Σύνδεσμος Οικιακής Οικονομίας:Δυσαρέσκεια προς ΟΕΛΜΕΚ

download

 Με σχετική επιστολή της η ΟΕΛΜΕΚ ορθά εξέφρασε  τη διαφωνία της προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Καδή, αναφορικά με την απόφαση του Υπουργείου για μεταφορά του προγράμματος Αλφαβητισμού στα ΚΙΕ. Ο Σύνδεσμος Καθηγητών Οικιακής Οικονομίας νιώθει έντονη την ανάγκη να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του προς την Οργάνωσή του, γιατί δεν έπραξε με τον ίδιο ζήλο και για ό,τι αφορά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε διαφοροποίηση του τρόπου εργαστηριοποίησης στα μαθήματα της Οικιακής Οικονομίας, Σχεδιασμού / Τεχνολογίας και Πληροφορικής.

Όπως εύστοχα η ΟΕΛΜΕΚ έχει αναφέρει στην εν λόγω επιστολή της,  η ενέργεια για μεταφορά του Αλφαβητισμού στα ΚΙΕ, θα οδηγήσει στην απώλεια 60 θέσεων εργασίας. Άραγε δεν απασχολεί την ΟΕΛΜΕΚ η ενέργεια για αλλαγή στον τρόπο εργαστηριοποίησης, που θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας των συναδέλφων Οικιακής Οικονομίας, Σχεδιασμού / Τεχνολογίας και Πληροφορικής;

 Επιπρόσθετα και όπως σωστά τοποθετήθηκε η ΟΕΛΜΕΚ στην επιστολή της, με την ενέργεια κατάργησης του Αλφαβητισμού θυματοποιούνται οι μαθητές. Μήπως με την ενέργεια αλλαγής στον τρόπο διαχωρισμού των μαθητών, στα εργαστηριακά μαθήματα που προαναφέρθηκαν, δεν θυματοποιούνται οι μαθητές;

Υπενθυμίζουμε στην Οργάνωσή μας ότι η υποδομή των υφιστάμενων  εργαστηρίων σε όλα τα Γυμνάσια είναι τέτοια που δεν επιτρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών. Η αύξηση αυτή θα επιφέρει προβλήματα στην τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγείας των μαθητών, ζήτημα που θεωρούμε πρωταρχικό για την εργασία τους στα εργαστήρια.  Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να εφαρμοστούν οι κανόνες ασφάλειας και υγείας στο εργαστήριο με πέραν του επιτρε`πομένου ορίου μαθητών.

Περαιτέρω η αναγκαιότητα εφαρμογής του εργαστηριακού μαθήματος σε μικρές ομάδες μαθητών/τριών είναι επιτακτική για την αποτελεσματική πραγματοποίηση του μαθήματος.

Επομένως ο αριθμός των μαθητών στις εργαστηριακές ασκήσεις επιβάλλεται να είναι τέτοιος που να διασφαλίζει αρχικά την ασφάλεια των μαθητών, τη συνεχή επίβλεψη αυτών από τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τη βιωματική – ενεργητική μάθηση.

Όπως η ΟΕΛΜΕΚ έχει δηλώσει ότι δεν θα αποδεχθεί την απόφαση μεταφοράς του Αλφαβητισμού στα ΚΙΕ, η οποία θυματοποιεί 1500 μαθητές και η οποία αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα και στους ίδιους τους γονείς των μαθητών, επιβάλλεται να πράξει το ίδιο και με την ενέργεια διαφοροποίησης της εργαστηριοποίησης στα μαθήματα της Οικιακής Οικονομίας, Σχεδιασμού / Τεχνολογίας και Πληροφορικής.

Τέλος, καλούμε την ΟΕΛΜΕΚ να προστατεύσει και να στηρίξει τα συμφέροντα ΟΛΩΝ των μελών της και να μην αφήνει κάποιους κλάδους εκτεθειμένους.

31 Ιουλίου 2016

Εκ μέρους του Συνδέσμου,

Η Πρόεδρος,

Μαρίνα Στέλιου

Η Γραμματέας,

Ξένια Γεωργίου