Μήπως η αξιολόγηση θα υλοποιηθεί υπό το πνεύμα της τιμωρίας;

 

ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΜΑΥΡΑΤΣΑ

Με την εφαρμογή του Νέου Σχεδίου Αξιολόγησης, το εκπαιδευτικό μας σύστημα αντί να μειώνει τη γραφειοκρατία, αντιθέτως προσθέτει με καταιγισμό εντύπων που θα συμπληρώνονται από επιθεωρητές, διευθυντές και ΒΔΑ΄ (παιδαγωγικοί σύμβουλοι), οι οποίοι θα έχουν τον ρόλο του αξιολογητή των καθηγητών στη μέση εκπαίδευση. Από το 2018, βάσει του ΝΣΑ, όλοι οι εκπαιδευτικοί  θα αξιολογούνται κάθε χρόνο, με υπεράριθμες εποπτείες και επισκέψεις στην τάξη, ενώ αυτοί που θα κρίνονται ως «ανεπαρκείς» θα απολύονται.

Τον ρόλο  του παιδαγωγικού συμβούλου  στη μέση εκπαίδευση θα αναλάβουν  οι  ΒΔΑ΄ και ως εκ τούτου, θα έχουν την ευθύνη υλοποίησης της διαμορφωτικής αξιολόγησης. Οι ΒΔΑ΄ θα επισκέπτονται τις τάξεις κάθε 15 εργάσιμες μέρες για τους αντικαταστάτες –τρεις φορές τουλάχιστον κάθε δεύτερη χρονιά για τους συμβασιούχους και – δύο φορές τουλάχιστον κάθε δεύτερη χρονιά για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.  Είναι άξιον απορίας, πως θα μπορέσει το εκπαιδευτικό σύστημα να μετατρέψει τους ΒΔΑ΄ σε «επιθεωρητές» χωρίς καμία απολύτως κατάρτιση επί της ουσίας του νέου τους ρόλου. Μήπως στο τέλος κάποιοι θα εκτεθούν και κάποιοι θα εκθέσουν άλλους;  Επιπρόσθετα, πουθενά στο ΝΣΑ δεν αναφέρεται εάν, οι ΒΔΑ΄ που  θα αναλάβουν αυτό τον δύσκολο αλλά και άγνωστο ρόλο, θα τύχουν οποιασδήποτε  μείωσης ωραρίου.

Όσον αφορά τις αριθμητικές αξιολογήσεις, οι οποίες θα γίνονται ετήσια για τους αντικαταστάτες, συμβασιούχους/έκτακτους και μόνιμους επί δοκιμασία – και κάθε δεύτερη χρονιά για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, έχουν αυξηθεί τόσο οι επισκέψεις στην τάξη, όσο και τα άτομα που θα τις πραγματοποιούν.  Υπεύθυνοι για την υλοποίηση της αριθμητικής αξιολόγησης θα είναι ο διευθυντής της σχολικής μονάδας και δύο επιθεωρητές. Την ίδια σχολική χρονιά, ο διευθυντής θα επισκέπτεται την τάξη δύο φορές, οι δύο επιθεωρητές από μία φορά έκαστος, και μία φορά οι τρείς από κοινού (σύνολο τουλάχιστον 5 φορές). Ο υπολογισμός της βαθμολογίας θα είναι ως εξής: Διευθυντής (35%), επιθεωρητής 1 (30%),  επιθεωρητής 2 (30%) και αυτοαξιολόγηση (5%).  

Για τα πιο πάνω  χρειάζεται να θέσουμε κάποιους προβληματισμούς χωρίς να θέλουμε να θίξουμε οποιονδήποτε διευθυντή η ΒΔΑ΄ γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν εξαίρετοι συνάδελφοι στις συγκεκριμένες θέσεις. Ο διευθυντής  μετατρέπεται σε «επιθεωρητή» χωρίς  επιμέρους κατάρτιση για το νέο του ρόλο, έχοντας  μάλιστα και τη μεγαλύτερη βαρύτητα του βαθμού.  Ως αξιολογητές, θα έχουν όλοι οι διευθυντές  αντικειμενική κρίση ή ελεγκτική εξουσία;  Μπορεί ο διευθυντής ή ο ΒΔΑ΄ να ασκήσουν κριτική στο επιστημονικό κομμάτι του καθενός; Θα υπάρξει αξιοκρατία και ανταμοιβή αυτών που προσπαθούν ή θα γίνεται αξιολόγηση «κουμπαροφιλίας»; Επομένως, η όποια αξιολόγηση, θα έπρεπε να εφαρμοστεί αφού πρώτα προηγηθεί η αξιολόγηση των διοικητικών στελεχών, αυτών δηλαδή που θα αξιολογούν,  με επίγνωση των οποιωνδήποτε αδυναμιών εφαρμογής. Με άλλα λόγια η αξιολόγηση πρέπει πρώτα να ξεκινήσει από πάνω προς τα κάτω.

Γνωρίζουμε ότι με την εφαρμογή του ΝΣΑ, θα γίνεται ταυτόχρονη διαδικασία αριθμητικής αξιολόγησης και κρίσης της επαγγελματικής επάρκειας του εκπαιδευτικού. Στη διαδικασία της αριθμητικής αξιολόγησης ακόμα και των μόνιμων εκπαιδευτικών, εάν η βαθμολογία  ενός εκπαιδευτικού είναι μικρότερη του 60%, τότε ο αξιολογούμενος θα κρίνεται ως ανεπαρκής και θα ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία στήριξης. Ακολούθως, εάν ο εκπαιδευτικός κριθεί και πάλι ως ανεπαρκής, θα ακολουθείται η διαδικασία απόλυσης του.

Θεωρούμε ότι, η οποιαδήποτε αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει ύφος και λογική που να λειτουργεί σαν κίνητρο αυτοβελτίωσης και όχι απόλυσης. Η αξιολόγηση δεν θα έπρεπε να εκφοβίζει και να αποπροσανατολίζει τον εκπαιδευτικό από το έργο που έχει να επιτελέσει.  Η ασφυκτική εποπτεία των αξιολογητών μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα φέρει και στο τέλος θα καταστεί μια ψυχοφθόρα διαδικασία. Αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι, το συγκεκριμένο σχέδιο, πέραν από πολλά αρνητικά και ατεκμηρίωτα στοιχεία που έχει, περιορίζει την παιδαγωγική ελευθερία και αυτονομία των εκπαιδευτικών και προσβλέπει στην ενοχοποίηση τους για τις αδυναμίες και τα προβλήματα που έχει το  εκπαιδευτικό μας σύστημα.     

Αντιπρόεδρος ΔΗΚΙ Καθηγητών

Δημοσίευση στο paideia news 5/1/117

Πηγή πληροφοριών: http://www.moec.gov.cy/