Πλήγμα σε βάρος των μαθητών η απόφαση του ΥΠΠ για κατάργηση του Αλφαβητισμού και σταδιακή κατάργηση της Εργαστηριοποίησης

BANNER-DHKI-BLUE.jpg
Η ΔΗΚΙ Καθηγητών θεωρεί ότι οι αποφάσεις του ΥΠΠ για κατάργηση του Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο αλλά και η αύξηση των μαθητών στα εργαστηριοποιημένα μαθήματα Πληροφορικής, Τεχνολογίας και Οικιακής Οικονομίας, στρέφονται κατά των μαθητών, των Καθηγητών και γενικά της Δημόσιας Παιδείας. Στο Πρόγραμμα του Αλφαβητισμού – είναι ενταγμένοι 1500 μαθητές- το οποίο δημιουργήθηκε για να στηρίζει μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, θεωρήθηκε από το ΥΠΠ αποτυχημένο συνεπώς το παραπέμπει στα ΚΙΕ, με στόχο, όπως διατείνεται, την αναβάθμισή του, στην ουσία όμως την οριστική κατάργησή του. Η δε εργαστηριοποίηση των τριών προαναφερθέντων μαθημάτων, με την πραγματική έννοια της εργαστηριοποίησης, απειλείται σταδιακά με κατάργηση. Η απόφαση του ΥΠΠ για αύξηση των μαθητών σε 16-17 ανά τμήμα, εγείρει θέματα Ασφάλειας και Υγείας.
Η ΔΗΚΙ Καθηγητών θεωρεί ότι η υλοποίηση των δύο αυτών νέων αποφάσεων από το ΥΠΠ, είναι συνέχεια των οπισθοδρομικών εισηγήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Οικονομίστικης πολιτικής που ακολουθεί το Υπ. Οικονομικών για κατάργηση Προγραμμάτων και Θεσμών που εφαρμόζονται στο Δημόσιο Σχολείο, με κύριο στόχο, τη σημαντική μείωση του αριθμού των Καθηγητών με οποιοδήποτε κόστος. Για τη λήψη των συγκεκριμένων αυτών αποφάσεων αλλά και πολλών άλλων που λήφθησαν τα τελευταία 4-5 χρόνια και πλήττουν Δημόσια Παιδεία και Καθηγητές, φέρουν τεράστιες ευθύνες οι Κινήσεις Αλλαγή – Ν. Κίνηση, ως η σημερινή ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, οι οποίες έχουν ευθυγραμμιστεί με τις εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και ξέχασαν δυστυχώς ότι εκπροσωπούν μια συνδικαλιστική Οργάνωση που στόχο έχει τη διαφύλαξη και αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των Καθηγητών και την προστασία των κεκτημένων τους αλλά και την επαναδιεκδίκηση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων που χάθηκαν με τη δική τους ανεπάρκεια, ενώ είχαν κερδηθεί με τόσους αγώνες εδώ και χρόνια από τις προηγούμενες ηγεσίες της ΟΕΛΜΕΚ.
Η ΔΗΚΙ Καθηγητών στο επικείμενο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, στις 19.8.2016, θα καταθέσει εισηγήσεις για λήψη μέτρων αλλά και θα στηρίξει εισηγήσεις και άλλων Κινήσεων για μέτρα που θα στοχεύουν:
α). Στην ακύρωση των αποφάσεων του ΥΠΠ για τον Αλφαβητισμό και την εργαστηριοποίηση των τριών προαναφερθέντων μαθημάτων
β). Στον επαναδιορισμό των Καθηγητών που εργάζονταν για πολλά χρόνια  και μέχρι σήμερα δεν έχουν κληθεί για διορισμό
γ). Στην επαναφορά του καθεστώτος που ίσχυε για τα Οδοιπορικά
δ). Στη διόρθωση των στρεβλώσεων που προέκυψαν στο Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο από προηγούμενες αποφάσεις του ΥΠΠ
ε). Στην άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών για δημιουργία Ταμείου Προνοίας για τους Καθηγητές που μονιμοποιούνται μετά τον Οκτώβριο του 2011
στ). Στην κατάργηση της κλοπής-αποκοπής του 2% για επαναδιορισμό δήθεν αδιόριστων Καθηγητών
ζ). Στην κατάργηση των ποινών που επιβάλλονται στους Καθηγητές που επιθυμούν να αφυπηρετήσουν πρόωρα αλλά και άλλων δικαιολογημένων αιτημάτων.
´´Αναμένουμε λοιπόν όλες τις Κινήσεις να εισηγηθούν μέτρα για διεκδίκηση των πιο πάνω αιτημάτων. Αναμένουμε ειδικά από τις Κινήσεις Αλλαγή- Ν. Κίνηση οι οποίες συνεργάζονται και έχουν μαζί 11 από τα 21 μέλη στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, να αποδείξουν στην αυριανή συνεδρία του ΚΔΣ ότι εκπροσωπούν την ΟΕΛΜΕΚ και τα μέλη της και κανένα άλλο. Θεωρούμε δεδομένο ότι τα υπόλοιπα 10 μέλη του ΚΔΣ θα στηρίξουν αυτό που επιβάλλεται, δηλαδή, τη λήψη μέτρων ούτως ώστε  να αποτραπεί η υλοποίηση των  τελευταίων  αποφάσεων του ΥΠΠ, οι οποίες υποβαθμίζουν το Δημόσιο Σχολείο και καταπατούν την αξιοπρέπεια των Καθηγητών.  Οι ευθύνες λοιπόν για ανατροπή ή όχι των δύο πρόσφατων αποφάσεων του ΥΠΠ για τον Αλφαβητισμό και την εργαστηριοποίηση καθώς και προηγούμενων αποφάσεων που έπληξαν Δημόσια Παιδεία και Καθηγητές, ανήκουν αποκλειστικά στις συνεργαζόμενες Κινήσεις Αλλαγή και Ν. Κίνηση και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν οι συνάδελφοι Καθηγητές ´´.
Προσδοκούμε σε μια ομαλή έναρξη της Νέας Σχολικής Χρονιάς απαλλαγμένης από ελλείψεις και παραλείψεις στα αυτονόητα και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.