Έρχονται νέα μέτρα για τους εκπαιδευτικούς, εμείς τι κάνουμε;

ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΜΑΥΡΑΤΣΑ*

Για άλλη μια φορά  στο στόχαστρο του Υπουργείου Παιδείας μπήκε το Δημόσιο Σχολείο και οι εκπαιδευτικοί.  Εκτός από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, το ΥΠΠ χρησιμοποιεί  τις «πλάτες» του μεγάλου λογιστικού οίκου (Ernst and Young), του οποίου το κράτος έχει πληρώσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για ετοιμασία  μελέτηςπου αφορά  την εξυγίανσης της δημόσιας εκπαίδευσης. 

Στην εν λόγω έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Ernst and Young,  γίνεταισυνεχώς  αναφορά σε μειώσεις που πρέπει να γίνουν για να εξοικονομηθούν δαπάνες που αφορούν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.  Κυρίως, στο στόχαστρο του ΥΠΠ είναι η κατανομή του συνολικού χρόνου εργασίας των εκπαιδευτικώνη μείωση που δίνεται σε διδακτικό χρόνο για την ανάληψη διδακτικών καθηκόντων και η μείωση του διδακτικού χρόνου λόγω της αύξησης των ετών υπηρεσίας.

Μεγάλος λόγος γίνεται επίσης και για τις μειώσεις των Καθηγητών που αφορούν: Εξωδιδακτικό έργο των φιλολόγων, Θέατρο, Υπευθυνότητα τμήματος, Ολυμπιάδες, Ετοιμασία χορωδίας, Αθλητικά απογεύματα, Συντήρηση Υπολογιστών, Προετοιμασία εργαστηρίων, ετοιμασία Ωρολογίου προγράμματος και άλλα.

Στην έκθεση αναφέρεται η «πρωτοφανής» κατά τα άλλα εισήγηση των ελεγκτών για αγορά υπηρεσιών που αφορά τη συντήρηση των Η.Υ, κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο για τα σημερινά δεδομένα μιας και θα υπάρξει σημαντική  καθυστέρηση στη ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων όπου χρησιμοποιούνται  ηλεκτρονικά μέσα, εάν οι Καθηγητές των Η.Υ απαλλαχτούν από τα καθήκοντα τους ως συντηρητές. Ας είναι ειλικρινείς λοιπόν οι εκπαιδευτικοί παράγοντες του ΥΠΠ, και ας πουν την αλήθεια, ότι στόχος τους είναι σιγά σιγά να ιδιωτικοποιήσουν την παιδεία. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν καλά πως η Δημόσια Εκπαίδευση, ιδιαίτερα σήμερα κρατιέται όρθια χάρη στην αυταπάρνηση, το φιλότιμο, και την ευσυνειδησία των δημοσίων εκπαιδευτικών.

Περαιτέρω, στην έκθεση των ελεγκτών αναφέρονται κάποιες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να γίνονται με λιγότερες ώρες ή ακόμα και με καθόλου μείωση ωρών. Δεν έφταναν λοιπόν οι περικοπές των μισθών που έχουν γίνει μέχρι τώρα, ακόμα και  απολύσεις  αρκετών συνάδελφων καθηγητών μετά από την αλλαγή του ΝΩΠ και τον τερματισμό  εργαστηριοποίησης αρκετών μαθημάτων, τώρα το ΥΠΠ στοχεύει σε περισσότερες περικοπές μιας και εάν υλοποιηθούν οι αλλαγές αυτές, θα χαθούν χιλιάδες διδακτικές ώρες, με αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός εργασίας εκατοντάδες συνάδελφοι.

Παρόλο που η Κυβέρνηση διατυμπανίζει εδώ και καιρό ότι βγήκαμε από το μνημόνιο και οι δείκτες της οικονομίας έχουν ανεβεί σε ικανοποιητικά επίπεδα,  εντούτοις το ΥΠΠ αντιμετωπίζει την εκπαίδευση με λογιστικούς όρους. Η λογιστική τακτική του Υπουργείου που βλέπει τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς ως απλούς αριθμούς πρέπει άμεσα να σταματήσει.

Για να σταματήσουμε όμως την απαράδεκτη τακτική που ακολουθεί εδώ και καιρό το ΥΠΠ, πρέπει άμεσα οι Καθηγητές να ανασυνταχθούν και να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες και δράσεις ούτως ώστε να υπερασπιστούν και να στηρίξουν το δημόσιο σχολείο έτσι όπως του αρμόζει.

Τα τελευταία χρόνια η παρουσία της συνδικαλιστικής μας Οργάνωσης (ΟΕΛΜΕΚ) είναι σχεδόν ανύπαρκτη, γι’ αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε μια δυναμική προσπάθεια χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς προκαταλήψεις και να συνεχίσουμε με όραμα την ανασυγκρότηση της Συντεχνίας μας για να νιώσουμε ξανά τι σημαίνει Αλληλεγγύη, για  μια συντεχνία που να ενώνει και όχι να χωρίζει. Θα πρέπει επιτέλους να παλέψουμε για μια Οργάνωση αγωνιστική, δημοκρατική, όπου οι αποφάσεις να λαμβάνονται και να ελέγχονται με ενισχυμένη τη συμμετοχή της βάσης.

*Αντιπρόεδρος της  ΔΗΚΙ Καθηγητών

Δημοσίευση στο Paideia News 4/10/17