Εκεχειρία τέλος – Το νόμισμα πάντοτε έχει δύο όψεις Νο 1

24984530

ΤΟΥ ΕΛΙΣΣΑΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ*

Φαίνεται ότι κάποιοι από τη Δημοτική Εκπαίδευση έχουν την ψευδαίσθηση ότι το άρθρο που έχω γράψει με τίτλο « Ο αλληλοσπαραγμός των εκπαιδευτικών Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευση» το έγραψα γιατί βρισκόμαστε σε πιο αδύνατη θέση από αυτούς. Αυτό είναι ψευδαίσθηση γι’ αυτό ακολουθεί το πιο κάτω άρθρο.

Το νόμισμα πάντοτε έχει δύο όψεις Νο 1

Με αφορμή το άρθρο του φίλου δάσκαλου Μιχάλη Α. Πόλη με τίτλο «Σύγκριση διδακτικού χρόνου απλών εκπαιδευτικών» αντιλαμβάνεται ο κάθε αναγνώστης, τη μια όψη του νομίσματος. Πάντοτε όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.

Η άλλη όψη του νομίσματος μας δείχνει ότι οι εκπαιδευτικοί της Δημοτικής εργάζονται εβδομαδιαίως, 3 ώρες και 50 λεπτά λιγότερο από τους εκπαιδευτικούς της Μέσης. Αν το υπολογίσουμε μηνιαίως, οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής εργάζονται μηνιαίως 17 ώρες λιγότερες κάθε μήνα από τους εκπαιδευτικούς Μέσης ή με άλλα λόγια, οι εκπαιδευτικοί στη Μέση  κάθε μήνα, εργάζονται 17 ώρες περισσότερες από τους εκπαιδευτικούς στη Δημοτική που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 3 εργάσιμες ημέρες τον μήνα. Με απλά λόγια οι Δάσκαλοι εργάζονται τουλάχιστον 1 μήνα λιγότερο από τη Μέση Εκπαίδευση κάθε σχολικό έτος. Αυτό το συμπέρασμα φαίνεται καθαρά και αναλύεται πιο κάτω:

Το ωράριο εργασίας των εκπαιδευτικών στη Μέση είναι από τις 07.30 το πρωί μέχρι τις 13.35, δηλαδή 6 ώρες και 5 λεπτά την ημέρα. Εβδομαδιαίως ο εργασιακός χρόνος είναι 30 ώρες και 30 λεπτά και μηνιαίως ο εργασιακός χρόνος είναι 137 ώρες και 15 λεπτά.

Ο εκπαιδευτικός στη Μέση θα πρέπει εκτός των διδακτικών του ωρών, να εκτελέσει και μια σειρά άλλων καθηκόντων που η διεύθυνση του σχολείου του αναθέτει (βλέπε τα καθήκοντα του εκπαιδευτικού Μέσης σε σχετικό άρθρο του Θέμη Πολυβίου, ημερ.26/04/16, « Η αλήθεια για τον διδακτικό χρόνο των εκπαιδευτικών»)

Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί Μέσης έχουν να ετοιμάσουν σχέδια μαθήματος, διαγωνίσματα, να διορθώσουν διαγωνίσματα. Όλα αυτά γίνονται πέραν του πιο πάνω αναφερόμενου ωραρίου εργασίας, δηλαδή στον ελεύθερό τους χρόνο.

Συγκριτικά, το ωράριο εργασίας των εκπαιδευτικών Δημοτικής είναι από τις 07.45 μέχρι τις 13.05, δηλαδή 5 ώρες και 20 λεπτά την ημέρα. Εβδομαδιαίως ο εργασιακός μας χρόνος είναι 26 ώρες και 40 λεπτά. Μηνιαίως ο εργασιακός  χρόνος είναι 120 ώρες και 20 λεπτά.

Ακόμη ο εκπαιδευτικός της Δημοτικής ετοιμάζει σχέδια μαθήματος, διαγωνίσματα και διορθώνει εργασίες και διαγωνίσματα αλλά με τη διαφορά ότι η σχολική ύλη του Δημοτικού είναι φυσιολογικά σε πολύ πιο χαμηλό επίπεδο από αυτή της Μέσης, που σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί της Δημοτικής Εκπαίδευσης έχουν ευκολότερο έργο να επιτελέσουν και σε αυτό το επίπεδο από τους εκπαιδευτικούς στη Μέση Εκπαίδευση.

Επιπλέον, ο εκπαιδευτικός της Μέσης αναλαμβάνει καθήκοντα στα Δημόσια Σχολεία την 1ηΣεπτεμβρίου ενώ ο εκπαιδευτικός της Δημοτικής αναλαμβάνει την 1η Δευτέρα του Σεπτέμβρη. Ακόμη τα καθήκοντα του εκπαιδευτικού Μέσης τελειώνουν στις 30 Ιουνίου ενώ του Εκπαιδευτικού της Δημοτικής την προτελευταία Παρασκευή  του Ιούνη, δηλαδή τουλάχιστον πέντε (5) μέχρι οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες νωρίτερα.

Από όλα τα πιο πάνω φαίνεται καθαρά ότι οι εκπαιδευτικοί στη Μέση Εκπαίδευση εργάζονται περισσότερες ώρες κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα  από τους εκπαιδευτικούς στη Δημοτική εκπαίδευση.

Εν κατακλείδι επειδή είμαστε στην Κύπρο αναφέρουμε τα λόγια μιας παροιμίας, η οποία ταιριάζει γάντι με τα γραφόμενα και τις παράλογες συγκρίσεις στο άρθρο του φίλου δάσκαλου  Μιχάλη Α. Πόλη: «Φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

*Πρόεδρος Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Προυπηρεσιακής Κατάρτισης

 Ηλεκτρ. Διευθ: chr_elisseos@cytanet.com.cy

11/07/16

 

Πηγή: Paideia News