Ο ΣΕΚΦ καταδικάζει την απόφαση του ΥΠΠ για μεταφορά του Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο

1547580

«Σηματοδοτεί ουσιαστικά την κατάργησή του»

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων (Σ.Ε.Κ.Φ), με ανακοίνωσή του, καταδικάζει την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για μεταφορά του Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο σε απογευματινό χρόνο, το οποίο σηματοδοτεί ουσιαστικά την κατάργησή του.

Όπως σημειώνει ο ΣΕΚΦ:

«Η εν λόγω απόφαση του Υπουργείου Παιδείας πλήττει και θυματοποιεί μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες του μαθητικού πληθυσμού, εκείνους δηλαδή τους μαθητές που φτάνουν στο Γυμνάσιο από το Δημοτικό με υψηλό ρίσκο αναλφαβητισμού, το ποσοστό των οποίων κυμαίνεται διαχρονικά περίπου στο 10%, με βάση τις έρευνες που διενεργεί το ίδιο το  Υπουργείο Παιδείας μέσω του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης.

Με την ουσιαστική κατάργηση του Προγράμματος Αλφαβητισμού, οι 1500 περίπου μαθητές που συμμετείχαν κάθε χρόνο στο πρόγραμμα μένουν χωρίς τη στήριξη που έχουν ανάγκη, όπως προκύπτει από τις σχετικές έρευνες του Υπουργείου Παιδείας.  Ως αποτέλεσμα προκύπτει η σοβαρή πιθανότητα το υψηλό ρίσκο αναλφαβητισμού στην Στ’ τάξη του δημοτικού να μετατραπεί σε μόνιμο αναλφαβητισμό για όλη τους τη ζωή, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο σχολικής αποτυχίας, κοινωνικής περιθωριοποίησης και αποκλεισμού, με βάση τις μελέτες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και άλλων διεθνών οργανισμών (π.χ. UNESCO).

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας δεν σχετίζεται με το ίδιο το Πρόγραμμα Αλφαβητισμού, όπως προσπαθεί ανεπιτυχώς να πείσει το Υπουργείο Παιδείας, αλλά με ζητήματα που αφορούν στον προϋπολογισμό του Υπουργείου και τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Δυστυχώς, στην προσπάθεια του το Υπουργείο Παιδείας να περιορίσει τις ανάγκες σε καθηγητές επέλεξε να θυματοποιήσει μία από τις πιο αδύναμες ομάδες μαθητών.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει την απόφασή του, αναλογιζόμενο τις σοβαρές αρνητικές παρενέργειες που θα έχει για τους μαθητές με υψηλό ρίσκο αναλφαβητισμού και να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη βελτίωση του προγράμματος, μία προσπάθεια στην οποία ο Σ.Ε.Κ.Φ εκφράζει την ετοιμότητά του να συμβάλει δημιουργικά και εποικοδομητικά.

Καλούμε, επίσης, την Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα και να αντιδράσει δυναμικά για την απόσυρση της συγκεκριμένης απόφασης, με την οποία πέραν των μαθητών πλήττεται σοβαρά η ειδικότητα των Φιλολόγων, με την απώλεια δεκάδων θέσεων διορισμού».

Πηγή:Paideia News