Κύριοι βουλευτές, μην ψηφίσετε τους κανονισμούς  εξετάσεων (ΝΣΔ) προτού εκδοθεί η απόφαση του εφετείου.

 

Τελευταία γίνεται μεγάλος λόγος για την μετατροπή όσων εκπαιδευτικών έχουν κλείσει τριάντα μήνες υπηρεσία στην εκπαίδευση, σε υπαλλήλους αορίστου χρόνου. Θεωρούμε άνιση και άδικη μεταχείριση από αυτούς που  έχουν θεσμοθετήσει τον συγκεκριμένο νόμο (καθεστώς αορίστου χρόνου),  να εξαιρέσουν  από τη νομοθεσία τους εκπαιδευτικούς. Εδώ να θυμίσουμε ότι για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους ισχύει το καθεστώς αορίστου χρόνου για όσους έχουν συμπληρώσει τριάντα μήνες υπηρεσία στη δημόσια υπηρεσία.  

Τόσους και τόσους νόμους έχουμε δει σε αυτό τον τόπο, να αλλάζουν  ή να τροποποιούνται από τη μια μέρα στην άλλη. Κατά συνέπεια,  στο χέρι σας είναι  κύριοι βουλευτές να τροποποιήσετε  τον νόμο περί αορίστου χρόνου και να ενσωματώσετε όσους αδικαιολόγητα έχετε εξαιρέσει. 

Η απόφαση του εργατικού δικαστηρίου, που δικαιώνει συνάδελφο (υπόθεση Κούλουρου), πρέπει να σας προβληματίσει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της οποιασδήποτε  απόφασης της έφεσης που έχει ασκηθεί από  την  Πολιτεία. Ο ρόλος της Πολιτείας πρέπει να στρέφεται γύρω από τον ορισμό της δικαιοσύνης και όχι των εφέσεων. Η ίδια η Πολιτεία αυτοπεριορίζεται από τους κανόνες και νόμους που η ίδια έθεσε (δικαίωση νοσηλευτών), και   στρέφεται τώρα ενάντια σε μια μερίδα δημοσίων υπαλλήλων (εκπαιδευτικών).

Περαιτέρω, τι θα συμβεί με τους εκπαιδευτικούς που θα διοριστούν με το νέο σύστημα διοριστέων, εάν η απόφαση του εφετείου δικαιώσει τους εκπαιδευτικούς με τριαντάμηνη υπηρεσία;  Θα διοριστούν για ένα δύο χρόνια και μετά θα εκτοπίζονται;  Πρέπει επιτέλους να δοθεί ένα τέλος στην προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει  το κράτος τέτοια σημαντικά ζητήματα.

Εκπαιδευτικοί με αρκετά χρόνια υπηρεσίας και προσφοράς στην παιδεία του τόπου δεν πρέπει να πετάγονται  με τόση μεγάλη ευκολία από τα δημόσια σχολεία,  άτομα που επένδυσαν στην εκπαίδευση, όχι μόνο σε υλικά, αλλά σε φιλοσοφία και στάση ζωής, δεν πρέπει να τυγχάνουν τέτοιας αντιμετώπισης.  Συνεπώς,  αυτοί τελικά είναι  οι αποξενωμένοι και εξόριστοι  εκπαιδευτικοί που καλούνται να εγκαταλείψουν την εργασία τους,  μετά την απόφαση  ενός αναξιόπιστου συστήματος που δυστυχώς αποφασίζει πρόχειρα και επικίνδυνα για τις ζωές των υπαλλήλων του.

Τέλος, θα ήθελα για πολλοστή φορά να καλέσω την Οργάνωση μας (ΟΕΛΜΕΚ), όχι μόνο να πάρει θέση, αλλά και μέτρα για όσα απαράδεκτα τεκταίνονται. 

Να είναι σίγουροι οι συνάδελφοι, ότι  θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας  να  πείσουμε τους βουλευτές, πρώτον να μην προχωρήσουν σε ψήφιση των κανονισμών εξετάσεων για το νέο σύστημα διορισμού προτού εκδοθεί η απόφαση που εκκρεμεί από το  ανώτατο δικαστήριο και δεύτερο να μετατρέψουν με το  καθεστώς αορίστου χρόνου όσους  εκπαιδευτικούς έχουν τριαντάμηνη υπηρεσία στο δημόσιο σχολείο.

ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΜΑΥΡΑΤΣΑ-Αντιπρόεδρος ΔΗΚΙ Καθηγητών

Δημοσίευση στο paideia news 23/3/17