) για τα Οδοιπορικά

10957000_1609352512644236_1708544608404651304_n_opt
Η πρόταση που κατέθεσε η ΔΗΚΙ στο τελευταίο ΚΔΣ (10.12.2015) για τα Οδοιπορικά,για να τεθεί προς ψηφοφορία στην ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ(17.12.2015)
Η ΔΗΚΙ Καθηγητών δημοσιοποιεί την πρότασή της που κατέθεσε στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ και αναμένει ότι οι Γενικοί Αντιπρόσωποι (Γ.Α.) της ΟΕΛΜΕΚ, στην επικείμενη ΠΣΓΑ, θα την στηρίξουν έτσι ώστε η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ να αρχίσει επιτέλους ένα διεκδικητικό  αγώνα για επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος για τα οδοιπορικά, αίροντας την παράνομη απόφαση που πλήττει εκατοντάδες Καθηγητές. Το Θέμα αυτό το ενέγραψε για συζήτηση στην ΠΣΓΑ η ΔΗΚΙ, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά την ανυποχώρητη στάση της σε θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων των Καθηγητών.
Η πρόταση της ΔΗΚΙ η οποία στηρίζεται τεκμηριωμένα στην Νομοθεσία για τους Καθηγητές αναφέρει συγκεκριμένα:
«Η ΔΗΚΙ θεωρεί ότι η απόφαση του ΥΠΠ, να  τερματίσει την καταβολή εξόδων οδοιπορικών για μετακινούμενους εκπαιδευτικούς, με βάση την εγκύκλιο του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού ημερομηνίας 04/10/14, είναι παράνομη.
Η ΔΗΚΙ θεωρεί ότι το ΥΠΠ έχει ερμηνεύσει λανθασμένα τη συγκεκριμένη εγκύκλιο και αδικαιολόγητα έχει δώσει οδηγίες τόσο για τερματισμό, όσο και για τη μη παραχώρηση οδοιπορικών, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις που προηγουμένως είχαν δικαίωμα λήψης οδοιπορικών.
Η συγκεκριμένη  εγκύκλιο του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού αναφέρει τα εξής:
Δυνάμει του κανονισμού 38(4) των περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Απολαβές, Επιδόματα και άλλα Οικονομικά Ωφελήματα των Δημοσίων Υπαλλήλων)Κανονισμών του 1995 έως 2012(ΚΔΠ 175/95), προνοείται ότι «η μετάβαση υπαλλήλου από την κατοικία του στον τόπο εργασίας του δε θεωρείται υπηρεσιακό ταξίδι για σκοπούς καταβολής εξόδων οδοιπορικών»
Σύμφωνα, όμως, με τον περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμο του 1969 έως 2004, Μέρος πρώτον Εισαγωγικαί Διατάξεις, Άρθρον 2, (Ερμηνεία), ότι τόπος εργασίας για ένα εκπαιδευτικό είναι:
«τόπος εργασίας» σημαίνει την πόλιν μετά των προαστίων αυτής, ως ταύτα θα καθορίζονται από καιρού εις καιρόν υπό της αρμόδιας αρχής, ή την κοινότητα ένθα ο εκπαιδευτικός λειτουργός ασκεί τα καθήκοντα του κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου απασχολήσεως του.
Η ΔΗΚΙ λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική νομοθεσία (Νόμος Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας του 1969 έως 2004) η οποία τονίζει ότι  «οποιαδήποτε απόσπαση ή μετάθεση ενός εκπαιδευτικού όπου ο εκπαιδευτικός ασκεί τα καθήκοντα του κατά το μικρότερο μέρος του συνολικού χρόνου της απασχολήσεως του δε θεωρείται τόπος εργασίας του», θεωρεί ότι το ΥΠΠ αδικαιολόγητα έχουν στερήσει την καταβολή εξόδων οδοιπορικών σε μετακινούμενους εκπαιδευτικούς.
Η ΔΗΚΙ καλεί το ΚΔΣ τηςΟΕΛΜΕΚ να ενεργήσειάμεσα προς τα αρμόδια Υπουργεία (Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Οικονομικών) έτσι ώστενα αποκατασταθεί η αντικανονική αυτή απόφαση, η οποία, πλήττει εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που μετακινούνται εκτός έδρας».
Η ΔΗΚΙ, επειδή, θεωρεί την ενέργεια αυτή ως ένα ακόμη βήμα για περαιτέρω συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, καλεί το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ να προχωρήσει, σε εύλογο χρονικό διάστημα, στη λήψη ΜΕΤΡΩΝ εάν το αρμόδιο Υπουργείο συνεχίζει να ενεργεί αντίθετα προς την υφιστάμενη Νομοθεσία.
Η ΔΗΚΙ καλεί, παράλληλα,το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ να αναθέσει, άμεσα, την υπόθεση στο νομικό σύμβουλο της ΟΕΛΜΕΚ,ο οποίος, να προσφύγει στα Δικαστήρια.
     13.12.2015