Φωνή αγωνίας-Σιωπή Δημοκρατίας

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΚΑΝΙΚΛΙΔΗ*

     Η αντίστροφη μέτρηση της «στελέχωσης σχολικών μονάδων» ξεκίνησε με τη συνάντηση της ΟΕΛΜΕΚ με τον ΥΠΠ, στις 2 Ιουλίου, στην οποία και οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις αντιμετωπιστήκαν με εμφανή απαξίωση από τον έντιμο Υπουργό.

   Στην εν λόγω συνάντηση, την ενημέρωση και το συντονισμό τον είχε αποκλειστικά ο Υπουργός. Όχι μόνο το ύφος αλλά και το περιεχόμενο καθώς και ο τρόπος παρουσίασης των ΜΟΝΟΜΕΡΩΝ αποφάσεών του, υποδήλωναν ότι ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ τροχιά σύγκρουσης μεταξύ του ΥΠΠ και των συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών οργανώσεων.

    Ενδεικτικό της προκλητικότητάς του, η εξ’ αρχής τοποθέτησή του για «διάλογο» και «συναίνεση», και η αναίρεσή τους στη συνέχεια από τον ίδιο. Συγκεκριμένα, εξίσωσε καθένα καθήκον που διεκπεραιώνει ο εκπαιδευτικός στη σχολική του μονάδα με τα αντίστοιχα Ευρώ που διατίθενται για το σκοπό αυτό. Ενδεικτικό της απαξίωσης από έναν Υπουργό που πέρασε από την «εκπαιδευτική αλυσίδα» να απαξιοί το ρόλο του Υπευθύνου Τμήματος, των σχολικών εκδηλώσεων, τη Χορωδία και Ορχήστρα, το θεσμό της Βιβλιοθήκης και τόσα άλλα που ομορφαίνουν τη μαθητική ζωή και τη ζωή γονιών και κηδεμόνων των παιδιών.

    Το «μέτωπο» των συνδικαλιστικών οργανώσεων συνασπίστηκε εξ’ αρχής από τον τρόπο με τον οποίο ο Υπουργός διαχειρίστηκε τις εκπαιδευτικές Οργανώσεις. Εδραιώθηκε μετά από 48 ώρες, όταν το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε τις ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ εισηγήσεις του Υπουργού και επισημοποιήθηκε η ύπαρξή του, την 9η Ιουλίου 2018 με μια πρωτοφανή ενέργεια, την κοινή σύγκληση των τριών Κεντρικών Διοικητικών Συμβουλίων τους και την ομόφωνη απόφασή τους για τα ακόλουθα:

  1. Καλούν τον ΥΠΠ να αποσύρει τα μέτρα που αποφασίστηκαν μονομερώς και να αρχίσει διάλογο από μηδενική βάση για οποιοδήποτε θέμα ή να υποβάλει την παραίτησή του.
  2. Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν το Σεπτέμβρη με ευθύνη του ΥΠΠ, αν δεν αποσυρθούν τα μέτρα.
  3. Θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη Τύπου την Πέμπτη 12/7, η ώρα 10:00π.μ.
  4. Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΠ την Παρασκευή 13/7, η ώρα 10:00π.μ.

   Η τροχιά σύγκρουσης που μας επεβλήθη ήταν προϊόν προσωπικών χειρισμών του Υπουργού, επικαλούμενος την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Παρόμοιες εκθέσεις αποστέλλονται ετησίως στον εκάστοτε  Υπουργό και οι οποίοι τυγχάνουν χειρισμού κατά το δοκούν.

   Τέλος, παρακαλούμε τον Προέδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη, όπως δεν προωθήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις του Υπουργού Παιδείας, καθότι αυτές αποτελούν «εκρηκτική ύλη» στα χέρια της Κυβέρνησης όσον αφορά τα θέματα Παιδείας. Στην παρούσα φάση, μόνο ο Πρόεδρος μπορεί να ξεκλειδώσει την πόρτα του διαλόγου όπως την επιζητούν οι τρεις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις. Θεωρούμε ότι η χώρα ταλανίζεται με σοβαρότερα θέματα την παρούσα περίοδο και είναι αχρείαστη μια  επιπλέον σύγκρουση.

    Ευελπιστούμε στον κ. Ν. Αναστασιάδη όπως εισακούσει τη φωνή αγωνίας που διακατέχει την εκπαιδευτική κοινότητα, σε μια τόσο χαλεπή περίοδο για την Παιδεία, που την ίδια στιγμή, μέσα σ’ όλα τα προβλήματα, καταπατώνται και οι δημοκρατικές διαδικασίες στο Εκπαιδευτικό μας σύστημα.

*Γ.Γ. ΟΕΛΜΕΚ

Πηγή: Paideia news