Χαιρετισμός της ΔΗΚΙ Καθηγητών για τη νέα σχολική χρονιά 2015/2016

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΔΗΚΙ) ΟΕΛΜΕΚ

Χαιρετισμός της ΔΗΚΙ Καθηγητών για τη νέα σχολική χρονιά 2015/2016

Αγαπητοί συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς η Δημοκρατική Κίνηση Καθηγητών σας απευθύνει εγκάρδιο χαιρετισμό και σας εύχεται καλή χρονιά και κάθε επιτυχία στο δύσκολο και πολύ απαιτητικό έργο που επιτελείτε. Ιδιαίτερα καλωσορίζουμε τους νέους συναδέλφους και συναδέλφισσες και δηλώνουμε απερίφραστα την ετοιμότητα και την προθυμία μας για στήριξή τους  στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν.

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με δύο σημαντικές αλλαγές, οι οποίες ελπίζουμε να συμβάλουν στην αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου. Η μία αλλαγή αφορά την εφαρμογή του Νέου Ωρολογίου Προγράμματος (ΝΩΠ) με κυριότερα χαρακτηριστικά στοιχεία-αυτά που η ΔΗΚΙ εδώ και χρόνια απαιτούσε- τον περιορισμένο, δηλαδή, αριθμό δεσμών στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου και τη μερική εξειδίκευση σε δύο μαθήματα στην Α΄ τάξη Λυκείου, αναλόγως των επιλογών των μαθητών. Υπογραμμίζουμε ότι μέχρι την τελική ολοκλήρωση του ΝΩΠ χρειάζονται ακόμη αρκετές διορθωτικές κινήσεις. Τονίζουμε τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε η ΔΗΚΙ και άλλες Κινήσεις, αλλά και όλα τα διοικητικά συμβούλια των ειδικοτήτων, για να φθάσουμε στην υφιστάμενη μορφή του ΝΩΠ, σε αντίθεση με τη σημερινή ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία αποδέχθηκε την αρχική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και υιοθετούσε θέσεις, που έπλητταν  τις πλείστες ειδικότητες και έστελλαν στην ανεργία εκατοντάδες συναδέλφους.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά το Νέο Σύστημα Διορισμών, η εφαρμογή του οποίου αρχίζει από 1/9/2018 και ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2027. Οι διορισμοί θα γίνονται με ποσόστωση 50%-50% από τον υφιστάμενο και τον νέο κατάλογο. Τονίζουμε ότι και σε αυτό το θέμα η σημερινή ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ (Αλλαγή-Ν. Κίνηση) ακολούθησε αντισυναδελφική και αντισυνδικαλιστική στάση. Ψήφισαν, ως γνωστό, στην ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ υπέρ της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας, που προνοούσε  κατάργηση του υφιστάμενου καταλόγου τον Αύγουστο του 2018 στέλλοντας στην ανεργία πέραν των 500 καθηγητών. Η ΔΗΚΙ  Καθηγητών-είναι πλέον γνωστό και ουδείς μπορεί να το αρνηθεί-είναι η ΜΟΝΗ Κίνηση, η οποία με τις ενέργειές της προς κάθε κατεύθυνση διαδραμάτισε τον πιο καθοριστικό ρόλο για την επέκταση του μεταβατικού σταδίου μέχρι το 2027, διασφαλίζοντας έτσι τους μη μόνιμους  Καθηγητές.

Αγαπητοί συνάδελφοι, συναδέλφισσες,  δυστυχώς η Οργάνωσή μας με τη σημερινή ηγεσία της παρουσιάζεται κατώτερη των περιστάσεων και απογοητεύει. Οι 70 συνάδελφοι που δεν έχουν μέχρι σήμερα επαναδιοριστεί, η κατάργηση των Οδοιπορικών, η ανύπαρκτη αντίδραση για την απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου να εγγράψει φοιτητές με  GCE’S παραβιάζοντας τον Νόμο για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, η επιβολή της επέκτασης του διδακτικού ωραρίου μέχρι τις 2:30μμ (η στήριξη στην Α΄Λυκείου θα γίνεται μετά τις 1:35 μμ), η μη καταβολή των μισθών των συναδέλφων που λαμβάνουν άδεια ασθενείας πέραν των 42 ημερών, η παράνομη κατακράτηση μέχρι 2% του μισθού μας δήθεν για επαναδιορισμών των έκτακτων καθηγητών, η μη διεκδίκηση Ταμείου Προνοίας για τους νέους μόνιμους Καθηγητές είναι μερικά σημεία, που αποδεικνύουν την ανυπαρξία της σημερινής ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ (Αλλαγής-Ν. Κίνησης).

Η ΔΗΚΙ τονίζει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται με κάθε τρόπο για ποιοτικές συνθήκες εργασίας καθηγητών και μαθητών. Η μείωση των μαθητών ανά τμήμα, ο τεχνολογικός εξοπλισμός των αιθουσών διδασκαλίας, η ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, η αντιμετώπιση της σχολικής παραβατικότητας, η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς, της περικοπής αλληλεγγύης του 2% και των τελών νοσηλείας, η αποπαγοποίηση της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων, αλλά και η βελτίωση του Συνταξιοδοτικού, που μας επιβλήθηκε, θα βρίσκονται πάντοτε ψηλά στις διεκδικήσεις μας. Με συναγωνιστικούς χαιρετισμούς σας ευχόμαστε και πάλι καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο σας για το καλό των μαθητών μας, της Δημόσιας Παιδείας και του κοινωνικού συνόλου  ευρύτερα.

ΔΗΚΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ -11/9/2015                                          Ιστοσελίδα  www.dh-ki.com