Η ενορχήστρωση ενός καλοστημένου σχεδίου συκοφάντησης των εκπαιδευτικών

ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΜΑΥΡΑΤΣΑ*

Δυστυχώς, οι κυβερνώντες αδυνατούν να κατανοήσουν ότι έχουν βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο και ότι το παιχνίδι που παίζουν αργά ή γρήγορα θα γίνει αντιληπτό και από αυτούς που ακόμη τους ακολουθούν. Κυβέρνηση, ΥΠΠ, Γενικός Ελεγκτής, Αρχιεπίσκοπος και παγκύπρια συνομοσπονδία γονέων έχουν συντονιστεί για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα τελευταία γεγονότα της «πλήρους κατάρρευσης του συνεργατισμού».

Ο δεύτερος λόγος είναι η εξάρτηση και η εμμονή που έχουν οι κυβερνώντες με την ιδιωτικοποίηση των πάντων.  Εδώ να θυμίσουμε και τη γενναιόδωρη πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας στην ημερίδα της Ομοσπονδίας γονέων και κηδεμόνων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, περί στήριξης της ιδιωτικής παιδείας με οικονομικά κίνητρα.

Επομένως, με το ψέμα, τα συνθήματα και τις ατεκμηρίωτες θέσεις, το μέλλον που προδιαγράφεται μπροστά τους είναι σκοτεινό, αβέβαιο και σύντομα θα αντιμετωπίσουν ξανά την οργή των όσων συστηματικά κοροϊδεύουν και εξαπατούν. Η αγυρτεία όμως έχει ημερομηνία λήξης.

 Ήδη από την εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 13 Ιουλίου φάνηκε έντονα η αγανάκτηση των εκπαιδευτικών και η αποφασιστικότητα που έδειξαν πέντε (5) χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές, σε συνθήκες αφόρητης ζέστης, πορευόμενοι  από το οίκημα της ΠΟΕΔ μέχρι το ΥΠΠ, διαδηλώνοντας «κατά του εξευτελισμού».  Πρόκειται για τις απαράδεκτες, μονομερείς και «ετσιθελικές» αποφάσεις του ΥΠΠ, οι οποίες ψηφίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και οι οποίες υποβαθμίζουν το ρόλο του εκπαιδευτικού και ευρύτερα του δημόσιου σχολείου.

Η προσπάθεια φίμωσης του Συνδικαλιστικού Κινήματος είναι πρωτοφανής για τα Κυπριακά δεδομένα, μια προσπάθεια που εάν επιτρέψουμε να επιτευχθεί, θα κάνει πιο εύκολο το έργο των κυβερνώντων.  Δυστυχώς για αυτούς όμως, για πρώτη φορά παρατηρείται τόσο ισχυρό και ενωμένο μέτωπο των τριών συνδικαλιστικών συντεχνιών ΟΕΛΜΕΚ-ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, οι οποίες είναι αποφασισμένες να αγωνιστούν μέχρι τέλους, χωρίς κανένα δισταγμό.

Οι συνδικαλιστές έχουν ενώσει δυνάμεις και τώρα είναι πιο δυνατοί από ποτέ. Είναι αποφασισμένοι να παραμερίσουν τις όποιες διαφορετικές ιδεολογικές αντιλήψεις και να αγωνιστούν ενωμένοι για τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Εξάλλου, τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν δεν έχουν χρώματα, δεν έχουν παρατάξεις, είναι κοινά και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε μονιασμένοι και να συστρατευτούμε για το κοινό καλό.

Προς τους οργανωμένους γονείς

Ο Μέγας Αλέξανδρος θέλοντας να εξάρει την αξία του δασκάλου του Αριστοτέλη για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του, είπε την ξακουστή φράση: “Στον πατέρα μου οφείλω το ζην, στο δε δάσκαλο μου το ευ ζην”. Από αυτή τη φράση μπορεί να συμπεράνει κάποιος τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει ένας δάσκαλος στη ζωή ενός μαθητή.

Επομένως, σταματήστε να κτίζετε τοίχος απέναντι μας, γιατί εμείς είμαστε κοντά στα παιδιά σας, εμείς τα φροντίζουμε, εμείς ακούμε τα προβλήματα τους και εμείς τα συμβουλεύουμε. Πολλές φορές μας εκμυστηρεύονται πληροφορίες και προβληματισμούς τους, που αποκρύβουν ακόμα και από τους ίδιους τους γονείς τους γιατί βρίσκουν την απόλυτη συμπαράσταση μας.

Σταματήστε λοιπόν να μας κατηγορείτε και να συμπαρατάσσεστε με τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας, ακόμα και όταν πρόκειται για την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, με θύματα τα ίδια τα παιδιά σας. Όσο και αν πυροβολείτε, εμείς θα συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών μας.  

Τέλος, θα ήταν προτιμότερο, να δώσουμε από κοινού,  μεγαλύτερη βαρύτητα στη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, παρά στις όποιες αντιπαραθέσεις που στο τέλος θα πλήξουν τους ίδιους τους μαθητές και τα συμφέροντα τους.

*Μέλος του ΚΔΣ ΟΕΛΜΕΚ

Πηγή:Paideia News