Το Κ.Δ.Σ. ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε αναστολή των απεργιακών μέτρων

ΟΕΛΜΕΚ
Το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ ανακοινώνει ότι:
“Αφού μελέτησε την επιστολή του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2016 και ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Υπουργού με τη Γραμματεία της Οργάνωσης της 29ης Αυγούστου 2016, αποφάσισε τα εξής:
  1. Θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Παιδείας, μετά από έντονη προσπάθεια της Οργάνωσης, αναδιπλώθηκε και αναθεώρησε τα μέτρα εξοικονόμησης και περιορισμού των εκπαιδευτικών αναγκών που ανακοίνωσε στη Γραμματεία της Οργάνωσης στις 27 Ιουνίου 2016.
  2.  Θεωρεί θετικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναδιπλώθηκε από την αρχική του θέση για πλήρη κατάργηση του Προγράμματος Αλφαβητισμού με την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος στην Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, το οποίο ευελπιστούμε ότι θα βελτιωθεί.  Θεωρούμε λανθασμένη την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για μεταφορά του Προγράμματος του Αλφαβητισμού της Γ΄ Γυμνασίου στα ΚΙΕ και σε απογευματινό χρόνο.  Η Οργάνωση πιστεύει ότι με την αντικειμενική, επιστημονική αξιολόγησή που θα έχει το μέτρο αυτό, θα καταδειχθεί το ανεφάρμοστο και η αναποτελεσματικότητά του. Η Οργάνωση δηλώνει την ετοιμότητά της να καταθέσει προτάσεις για τη βελτίωση του Προγράμματος Αλφαβητισμού.
  3. Στο θέμα της εργαστηριοποίησης των μαθημάτων Οικιακής Οικονομίας, Πληροφορικής και Τεχνολογίας ικανοποιεί την Οργάνωση το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού απέσυρε την πρόθεσή του να αλλάξει τον τρόπο εργαστηριοποίησης σε όλα τα τμήματα της Α’ Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου.  Η Οργάνωση θεωρεί ότι στις σχολικές μονάδες που θα εφαρμοστεί (50% των Γυμνασίων) τίθενται ζητήματα πρακτικά και θέματα ασφάλειας των μαθητών. Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ ότι γνώμονας των όποιων αλλαγών στον τρόπο εργαστηριοποίησης δεν πρέπει να είναι οικονομικά κριτήρια αλλά παιδαγωγικά και ότι οι αποφάσεις για οποιεσδήποτε αλλαγές πρέπει να λαμβάνονται στη βάση έγκυρων επιστημονικών μελετών με τρόπο που να κατοχυρώνεται η ασφάλεια των μαθητών και των καθηγητών.  Η Οργάνωση θα παρακολουθεί το θέμα με στόχο να αντιμετωπιστούν και να διασφαλιστούν τα πιο πάνω.
  4. Η Οργάνωση θεωρεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση την παραχώρηση έστω και οκτώ πρόσθετων αποσπάσεων με στόχο την ενίσχυση της διαδικασίας μεταρρύθμισης των αναλυτικών προγραμμάτων στο λυκειακό κύκλο.
  5.   Η Οργάνωση θεωρεί ορθή την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, μετά και από έντονες ενέργειες της Οργάνωσής μας, να μη υπάρξουν μεικτά τμήματα στη Α΄ και Β΄ Λυκείου.  Κατά συνέπεια αποφεύγεται μια στρέβλωση που παρουσιάστηκε στο 12% των τμημάτων κατά την περσινή χρονιά στην Α΄ Λυκείου. Επίσης είναι θετικό το γεγονός ότι όλα τα σχολεία μας είναι διοικητικά στελεχωμένα αφού έχουν πληρωθεί όλες οι θέσεις προαγωγής, έστω και χωρίς τη μισθολογική ανέλιξη των συναδέλφων.
  6. Η Οργάνωση εκφράζει την αγωνία της για τον κίνδυνο να παραμείνουν αδιόριστοι συνάδελφοι που εργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί από την Κυβέρνηση για τη Μέση Εκπαίδευση.  Θεωρούμε ότι η πολιτεία οφείλει, επιδεικνύοντας την αναγκαία ευαισθησία, να μεριμνήσει με στοχευμένες πολιτικές, για να μην οδηγηθούν στην ανεργία συνάδελφοι με πολυετή προσφορά στην εκπαίδευση.  Η Οργάνωση έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στον Υπουργό Παιδείας και θα παρακολουθεί το θέμα. Παράλληλα θα θέλαμε να επαναλάβουμε και το γεγονός ότι από το 2013 γίνεται αποκοπή από τους μισθούς των δημοσίων υπάλληλων ενός ποσοστού από 0,8 μέχρι 2% για διοριστούν οι συμβασιούχοι.
  7. Με βάση τα πιο πάνω το ΚΔΣ, διατηρώντας τη διεκδικητικότητά του και επιδεικνύοντας υπεύθυνη και σοβαρή στάση για την ομαλή λειτουργία του δημόσιου σχολείου και σε ένδειξη καλής θέλησης αναστέλλει τα απεργιακά μέτρα που αποφάσισε στις 19 Αυγούστου 2016.   Το ΚΔΣ θα παρακολουθεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργού Παιδείας  και την όλη κατάσταση και θα προχωρήσει σε σύγκληση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των Γενικών Αντιπροσώπων της Οργάνωσης, για να αξιολογήσει τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί”.

Paideia News 31/8/16