Γενική τοποθέτηση της ΔΗΚΙ σχετικά με την πρόταση του ΥΠΠ για την Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού

43102719
Βασικές αρχές του νέου συστήματος αξιολόγησης
Η ανέλιξη των εκπαιδευτικών να στηρίζεται στην αξία, στις γνώσεις, στις ικανότητες, στις προσπάθειες που καταβάλλει για την πρόοδο της σχολικής μονάδας και των μαθητών αλλά και στη δράση του σχετικά με την αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου και όχι σε εξωγενείς παράγοντες που δεν σχετίζονται με την εκπαίδευση.
Αξιολόγηση σχολικών μονάδων (εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση)
Απώτερος σκοπός της εσωτερικής – εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων θα πρέπει να είναι η αξιολόγηση όσον αφορά την επίτευξη των στόχων που τίθενται από την κάθε σχολική μονάδα ξεχωριστά ή των γενικότερων στόχων που καθορίζει το ΥΠΠ.  Οι αξιολογήσεις αυτές δεν θα πρέπει να έχουν συγκριτικό χαρακτήρα.
Σύστημα αξιολόγησης για μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών
Συμφωνούμε με τη θέση ότι οι μόνιμοι επί δοκιμασία εκπαιδευτικοί να μονιμοποιούνται από τον πρώτο χρόνο της υπηρεσίας τους αν κρίνονται κατάλληλοι.  Εισηγούμαστε επίσης όπως το χρονικό περιθώριο για απόλυση ή μονιμοποίηση να είναι τα τέσσερα χρόνια, όπως δηλαδή ισχύει σήμερα και όχι τα τρία που προτείνει το ΥΠΠ.
Σύστημα υποστήριξης της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών
Η ΔΗΚΙ διαφωνεί κάθετα με την πρόνοια που αναφέρεται στην πρόταση ότι ο Παιδαγωγικός Σύμβουλος θα διεκπεραιώνει 4-6 παρακολουθήσεις ανά σχολικό έτος.  Η πρόνοια αυτή παραπέμπει σε αυξημένο επιθεωρητισμό και ουσιαστικά δεν εξυπηρετεί σε τίποτε αν η εισήγηση αυτή εφαρμόζεται σε εκπαιδευτικούς που κρίθηκαν ικανοί, έχουν αρκετά χρόνια υπηρεσίας και αξιολογούνται μετά από δεκάχρονη εκπαιδευτική υπηρεσία, χρόνο παρά χρόνο, από τους επιθεωρητές για σκοπούς προαγωγής. Θα μπορούσε η πρόνοια αυτή να εφαρμοστεί σε νέους εκπαιδευτικούς που διορίζονται για πρώτη φορά, για τα 2 πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας τους. Αλλά και στην περίπτωση αυτή οι παρακολουθήσεις που θα γίνονται στα πλαίσια της διαμορφωτικής αξιολόγησης, για τους νέους συνάδελφους, από τον Παιδαγωγικό Σύμβουλο, δεν θα πρέπει να είναι περισσότερες από 2 ανά σχολική χρονιά, εκτός και αν κριθεί αναγκαίο για επιπρόσθετες παρακολουθήσεις.
Η ΔΗΚΙ διαφωνεί επίσης κάθετα με την πρόταση όπως πηγή αξιολόγησης να είναι έστω και σε εθελοντική βάση και οι μαθητές.
Κατάρτιση στελεχών Εκπαίδευσης – Ακαδημία Εκπαιδευτικής Ηγεσίας
Η ΔΗΚΙ συμφωνεί με τη δημιουργία ακαδημίας εκπαιδευτικής ηγεσίας για την κατάρτιση των στελεχών της εκπαίδευσης.  Θέση της ΔΗΚΙ είναι ότι την ευθύνη για τη λειτουργία της Ακαδημίας θα πρέπει να την έχει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.  Τα προγράμματα της Ακαδημίας Εκπαιδευτικής Ηγεσίας θα πρέπει να προσφέρονται, για όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν σ’ αυτή, με βάση τα σχέδια υπηρεσίας, σε διάφορες περιόδους, σε εργάσιμο όμως χρόνο.
Σύστημα αξιολόγησης για σκοπούς προαγωγής
Η ΔΗΚΙ συμφωνεί ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών για σκοπούς προαγωγής πρέπει να στηρίζεται στο έργο και στη δράση τους στην τάξη και στη σχολική μονάδα.  Το ΥΠΠ πρέπει να αναφερθεί λεπτομερώς για το είδος της αξιολόγησης που θα γίνεται από την Ακαδημία.  Σχετικά με την αποτίμηση των κριτηρίων θεωρούμε ότι χρήζουν διαφοροποίησης και θα τοποθετηθούμε ξανά.Οι μονάδες από την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας για σκοπούς προαγωγής πρέπει να προστεθούν στον πίνακα αποτίμησης των κριτηρίων για σκοπούς προαγωγής.
Σχετικά με την πρόταση του ΥΠΠ έτσι ώστε μία από τις πηγές αξιολόγησης για σκοπούς προαγωγής  να είναι οι Διευθυντές της σχολικής μονάδας, η ΔΗΚΙ θα τοποθετηθεί στο Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόνοια αυτή, τότε η ΟΕΛΜΕΚ πρέπει άμεσα να προβεί σε καταστατική αλλαγή έτσι ώστε οι Διευθυντές να αποκλείονται να διεκδικήσουν θέση ως Γ.Α. στην ΟΕΛΜΕΚ, για ευνόητους λόγους.
Υπηρεσιακή ανεπάρκεια ή ακαταλληλότητα
Η ευθύνη για την υπηρεσιακή ανεπάρκεια ή ακαταλληλότητα ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας.
Θέσεις προαγωγής και ανακατανομή των υφιστάμενων οργανικών θέσεων
Το πλήθος των οργανικών θέσεων που κατέχουν οι Β.Δ. και οι Β.Δ.Α’. πρέπει να παραμείνει ως έχει.  Τυχόν μείωση του υφιστάμενου αριθμού των Β.Δ. και Β.Δ.Α’. θα προκαλέσει έντονα προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων σε μια περίοδο που τα προβλήματα παραβατικής συμπεριφοράς και διοίκησης αυξάνονται συνεχώς.
Για τη θέση του Ανώτερου εκπαιδευτικού η ΔΗΚΙ δεν διαφωνεί στη δημιουργία μιας τέτοιας θέσης, αρκεί το ΥΠΠ να προχωρήσει στη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων σχετικά με τη θέση και όχι να αφαιρέσει θέσεις από τους Β.Δ. και Β.Δ.Α’. και να τις παραχωρήσει στην προτεινόμενη για δημιουργία νέα θέση του Ανώτερου Εκπαιδευτικού.
Η ΔΗΚΙ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση χρήζει εκτενούς συζήτησης αφού και με βάση την απόφαση της ΠΣΓΑ της 18ης Δεκεμβρίου 2014, περιέχει πλήθος ασαφειών και αρνητικών εισηγήσεων. Συνεπώς η ΔΗΚΙ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί λεπτομερώς επί της συγκεκριμένης πρότασης στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ  όταν το ΥΠΠ καταθέσει και το οικονομικό παράρτημα.