Το ΝΣΑ δεν εκσυγχρονίζει το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών

ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΜΑΥΡΑΤΣΑ

Σε κάθε περίπτωση η διαχείριση της εφαρμογής του ΝΣΑ θα έπρεπε να χρήζει προσεκτικής και τεκμηριωμένης μεταχείρισης, να  συνδέεται με την έννοια της ανατροφοδότησης και όχι με την έννοια του στείρου και κατευθυνόμενου ελέγχου. Το σημερινό υφιστάμενο Σύστημα Αξιολόγησης δεν είναι το καταλληλότερο, ούτε ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες του εκπαιδευτικού, από την άλλη όμως, το ΥΠΠ, φαίνεται ότι επιθυμεί να υλοποιήσει ένα ΝΣΑ που να είναι βασισμένο στην ασφυκτική εποπτεία των εκπαιδευτικών, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο την παιδαγωγική ελευθερία και αυτονομία τους.

Θα μπορούσε κάλλιστα, το υφιστάμενο ΣΑ να βελτιωθεί με τρόπο που να συνάδει με τις σύγχρονες απαιτήσεις των εκπαιδευτικών χωρίς να χρειάζεται να δαπανηθούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να πραγματοποιηθεί ένα σχέδιο αξιολόγησης χειρότερο από το υφιστάμενο. Περαιτέρω, για προβληματισμό,  σας παραθέτω πιο κάτω ορισμένες από τις πολλές αλλαγές που προορίζονται να εφαρμοστούν με την εφαρμογή και υλοποίηση του ΝΣΑ το 2018.

 Διευθυντές και ΒΔΑ΄ μετατρέπονται σε αξιολογητές:

Οι διευθυντές και ΒΔΑ΄, οι οποίοι έχουν προαχθεί και αξιολογηθεί με το υφιστάμενο και κατά τα άλλα αποτυχημένο σύστημα, μετατρέπονται σε αξιολογητές, αυτό βέβαια δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν υπάρχουν εξαίρετοι συνάδελφοι στις θέσεις αυτές. Η αξιολόγηση θα έπρεπε να αρχίσει από τα πάνω προς τα κάτω.                                  

 Οι διευθυντές έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα του βαθμού (35%):

Ελλοχεύει ο κίνδυνος της «πελατειακής» αξιολόγησης. Πόσο αντικειμενική θα μπορούσε να  είναι η αξιολόγηση,  τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διευθυντές που διευθύνουν αρκετά χρόνια ένα σχολείο και έχουν αναπτύξει στενές φιλικές σχέσεις με ορισμένους συναδέλφους;

Ο διευθυντής θα αξιολογεί 2 φορές την ίδια χρονιά κάθε συνάδελφο (ανά διετία):

Για να γίνει κατορθωτό κάτι τέτοιο, θα πρέπει σε ένα σχολείο να διορίζονται τουλάχιστο 3 διευθυντές, ή ο διευθυντής να σταματήσει να ασχολείται με το διοικητικό του  έργο αφού δεν θα έχει πλέον τον απαιτούμενο χρόνο, κάτι που θα προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις  στην όλη λειτουργία της σχολικής μονάδας.

 Αξιολογητές  μπορεί να είναι και αυτοί που δεν θα έχουν σχέση με το γνωστικό αντικείμενο του αξιολογούμενου:

Οι επιθεωρητές και οι διευθυντές που δεν έχουν σχέση με το γνωστικό αντικείμενο του αξιολογούμενου, θα είναι αδύνατο να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για την επιστημονική κατάρτιση του εκπαιδευτικού, οπότε θα είναι άνευ λόγου και αιτίας η εποπτεία και η αξιολόγηση τους στην τάξη.

Ο κάθε εκπαιδευτικός θα αξιολογείται τουλάχιστο 5 φορές την ίδια χρονιά (ανά διετία):

Δύο φορές θα επισκέπτεται την τάξη ο διευθυντής, οι δύο επιθεωρητές από μία φορά έκαστος, και μία φορά και οι τρείς από κοινού. Ο υπολογισμός της βαθμολογίας θα είναι ως εξής: Διευθυντής (35%), επιθεωρητής 1 (30%),  επιθεωρητής 2 (30%) και αυτοαξιολόγηση (5%).  Αυτή η διαδικασία θα αποπροσανατολίζει τον εκπαιδευτικό από το έργο του, και στο τέλος θα καταστεί  ψυχοφθόρα.

Όσοι εκπαιδευτικοί δεν επιτυγχάνουν το 60% της αριθμητικής αξιολόγησης, θα κρίνονται ως ανεπαρκείς και θα απολύονται:

Εδώ κατά την άποψη μου, τίθεται καθαρά το ζήτημα της άρσης της μονιμότητας των εκπαιδευτικών, κάτι που επιδιώκεται εδώ και αρκετό καιρό, προσπαθώντας τώρα τεχνηέντως  να το εφαρμόσουν, μέσω του νέου συστήματος αξιολόγησης.

