Γονείς Μέσης: Για ακόμη μία φορά το ΥΠΠ υπαναχωρεί από τις προαναγγελθείσες θέσεις του

10554670

«Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αλλάξει την απόφασή του για τον Αλφαβητισμό»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας ανακοινώνει ότι συνήλθε σε συνεδρίαση το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα τα θέματα που άπτονται της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς καθώς και τα θέματα της συνεχιζόμενης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

“Εν’ όψει των διαφόρων ανακοινώσεων που είδαν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τον αλφαβητισμό και την εργαστηριοποίηση  μαθημάτων, η Συνομοσπονδία επιθυμεί να καταθέσει τα ακόλουθα:

Στις 26 Αυγούστου το Υπουργείο Παιδείας κάλεσε τη Συνομοσπονδία σε ευρεία σύσκεψη όπου με επιχειρήματα και συχνές αναφορές σε επιστημονικές μελέτες, ανέλυσαν την αναγκαιότητα της μεταφοράς του προγράμματος του Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο κατά τον απογευματινό χρόνο, στα ΚΙΕ. Έχοντας ως ισχυρό όπλο τον στιγματισμό των παιδιών όταν αποσύρονται από τα μαθήματά τους το πρωινό και το ότι θα παραμένουν στις τάξεις τους ενισχύοντας το αίσθημα του «ανήκειν», καθώς και διάφορες εκθέσεις και επιστημονικές μελέτες στις οποίες αναφέρθηκαν, ο κ. Υπουργός ζήτησε την συμβολή της Συνομοσπονδίας για την επιτυχία του προγράμματος. Η Γραμματεία της Συνομοσπονδίας, παρά τις εκφρασθείσες ανησυχίες, δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης η απόφαση του Υπουργείου να προχωρήσει σε εργαστηριοποίηση των μαθημάτων της Οικιακής Οικονομίας-Τεχνολογίας-Πληροφορικής. Ο κ.Υπουργός και οι παρόντες λειτουργοί, διασκεδάζοντας τις ανησυχίες των Γονιών, δήλωσαν ότι δεν τίθεται κανένα πρόβλημα ασφάλειας με την αύξηση των μαθητών.

Αλλά δυστυχώς πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, ο κος Υπουργός σε ένα ακόμα «παζάρι» με την ΟΕΛΜΕΚ, άλλαξε πολιτική. Και τώρα, όπως ανακοινώθηκε η Α και Β τάξη του Γυμνασίου θα λαμβάνουν ενισχυτική διδασκαλία το πρωινό και η Γ τάξη το απόγευμα. Θα αξιολογηθούν και τα 2 προγράμματα κατά τη φετινή χρονιά και θα αποφασίσουν ποιο θα εφαρμόσουν την επόμενη!

Επίσης ανακοινώθηκε ότι το πρόγραμμα της εργαστηριοποίησης κατά τη φετινή χρονιά θα εφαρμοστεί στην Α τάξη Γυμνασίου και στο 50% των σχολείων μόνο. Πουθενά δεν φαίνεται ο τρόπος που θα γίνει η επιλογή των σχολείων. Με ποια κριτήρια θα γίνει αυτό; Αυτό δεν αποτελεί διάκριση ανάμεσα στα σχολεία;

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα πιο πάνω:

Εκφράζουμε την έντονη απαρέσκεια που αυτοί που είναι εντεταλμένοι να φροντίζουν τα παιδιά μας, τα κάνουν για μία φορά πειραματόζωα, χωρίς να σκεφτούν τις επιπτώσεις στην ευημερία τους.

Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για το ότι ακόμη μία φορά το Υπουργείο υπαναχωρεί από τις προαναγγελθείσες θέσεις του.

Ακόμα μία φορά το Υπουργείο υπαναχωρεί στις δεσμεύσεις του απέναντι στους Οργανωμένους Γονείς υποκύπτοντας σε πιέσεις. Είναι τα δικά μας παιδιά που κάνετε πειραματόζωα.  Είμαστε πολύ περισσότεροι από οποιαδήποτε συνδικαλιστική οργάνωση.

Διερωτόμαστε πως μπορούμε ως Οργανωμένοι Γονείς να εμπιστευτούμε ξανά το Υπουργείο Παιδείας. Η αξιοπιστία του Υπουργείου και του ιδίου του Υπουργού έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Η στάση του Υπουργείου, που ενώ φαινόταν αποφασισμένο να εφαρμόσει την πρόταση για μεταφορά του αλφαβητισμού το απόγευμα μέσα σε 2 μέρες άλλαξε ριζικά την απόφαση του και το μετατρέπει σε πιλοτικό, προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Ποιος ο λόγος της μεταστροφής αυτής;

Μας ξενίζει η στάση της ΟΕΛΜΕΚ, γιατί πραγματικά αναμέναμε ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα στήριζε την πρόταση του Υπουργείου, αφού κατά γενική ομολογία το υφιστάμενο πρόγραμμα Αλφαβητισμού έχει αποτύχει. Αναμέναμε ότι θα προστάτευε με κάθε τρόπο τα παιδιά αυτά και όχι να τα μετατρέψει σε πειραματόζωα.

Ως εκ τούτου καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αλλάξει την απόφασή του για τον Αλφαβητισμό. Επειδή σκεφτόμαστε μόνο το καλό των παιδιών μας, εισηγούμαστε όπως ο Αλφαβητισμός παραμείνει πρωί, για τη φετινή χρονιά μόνο, και με τον τρόπο που γινόταν έως τώρα, για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου. Αλλά αυτή τη φορά να γίνει σωστά, για να επωφεληθούν τα παιδιά μας: να διδάσκουν οι καλύτεροι καθηγητές η ύλη να διαφοροποιηθεί για καλύτερα αποτελέσματα και να υπάρξει έλεγχος.

Ζητούμε επίσης από το Υπουργείο να παραδώσει στους Γονείς τις μελέτες και επιστημονικές έρευνες στις οποίες αναφέρονται κατά καιρούς και παρ’ όλες τις δεσμεύσεις δεν μας έχουν δοθεί ακόμα. Άμεσα να δοθούν όλες οι μελέτες, αξιολογήσεις, επιστημονικές έρευνες, σε όλους τους φορείς της Παιδείας. Και πριν από το τέλος της φετινής χρονιάς, μέσα από σωστό και ειλικρινή διάλογο, να δοθεί η ορθότερη λύση για τον Αλφαβητισμό: πρωί ή απόγευμα. Η οποία λύση θα πρέπει να είναι προς όφελος των παιδιών μας και μόνο.

Εντός των προσεχών ημερών η Συνομοσπονδία θα προβεί σε δημοσιογραφική διάσκεψη όπου θα ανακοινωθούν οι θέσεις των Γονιών και τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για την προστασία του συμφέροντος των παιδιών”.

Πηγή: Paideia News