Νέα Κίνηση και Αλλαγή να σταματήσουν την υποχωρητική πολιτική και να αγωνιστούν για τους Συναδέλφους

andreas oelmek crop

Είναι καιρός πλέον να ξεκαθαρίσουμε το σκηνικό που επικρατεί στην ΟΕΛΜΕΚ για να γίνει αντιληπτό στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς ποιοί είναι οι σημερινοί εκπρόσωποι τους. Το σημερινό ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ απαρτίζεται  από 21 μέλη εκ των οποίων τα 11 μέλη ανήκουν στις δύο Κινήσεις  (ΑΛΛΑΓΗ-Ν.ΚΙΝΗΣΗ). Τα υπόλοιπα  10 μέλη ανήκουν στις τρεις Κινήσεις (Προοδευτική, ΔΗΚΙ και Νέα Πνοή). Οι δύο Κινήσεις που έχουν συγκυριακή πλειοψηφία στο ΚΔΣ (ΑΛΛΑΓΗ-Ν.ΚΙΝΗΣΗ),   συνεργάζονται άψογα στη διαδικασία λήψης των περισσότερων αποφάσεων.  Αυτή η ευκαιριακή πλειοψηφία λοιπόν είναι η αιτία που μέχρι στιγμής η Οργάνωση μας  δεν προβάλει καμία απολύτως αντίσταση σε πολλές από τις απαράδεκτες προτάσεις του ΥΠΠ.

Οι  Εκπαιδευτικοί έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα τα τελευταία χρόνια.

  • Αποκοπές των μισθών που φτάνουν το 35-40%

  • Κατάργηση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων

  • Επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στους Καθηγητές σε περίπτωση οικειοθελούς πρόωρης αφυπηρέτησης.

  • Περιοδική εισφορά του 2% επί των μηνιαίων συντάξιμων απολαβών

  • Καθηγητές που μονιμοποιούνται κατά ή μετά την 1.10.2011 δε δικαιούται κρατική σύνταξη και εφάπαξ ποσό

  • Αποκοπή του 0,8-2% μηνιαίως για επαναδιορισμό δήθεν εκτάκτων καθηγητών

  • Τερματισμός του τρόπου καταβολής οδοιπορικών για μετακινούμενους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε δύο ή περισσότερες επαρχίες

  • Τερματισμός του (2) δίωρου μείωσης των Εκπαιδευτικών που μετακινούνται σε άλλες επαρχίες

  • Μη επαναδιορισμός Εκπαιδευτικών που επηρεάστηκαν από τις αλλαγές που προκύπτουν από το ΝΩΠ

  • Κατάργηση των Προγραμμάτων Επιμόρφωσης των Εκπαιδευτικών στα Γυμνάσια

  • Στη διόρθωση των στρεβλώσεων που προέκυψαν στο Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο από προηγούμενες αποφάσεις του ΥΠΠ

Δεν έφταναν οι παράνομες  αποκοπές στους μισθούς των εκπαιδευτικών ούτε  και η αφαίρεση πολλών εργατικών κεκτημένων, το ΥΠΠ ένεκα της   δήθεν μεταρρύθμισης στην Εκπαίδευση, έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις στα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα των σχολείων  λόγω των  πρόχειρων και μη επιστημονικά  τεκμηριωμένων αλλαγών που έχει πραγματοποιήσει.

Οι τελευταίες αποφάσεις του ΥΠΠ, για  κατάργηση του Αλφαβητισμού και σταδιακή κατάργηση της εργαστηριοποίησης των μαθημάτων της Οικιακής Οικονομίας, Πληροφορικής και Τεχνολογίας, έρχονται να δημιουργήσουν νέα αναστάτωση στους εκπαιδευτικούς που επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη τροποποίηση.  Αυτό το εγχείρημα  έχει  ένα και μοναδικό σκοπό, να περιορίσει  τις θέσεις εργαζόμενων εκπαιδευτικών στα σχολεία και κατ’ επέκταση να μειωθούν  οι απαιτούμενες δαπάνες για την παιδεία.

Το είχα άλλωστε σημειώσει και σε παλαιότερο μου άρθρο ότι, το ΥΠΠ,  ακολουθώντας πιστά και  με ευλάβεια τις εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας,  έχει βάλει στόχο να ελαχιστοποιήσει τους διορισμούς εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία για τα επόμενα χρόνια.

