Feb 15

ΣΤΙΣ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΤΡΑΜΗΝΩΝ

Η Δημοκρατική Κίνηση Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), αξιολογώντας τα ευρήματα διάφορων αξιολογήσεων και εισηγήσεων για το εκπαιδευτικό μας σύστημα και τις εκπαιδευτικές πραγματικότητες της χώρα μας, θεωρεί ότι οι εξετάσεις στα τετράμηνα δεν μπορούν να εφαρμοσθούν από τη σχολική χρονιά 2018/2019 γιατί οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή τους, δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν υλοποιηθεί. Συγκεκριμένα δεν έχουν υλοποιηθεί οι πιο κάτω προϋποθέσεις :

 • Ολοκλήρωση και αξιολόγηση της παρούσης μεταρρύθμισης.
 • Ουσιαστική αποφόρτιση της ύλης στα πλείστα γνωστικά αντικείμενα
 • Προσαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων, συγκεκριμένων ειδικοτήτων, σύμφωνα με τις μαθησιακές δυνατότητες των μαθητών.
 • Αντιστοίχηση της διδακτέας ύλης με τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο.
 • Ουσιαστική αποφόρτιση του μαθητή από αξιολογήσεις.
 • Νέοι τρόποι αξιολόγησης του μαθητή.
 • Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

 Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο από το επόμενο σχολικό έτος 2018/2019, υπό τις σημερινές εκπαιδευτικές συνθήκες, όχι μόνο δεν θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα αλλά θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα εκπαιδευτικά δρώμενα στους σχολικούς χώρους προσθέτοντας επιπρόσθετο άγχος στους μαθητές, ασφυκτικά και απάνθρωπα χρονοδιαγράμματα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, επιπρόσθετο άγχος στους γονείς, κατακόρυφη αύξηση της παραπαιδείας, αποπροσανατολισμό από τον πραγματικό στόχο του Δημόσιου Σχολείου.

Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), κατά συνέπεια, θεωρεί ότι επιβάλλεται η μη εφαρμογή της εν λόγω μεταρρύθμισης (εξετάσεις ανά τετράμηνο) μέχρι ότου το εκπαιδευτικό μας σύστημα διαμορφώσει τις κατάλληλες  προϋποθέσεις για την ωφέλιμη εισαγωγή της.

Στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί από την ΟΕΛΜΕΚ στις 22 Φεβρουαρίου 2018 για τις ενδιάμεσες εξετάσεις, η ΔΗ.ΚΙ. καλεί τους συνάδελφους Καθηγητές/τριες να στηρίξουν τη θέση της ΔΗ.ΚΙ. καθώς επίσης και την απόφαση της Π.Σ.Γ.Α. της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία, εκφράζει τους έντονους προβληματισμούς της για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο, κάτω από τέτοιες συνθήκες, και να ταχθούν ΕΝΑΝΤΙΟΝ των εξετάσεων ανά τετράμηνο.

 

Permanent link to this article: http://www.dh-ki.com/?p=1770

Aug 09

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το ΔΗ.ΚΟ. για οριστική επίλυση του προβλήματος  για  τους εκπαιδευτικούς Αορίστου Χρόνου

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το ΔΗ.ΚΟ. για οριστική επίλυση του προβλήματος  για  τους εκπαιδευτικούς Αορίστου Χρόνου

Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή της από τις προτάσεις Νόμου που θα καταθέσει το ΔΗ.ΚΟ. στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σχετικά με τους εκπαιδευτικούς Αορίστου Χρόνου. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, γιατί οι δύο προτάσεις Νόμου που εξαγγέλθηκαν σήμερα (9/8/2017) από τον Βουλευτή κ. Πανίκο Λεωνίδου, είναι ολοκληρωμένες και καλύπτουν ακριβώς τις θέσεις που εδώ και πολλή καιρό διατύπωνε η Δημοκρατική Κίνηση Καθηγητών. Έφθασε πλέον ο καιρός που θα πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο δίκαιο αίτημα εκατοντάδων εκπαιδευτικών που για πολλά χρόνια διδάσκουν στο Δημόσιο Σχολείο και κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι.

Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), επαναλαμβάνει, για πολλοστή φορά, ότι Αορίστου Χρόνου εκπαιδευτικοί θα πρέπει να θεωρηθούν οι εκπαιδευτικοί εκείνοι που συμπληρώνουν συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία στο Δημόσιο Σχολείο 30 μήνες, συνεχή ή διακοπτόμενη, είτε ως συμβασιούχοι είτε ως έκτακτοι είτε ως αντικαταστάτες (όπως ακριβώς ισχύει και στη Δημόσια Υπηρεσία). Η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, την οποία, χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς Αορίστου Χρόνου είναι άκρως προβληματική και ουσιαστικά στοχεύει στην εξόντωση των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών και όχι στην αποκατάστασή τους.

Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), διακηρύττει, ξανά, την αποφασιστικότητά της να στηρίξει τη συγκεκριμένη κατηγορία Καθηγητών μέσα από την ΟΕΛΜΕΚ αλλά και με κάθε άλλο τρόπο και καλεί και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής να αντικρύσουν θετικά τις δύο προτάσεις Νόμου που θα καταθέσει το ΔΗ.ΚΟ. 

    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΟΕΛΜΕΚ)         9/8/2017

Permanent link to this article: http://www.dh-ki.com/?p=1762

Jun 29

Ο Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης (Σ.Ε.Π.ΚΑ) συγχαίρει τους συναδέλφους που έτυχαν μόνιμου διορισμού επί δοκιμασία και τους εύχεται καλή σταδιοδρομία.

Ο Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης (Σ.Ε.Π.ΚΑ) συγχαίρει τους συναδέλφους που έτυχαν μόνιμου διορισμού επί δοκιμασία και τους εύχεται καλή σταδιοδρομία.

Ακόμη όσο αφορά το μη επαναδιορισμό των 38 συναδέλφων εκπαιδευτικών στη Μέση Εκπαίδευση, που δημοσιοποιήθηκε στις 26/06/2017 μετά από στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού(ΥΠΠ), ο ΣΕΠΚΑ επισημαίνει τα πιο κάτω:

(α) Είναι η τρίτη συνεχόμενη σχολική χρονιά που συμβαίνει αυτό το δυσάρεστο γεγονός.

(β) Τα τελευταία 3 χρόνια  συνολικά έχουν χάσει την εργασία τους στα Δημόσια Σχολεία πέραν των 150 συναδέλφων στη Μέση Εκπαίδευση.

(γ) Το ΥΠΠ θα έπρεπε να αποσύρει άμεσα τα μέτρα που μειώνουν την ασφάλεια των μαθητών και συγχρόνως επιφέρουν μείωση των εκπαιδευτικών αναγκών στις Ειδικότητες της Οικιακή Οικονομίας-Τεχνολογίας-Πληροφορικής καθώς και τα υπεράριθμα  τμήματα και η μεικτή γύμναση στη Φυσική Αγωγή αφού οι συνάδελφοι αυτοί εργάζονται για χρόνια στα Δημόσια Σχολεία.

(δ) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τελευταία συνάντηση που είχε με τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των εκπαιδευτικών, τους διαβεβαίωσε ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν θα χάσει την εργασία του.

(ε) Επιπλέον το ΥΠΠ, στις Ειδικότητες που υπάρχει πρόβλημα θα μπορούσε να τους βοηθήσει με το να προχωρούσε σε εργαστηριοποιήση του μαθήματος στην Α΄ και Β΄ τάξη.

Ακόμη να υπενθυμίσουμε την υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για επαναδιορισμό ΟΛΩΝ των Συμβασιούχων και Εκτάκτων, αφού ακόμα εξακολουθεί να γίνεται η αποκοπή του 0,8-2.0% του μισθού από όλους τους συναδέλφους (ποσό το οποίο ανέρχεται σε  μερικά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο) με σκοπό τον επαναδιορισμό των Συμβασιούχων και Εκτάκτων.

Τέλος επιθυμούμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια μας στο νέο Κ.Δ.Σ της ΟΕΛΜΕΚ για την εκλογή του. Αναμένουμε την ενεργό  συμπαράσταση της ΟΕΛΜΕΚ για το πιο πάνω θέμα, ώστε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να προβεί σε επαναδιορισμό ΟΛΩΝ των Συμβασιούχων και Εκτάκτων συναδέλφων που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα Δημόσια Σχολεία.

Ελισσαίος Χριστοδούλου                                                                      Ιωάννα Λαμπρινού-Πελοπίδα         

Πρόεδρος   ΣΕΠΚΑ                                                                                                  Γραμματέας  ΣΕΠΚΑ

      28/06/2017

Permanent link to this article: http://www.dh-ki.com/?p=1758

Jun 26

Κατάλογος Διοριστέων, Διορισίμων και άλλοι Κατάλογοι

Τελευταία γράφονται συνεχώς άρθρα στα ΜΜΕ σχετικά με τις εξετάσεις των υποψήφιων εκπαιδευτικών, τους Κανονισμούς των εξετάσεων που ψήφισε η Βουλή και τη Νομοθεσία Αορίστου Χρόνου καθώς και ποιοι εντάσσονται στο 30μηνο. Άλλοι εκφράζονται υπέρ και άλλοι εναντίον.