Οι καθηγητές που δεν χρησιμοποιούν τεχνολογικά μέσα θα αποτυγχάνουν στην αξιολόγηση του τομέα: «Χρήση διαφόρων πηγών μάθησης»

Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι με αρκετά χρόνια υπηρεσίας, αρκετοί από αυτούς αφυπηρετούν σε λίγα χρόνια, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τεχνολογικά μέσα, αλλά κατά τα άλλα είναι άριστοι στο γνωστικό τους αντικείμενο  και συμβάλουν στο μεγάλο βαθμό στις τεράστιες επιτυχίες των μαθητών τους στις εξετάσεις.

Δημόσια σχολή εκπαιδευτικής ηγεσίας (ΔΣΕΗ) για προαγωγή, ακόμα και για αυτούς που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη διοίκηση:

Θα υποβάλλονται όλοι οι εκπαιδευτικοί που θα υποβάλλουν αίτηση για προαγωγή, σε μια δαπανηρή διαδικασία αρκετών μηνών, πριν ακόμα προαχθούν στη θέση, χωρίς καμία απολύτως επιχορήγηση, σε μη διδακτικό χρόνο, προκειμένου να κριθούν στα διοικητικά τους καθήκοντα. Ο εκπαιδευτικός δεν θα επιτυγχάνει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα  εάν δεν έχει μέσο όρο βαθμολογίας 70% και άνω.  Με τη δημιουργία της εν λόγω «σχολής» (ΔΣΕΗ), θα υποβαθμίζεται ταυτόχρονα ο πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών  τύπου master στη διοίκηση, ο κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη διοίκηση απλά θα απαλλάσσεται το 30% του προγράμματος.

Πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα για λόγους προαγωγής:

Τα προσόντα ακαδημαϊκά προσόντα θα μοριοδοτούνται ως ακολούθως: Πέντε (5) μόρια για διδακτορικό, τρία (3) μόρια για μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών επιπέδου M.A. ή M.S, δύο (2) μόρια για κάθε πρόσθετο πρώτο τίτλο σπουδών και ένα(1) μόριο για post graduate diploma μετά από φοίτηση τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού έτους.

Θεωρώ πολύ αντιφατικό, να υπάρχουν  κριτήρια για  πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα και από την άλλη να λαμβάνεται υπόψη το ένα μόνο προσόν, το οποίο προσδίδει και τη μεγαλύτερη μοριοδότηση  στον υποψήφιο.

Μόνο οι δύο τελευταίες υφιστάμενες αριθμητικές βαθμολογίες θα συνυπολογίζονται για σκοπούς προαγωγής:

Οι δύο τελευταίες υφιστάμενες βαθμολογίες θα μετατραπούν με κλίμακα 10-100 και θα συνυπολογίζονται με τις βαθμολογίες που θα προκύψουν  με βάση τις πρόνοιες του ΝΣΑ. Με την κατάθεση της 2ης αριθμητικής βαθμολογίας, με βάση τις πρόνοιες του ΝΣΑ, και μετά κάθε φορά που υποψήφιος θα τυγχάνει νέας αριθμητικής βαθμολογίας, θα διαγράφεται βαθμολογία με βάση τους Κανονισμούς «Περί Εκπαιδευτικών Λειτουργών (Επιθεώρησης και Αξιολόγησης) Κανονισμοί του 1976», μέχρι την πλήρη διαγραφή αυτών των βαθμολογιών.

 Κριτήρια και βαρύτητα τους στη διαδικασία προαγωγών:

Αξία (75% του Μ.Ο όλων των βαθμολογιών στη θέση), Αρχαιότητα (8%) μισή μονάδα κάθε έτος μέχρι τη συμπλήρωση 16 ετών, Πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα (5%), Βαθμολογία στη ΔΣΕΗ (10%) και Συνέντευξη στη ΕΕΥ (2%).

Ποιο θα είναι το κόστος του Νέου Σχεδίου Αξιολόγησης;

Θεωρώ πρόχειρη και ατεκμηρίωτη την παραπάνω μελέτη, αφού ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί το κόστος του ΝΣΑ που θα καλεστεί να πληρώσει Ο Κύπριος πολίτης, προκειμένου να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πολυδάπανο πρόγραμμα. Στη μελέτη δεν αναφέρεται πόσοι επιθεωρητές, διευθυντές και ΒΔΑ΄ θα χρειαστούν για να υλοποιήσουν αποτελεσματικά τα νέα τους καθήκοντα, καθώς  δεν αναφέρεται  ούτε ο διοικητικός χρόνος που θα τους παραχωρηθεί.  Η δημιουργία της ΔΣΕΗ θα προστεθεί στο κόστος του εν λόγω φιλόδοξου προγράμματος, τη στιγμή που το ΥΠΠ έχει προχωρήσει σε τεράστιες περικοπές σε όλους τους τομείς στη Δημόσια Παιδεία.

Καλούμε λοιπόν την ΟΕΛΜΕΚ να αφουγκραστεί τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών, να μην αποδεχτεί το ΝΣΑ και να ενεργήσει με εποικοδομητικό τρόπο ούτως ώστε να βελτιωθεί το υφιστάμενο Σχέδιο Αξιολόγησης.

Πηγή πληροφοριών: http://www.moec.gov.cy/                                                         

Αντιπρόεδρος ΔΗΚΙ Καθηγητών

Δημοσίευση στο paideia news 14/01/17