Σεμινάριο11/4 «Εφηβική ηλικία σε ψηφιακούς καιρούς: Γονεϊκές προκλήσεις»

Εισήγηση με θέμα:

«Εφηβική ηλικία σε ψηφιακούς καιρούς: Γονεϊκές προκλήσεις»

Η εφηβεία αποτελεί από μόνη της μία περίοδο ρευστότητας καθώς ο έφηβος αναζητά την ταυτότητά του, ακροβατεί ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την ενήλικη ζωή προσπαθώντας να ισορροπήσει. Είναι η περίοδος επαναπροσδιορισμού της αυτοεικόνας του και της εικόνας των συστημάτων που τον περιβάλλουν είτε αφορούν στην οικογένειά του, είτε στους συνομήλικούς του, είτε ακόμα και στην ίδια την κοινωνία και τους θεσμούς. Η ραγδαία αύξηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων και ιδιαίτερα η εξέλιξη του Internet και των δυνατοτήτων του σε επίπεδο επικοινωνίας έχουν πλέον συνδεθεί άρρηκτα με το υπαρξιακό ταξίδι των σημερινών εφήβων και τον τρόπο που επιλέγουν να εκφράζονται και να επικοινωνούν.

  • Τι σημαίνει να είσαι έφηβος σε ψηφιακούς καιρούς;
  • Τι σημαίνει να είσαι γονιός εφήβου σε ψηφιακούς καιρούς;
  • Ποιοι κίνδυνοι κρύβονται για τη ψυχική υγεία των εφήβων απ’ την υπερβολική χρήση των social media;
  • Ποιες προκλήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς και πώς μπορούν να τις διαχειριστούν;

Στόχος της ομιλίας είναι όχι μόνο να προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα αλλά και μέσα από ανοιχτή συζήτηση και βιωματική άσκηση να θυμηθούμε ξανά και να κατανοήσουμε τι σημαίνει να είσαι έφηβος σε μια εποχή που εντείνει τη χαοτική σκέψη και συναισθηματική έκφραση. Εξάλλου, κάποτε υπήρξαμε και εμείς έφηβοι, ας μη ξεχνάμε λοιπόν, πόση ανάγκη είχαμε την αποδοχή και την κατανόηση των ενηλίκων!

Ενότητες:
1. Εφηβεία: Ένα υπαρξιακό ταξίδι

  1. Social Media: Τι ρόλο διαδραματίζουν στη ζωή των εφήβων;
    3. Κίνδυνοι λόγω υπέρμετρης ή αλόγιστης χρήσης των social media
  • Cyber Bullying – Το τρομακτικό φαινόμενο Μπλε φάλαινα
  • Κατάθλιψη / Αυτοκτονική σκέψη (Η συζήτηση θα αξιοποιήσει ως παράδειγμα την τηλεοπτική σειρά «13 reasons why»)
  • Σεξουαλική Παρενόχληση
  1. Προκλήσεις των γονιών: Πότε ο γονιός οφείλει να ανησυχεί / διαχείριση ανησυχίας
    5. Workshop: «Έφηβος για 15 λεπτά»
    Μέσα από μια βιωματική άσκηση οι παραβρισκόμενοι θα προσπαθήσουν να γίνουν και πάλι έφηβοι με στόχο να κατανοήσουν πώς μπορούν να προσεγγίσουν καλύτερα αυτή την ηλικιακή ομάδα και να διαχειριστούν σύγχρονους προβληματισμούς της
    6. Ανοιχτή Συζήτηση

Σε ποιους απευθύνεται: Σε γονείς παιδιών που βρίσκονται σε προ εφηβική και εφηβική ηλικία καθώς και σε εκπαιδευτικούς που απευθύνονται στο ανωτέρω ηλικιακό φάσμα.

Εισηγήτρια:

Αλεξία Ειρήνη Κωνσταντίνου

Σπούδασε Ψυχολογία στο «Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών» και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με αντικείμενο την Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία στο University of Reading της Αγγλίας (MSc Development and Psychopathology). Είναι επίσης κάτοχος μετεκπαιδευτικού διπλώματος «Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας» της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο Παίδων “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”. Τέλος είναι κάτοχος μετεκπαιδευτικού διπλώματος «Παιδοψυχολογίας και Παιδοψυχιατρικής» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εργάζεται απ’ το 2014 στο τμήμα ψυχιατρικής εφήβων του Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου Αθήνας «Γ. Γεννηματάς» και έχει εργασθεί για 6 μήνες στην Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.). Είναι επιστημονικός συνεργάτης του site ψυχολογίας Psychology Now (www.psychologynow.gr), κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και μέλος του British Psychological Society (MBPsS). Τέλος, είναι εκπαιδευόμενη στο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο «Αντίστιξη» στην Υπαρξιακή Συστημική Ψυχοθεραπεία. 

Διάρκεια: 3 ώρες (17.00 – 20.00)

Τόπος: Ξενοδοχείο KAPETANIOS ODYSSIA (πρώην KANIKA PANTHEON)

Ημερομηνίες: 11/04

Κόστος Συμμετοχής: €30/άτομο (για ζευγάρια €40/ζευγάρι)

(Στο κόστος συμπεριλαμβάνεται VAT και καφές, χυμοί και βουτήματα)

Αριθμός Συμμετεχόντων: 
Ο αριθμός ατόμων είναι αυστηρά περιορισμένος στα 20 άτομα/γκρουπ λόγω του βιωματικού εργαστηρίου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στοιχεία επικοινωνίας/Δηλώσεις συμμετοχής:

KAMP QUALITY Training & Consulting Ltd

Tel: 97621044 (Παναγιώτης Κωνσταντίνου)

e-mail: pkonstantinou@kampq.com

            alexpkonst@gmail.com