Κανένας όμως δεν ασχολήθηκε με το θέμα των Καταλόγων, δηλαδή από ποιους Καταλόγους η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) θα διορίσει εκπαιδευτικούς  με την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμών Εκπαιδευτικών, τη σχολική χρονιά 2018 – 2019  στη Μέση Γενική και Τεχνική Εκπαίδευση.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η ΕΕΥ θα προβεί σε διορισμούς από δύο (2) Καταλόγους, τον Κατάλογο Διοριστέων και τον Κατάλογο Διορισίμων. Κάνοντας όμως μία μικρή έρευνα φαίνεται ότι υπάρχουν διάφοροι Κατάλογοι και όχι μόνο  δύο. Πιο κάτω αναφέρονται οι σχετικοί Κατάλογοι των εκπαιδευτικών από τους οποίους η ΕΕΥ θα διορίζει τους εκπαιδευτικούς. Αυτοί οι κατάλογοι, υπήρχαν ήδη ή θα δημιουργηθούν και ο κάθε εκπαιδευτικός, νέος ή παλιός, αυτός που θα δώσει εξετάσεις ή όχι, θα εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.

 1. Κατάλογος Διοριστέων.

 2. Ειδικός Κατάλογος Διοριστέων εκπαιδευτικών με αναπηρία.

 3. Κατάλογος Διορισίμων.

 4. Ειδικός Κατάλογος διορισίμων εκπαιδευτικών με αναπηρία.

 5. Κατάλογος συζύγων Ελλήνων Αξιωματικών.

 6. Κατάλογος εκπαιδευτικών από το Ριζοκάρπασο.

 7. Κατάλογος εκπαιδευτικών Αορίστου Χρόνου.

Όπως αντιλαμβάνεστε, θα υπάρχει τέτοια σύγχυση για το ποιος έχει σειρά για διορισμό που στο τέλος θα την πληρώσουν δυστυχώς αυτοί που δεν έχουν σχέση με το πιο πάνω πρόβλημα, δηλαδή οι υπάλληλοι της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. …..Καλό κουράγιο υπάλληλοι της ΕΕΥ.

 

Ελισσαίος  Χριστοδούλου

Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής

Γενικός Αντιπρόσωπος ΔΗ.ΚΙ

Permanent link to this article: http://www.dh-ki.com/?p=1751

May 23

Ζητούμε τη στήριξή σας για μια ισχυρή ΟΕΛΜΕΚ, για την ΟΕΛΜΕΚ των Καθηγητών

      

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, στις 25 Μαϊου 2017 θα διεξαχθούν εκλογές στην ΟΕΛΜΕΚ για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Σας καλούμε να προβληματιστείτε για τον εξευτελισμό που έχουν υποστεί οι Καθηγητές τα τελευταία 5 χρόνια, να προβληματιστείτε για τα σοβαρά θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα ως κλάδος και να στηρίξετε αυτούς που βρίσκονται πραγματικά δίπλα σας και είναι έτοιμοι για πραγματικούς αγώνες για στήριξη του κάθε ενός ξεχωριστά αλλά και όλων των συναδέλφων γενικά.

 Οι εκπρόσωποι των Κινήσεων Αλλαγής- Ν.Κίνησης προσέφεραν με τα «έργα και τις πράξεις τους» αυτά που όλοι εσείς καθημερινά βιώνετε και διαμαρτύρεστε. Προσέφεραν την παντελή απουσία της Οργάνωσης από τους Καθηγητικούς Συλλόγους, προσέφεραν τον κλάδο στο ΥΠΠ, προσέφεραν την απόλυση σε εκατοντάδες Καθηγητές, άφησαν ανυπεράσπιστους  τους Καθηγητές από τους μαθητές με παραβατικές συμπεριφορές, εγκατέλειψαν τη διεκδίκηση των συνταξιοδοτικών και άλλων δικαιωμάτων των Καθηγητών και πολλά άλλα. Τα πιο κάτω παραδείγματα μιλούν από μόνα τους:

 1. Αποδέχτηκαν τερματισμό του (2) δίωρου μείωσης των Εκπαιδευτικών που μετακινούνταν σε άλλες επαρχίες,

Continue reading

Permanent link to this article: http://www.dh-ki.com/?p=1746