Οι παρατηρήσεις του Γ. Ελεγκτή  έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά μέτρων που έχουν βάλει στο στόχαστρο, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και την εκπαίδευση στο σύνολο της.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη υποστεί αρκετά τον τελευταίο καιρό,  αυτό όμως τελικά δεν είναι αρκετό, καθώς τώρα επιδιώκεται από κάποιους, συρρίκνωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στη χώρα μας. Πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει όπως ορίσει Τεχνική Επιτροπή και με τη συμβολή διεθνούς εμπειρογνώμονα να εξετάσει όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με απαλλαγές, με μειώσεις διδακτικού χρόνου κ.α.

Πότε επιτέλους θα αντιδράσει η ΟΕΛΜΕΚ;

Προφανώς η Οργάνωση μας (ΟΕΛΜΕΚ)  αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Κλάδου, αυτό άλλωστε φαίνεται μέσα από τον συνδικαλισμό  που παράγει, ο οποίος  είναι τόσο ανίσχυρος.  Η ΟΕΛΜΕΚ δέχεται τόσο παθητικά ακόμα και την απόλυση δεκάδων συναδέλφων, οι οποίοι από τη φετινή χρονιά  θα οδηγηθούν στο δρόμο της ανεργίας.  Καταστρατηγεί το ίδιο το καταστατικό της Οργάνωσης, όπου ένας από τους σκοπούς της είναι κατά τ΄ άλλα, η προάσπιση των συμφερόντων και η βελτίωση της θέσης και των συνθηκών εργασίας των μελών (άρθρο 4.3) .

Παραβλέπει και δεν σέβεται ακόμα και τις δικές της αποφάσεις, όπου στις 26 Φεβρουαρίου 2015 η απόφαση του ΚΔΣ προέβλεπε ότι  δεν θα δεχόταν τη θυματοποίηση οποιουδήποτε συναδέλφου με όποιο καθεστώς και αν εργάζεται σήμερα και ότι επίσης δεν θα ανεχόταν  στοχοποίηση καμίας ειδικότητας προκειμένου να εξυπηρετηθούν απλώς άλλες ειδικότητες ή συγκεκριμένα συμφέροντα.

Βλ. http://www.oelmek.com.cy/announcement.php?id=344&lng=GR

Έκπληκτος  παρατήρησα προηγούμενη ανακοίνωση της Νέας Κίνησης, (ημερ. 4/8/2016) όπου κατόπιν εορτής και άνευ τελικά  ουσίας, διαφώνησε με τις απαράδεκτες αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για κατάργηση του Αλφαβητισμού και  σταδιακή κατάργηση της εργαστηριοποίησης. Αυτό θα ήταν προτιμότερο  να το έπραττε προτού βρεθούν δεκάδες συνάδελφοι μας αδιόριστοι. Τελικά όμως δεν έδειξαν να εννοούν το περιεχόμενο της ανακοίνωσης τους οι φίλοι της Νέας Κίνησης, καθώς στη συνεδρίαση του ΚΔΣ στις 19 Αυγούστου καταψήφισαν συγκεκριμένα ΜΕΤΡΑ κατά του ΥΠΠ που πρότειναν  οι Κινήσεις Προοδευτική, ΔΗΚΙ και Νέα Πνοή, για να αποτραπούν οι απαράδεκτες αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας. Τελικά όπως διαφάνηκε η Νέα Κίνηση  αρκέστηκε  απλά σε ανακοινώσεις εντυπωσιασμού. Είναι διατεθειμένοι οι φίλοι της Νέας Κίνησης να απεγκλωβιστούν από την ομηρία της «Αλλαγής» ή θα παραμείνουν υπό το υφιστάμενο καθεστώς;

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε έντονα τον κρατικό, εργοδοτικό συνδικαλισμό, όπου η «συνεργασία» κράτους, εργοδοτών και «εκπροσώπων» των εργαζομένων είναι πασιφανής, ωστόσο θα ήταν λάθος, ιδιαίτερα σήμερα, να θεωρηθεί ότι ο συνδικαλισμός δεν έχει μέλλον.  Θα πρέπει και εμείς επιτέλους να αναλογιστούμε ποιες είναι οι δικές μας ευθύνες, οι ευθύνες του πραγματικού ρυθμιστή όλων αυτών.

 

Paideia News 09/09/16